Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

За рај нису потребни испосници, не требају водичи, не требају опитни и умни, нису потребни искусни, нису потребни свештеници, нису потребни монаси – потребни су само добри људи.

Св. Силуан атонски

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Ако сретнемо религијско учење које не узима у себе читаву историју људске мисли, не разуме ову историју, не објашњава је, прође мимо ње, без благослова или осуде, већ једноставно не примећујући ову или ону чињеницу људског живота – ми имамо посла са сектом. Ако било какав верски покрет није живототворан, не препорађа те земље кроз које тече, ако под његовим утицајем не цвета људска мисао, не препорађа се уметност и наука, не обогаћује се и не увећава у свом темпу општенародни живот – имамо посла са сектом. Ако, коначно, поједини следбеници датог учења (било ког) не стичу мудрост, осећај повезаности са целим светом у његовој прошлости и садашњости, онда ово учење није свецела животворна истина, већ секта.

Протојереј Александар Јељчанинов

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Германци нас не подносе. Србе и Србију не могу да смисле. Сматрају да смо им уништили аустро-германско царство. Зато су и подбадали Хрватску да разбије Југославију. Обећавали им куле и градове. И шта се десило? Срби су са Србима заратили! Међусобно, човече, ратујемо! Хрвати су, после пропасти западног римског царства, подељени у мале кнежевине и готово нестали. Нешто их је мало у Загорју и Загребу. У њиховој су управи наши људи! Срби! Они Срби који су примили Западну цркву. Под притиском, кроз историју. Део их је и у Русију отишао. Други су под Турцима примили ислам. Србин са Србином ратује за добро Германаца!

Старац Тадеј Витовнички

Д М
Одговори

Хоћеш да постанеш Христов?
Буди брат ближњему, буди утешни загрљај, буди осмех, буди молитва, буди огањ радости, буди плес праштања, буди тишина понижења, буди тамјан љубави.

Архимандрит Павлос Пападопулос

Д М
Одговори

Немогуће је, познавајући Бога као Бога љубави, замислити да ће за грешке у нашем кратком животу казна бити вечна. Овде сам, наравно, много ближи Григорију Ниском или Исаку Сирину, који инсистирају на томе да је апсолутно немогуће представљати Бога као осветника – «Мене су увредили и ја ћу се осветити». Мени као верујућем човеку веома је тешко да прихватим да ако човек није православац, онда се сигурно неће спасти.
Али постоји једна квака: свако од нас је обдарен слободном вољом, и можемо волети или не волети Бога. На силу волети је немогуће. Јован Златоусти каже да је Бог посебно створио ад – за оне који сами не желе да буду близу Њега.

Протојереј Александар Полховски

Д М
Одговори

Погледајте колика је мудрост и љубав Божија. Сва свакодневна дешавања нашег живота могу да уђу у Царство Божије, она штавише могу да постану мостови који ће нас одвести до Њега. СВЕ може да изражава љубав нашу према Богу! Љубав према жени, жртве за децу, свакодневни труд, бол, бриге, сузе, тајне горчине свога живота, све то убацујеш у Царство Небеско...

Старац Емилијан

Д М
Одговори

… С обзиром да су још у ХΙΙ в. постови : божићни и апостолски били краћи, да црквенословенски Типик наводи како неки Устави прописују почетак бож. поста 10. Децембра, а такође у XV в. и 20. Децембар, поред тога никаква општеобавезна одлука Цркве о садашњој дужини ових постова није донета, уколико се то питање постави, сматрам да би наша Црква могла пристати да божићни пост траје две недеље, а Петров једну. Госпојински да остане као што је, с разрешењем на уље, као што је речено за Велики пост. За монахе да остане строго правило као што је сад и у погледу хране.

Патријарх Павле ("Да нам буду јаснија нека питања наше вере")

Д М
Одговори

Лажно мистични гуруизам све више и више добија на замаху, када се под Православљем схвата искључиво то што је повезано са “старцима”, а духовни живот се своди на потрагу за тим “старцима” и слуша се само то што излази из њихових уста – а из њих може изаћи нешто тако што нема никакве везе са хришћанством...

игуман Петар Мершченинов

Д М
Одговори

Прва грешка – када Бог постане не циљ, већ средство за живот. Нажалост већини људи Христос није потребан. Људима је потребно да би код њих све било добро, а Бог је дужан да буде средство за то. Потребно је да се породица не распадне – пођи у цркву и венчај се. Нужно је да се деца не разболе – крстите их, причестите, нека је чак и против њихове воље. Потребно је да вас не урекну, не направе штету – песак са гроба популарне подвижнице донети и по угловима просути. Син пије – акатист Неисцрпне Чаше прочитати. Муж те бије – одмах на ходочашће крени. Ми видимо да се труд усмерава не на то да би се било са Богом и живео живот Светог Духа, већ на то да би задобили нешто од Бога. Бог делује као гарант нашег благоугодног живота. Нужно је не само бити организован, већ је нужна и велика Русија са Царем – баћушком, а за то је потребан крсни ход, литије, стајања, одговарајућа црквена и друштвена дешавања итд. – само за душе Христос није потребан. И погледајте како се одмах мења приступ ономе што Црква нуди и садржи. Таинства се претварају у магична дејства. Свето Писмо одлази у други план. Свето Предање се изопачује, изврће, на прво место у црквени живот улази одвратно сујеверје, лажно предање, мишљења псеудоауторитета, лажни старци и лажне старице. Наша спасоносна вера претвара се у паганизам хришћанског обреда.

Православные курсы катехизации. Игумен Петр Мещеринов. „Об обязанности христианина знать свою веру“

Д М
Одговори

Небо и земља ће проћи а речи моје неће проћи ( Јеванђеље по Луки гл. 22 стих 33 )

"Ја нисам Јосип Броз Тито који нема ништа заједничко са овом земљом и овим народом па да могу да побегнем." - Драгољуб Дража Михаиловић 
Одговори

Не упрежите се у исти јарам са неверницима, јер шта има праведност са безакоњем, или какву заједницу има светлост са тамом ( Посланица друга Корићанима гл. 6 стих 14 )

"Ја нисам Јосип Броз Тито који нема ништа заједничко са овом земљом и овим народом па да могу да побегнем." - Драгољуб Дража Михаиловић 
Одговори

Поштуј оца и матер, и љуби ближњега свога као себе самог ( Јеванђеље по Матеју гл. 19 стих 19 ).

Одговори

Заиста, заиста вам кажем, који верује у мене има живот вечни ( Јеванђеље по Јовану гл. 6 стих 47 ).

Одговори

Не иди за већином, Бог је са онима који су у праву, а не са онима који су у већини.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним