Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pao vojni helikopter sedmoro poginulo

(14-03-2015, 01:03 PM)Mekenzi Пише:  [Слика: zmxtfd.jpg]

Ово је Газела,наши новинари не знају да разликују ни хеликоптер . . .

(14-03-2015, 03:06 PM)Mekenzi Пише:  Inače ne koristim propagandu. A za ovakvu nesreću u ozbiljnim zemljama pada Vlada a ministri podnose ostavke zbog moralne odgovornosti...

Još jednom, slava herojima

Као што рече Јеремија,падају свугде авиони због квара( и не пада влада него министар),али мени се чини да овде није квар у питању . . .

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

Још направише сад кретена од пилота, нек му је лака црна земља.

Пилот био најбољи, летелица била најсавременија наша. Потпуно исправна. Аеродром опремљен свим потребним средствима, најбољи аеродром у земљи. А летелица пала?
Испада да пилот са највише искуства у ваздухопловству, са исправном летелицом опремљеном са свим модерним системима није успео да спусти хеликоптер због магле на аеродром у престоници?

Зашто је изабран Сурчин а не Батајница? Зашто војни хеликоптер слеће на цивилни аеродром?
Гомила глупости и нелогичности.

Нека лепо кажу, системи на навигацију отказали, ваздухоплов се покварио и пилот је морао да се ослања искључиво на визуелну комуникацију. Због лошег стања у војсци нисмо га натанковали и није имао горива да лети на други аеродром.

Несреће и грешке се свуда дешавају ал немој да праве кретене од нас око сваке могуће ствари која се деси у овој земљи.

У сваком случају, ужас.
Одговори

(14-03-2015, 03:05 PM)Бранке Пише:  Брате,није ово пропаганда против власти,ако хеликоптер није доживео неки квар у лету кривица је оних са земље . . . А питање је зашто војни хеликотпер витла изнад Београда уместо да слети на било које најближе игралиште у околини . . .

Мислиш да оваква реакција на погибију људи не представља агитпроп:

Цитат:Vidite li bre koji su ti Vučićevi ministri blago rečeno budaletine, tj. majmuni koji jure popularnost, medije, da bi izašli sutra na naslovnim stranama. Prvo onaj Feketić, od toga sve medijske akcije "hrabre vlade" se prate na život i smrt, ministri heroji, glupiraju se. Juče dr. Slina skače iz kola hapsi otmičare...

Па Мекензи је школски пример партијског питбула. Наравно, он има право да слободно изнесе своје мишљење, као што и ја имам право (и обилато га користим) да слободно кажем шта мислим и о њему, и о таквима којима накнадно проради осећај за правду и истину.

Морално право да критикујемо ове идиоте на власти имамо ти и ја, али нема он, јер између њега и "Слине" разлика је само у томе што су његови крали и лагали док народу није досадило, а "Слинине" лажи и крађе, народу тек треба да досаде.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Иначе, и неки штампани медији су објавили да је све прошло у реду и да су министри здравља и војске хероји. Јер рано јутрос нису имали информацију али битно је да се поберу поени што пре.

Бранке, зашто пилот није могао да спусти хеликоптер са "најсавременијом" опремом у магли?
Ако није квар.
Одговори

NAJNOVIJE VESTI

Bolesna beba stigla helikopterom u Beograd
BEOGRAD – Beba od pet dana stigla je večeras helikopterom u Beograd, nakon što je zbog odrona u mestu Pivnice kod Bogutovca, zaustavljeno sanitetsko vozilo kojim je prevožena iz Novog Pazara.

Kako je za RTS izjavio direktor Instituta za majku i dete Radoje Simić, na Aerodrom „Nikola Tesla” bebu je dočekala ekipa lekara sa sanitetskim vozilom za prebacivanje do Instituta.

Beba od pet dana, prema navodima medija, ima problema sa disajnim putevima i u teškom je stanju, a u sanitetskom vozilu nije bilo dovoljno kisonika da bi se čekalo na raščišćavenje puta. Zbog toga je na teren hitno upućen helikopter Vojske Srbije.

Odron u mestu Pivnice zatvorio je u potpunosti Ibarsku magistralu oko 21.00, a put je bio potpuno neprpohodan do 23.00, kada je raščišćena jedna traka. Saobraćaj na Ibraskoj magistrali, između Kraljeva i Raške, sada se odvija naizmenično jednom trakom.  

Beta

objavljeno: 13/03/2015

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Како рече Бизмарк"постоји истина, постоји лаж, постоји комисија".Кад желиш да нешто не решиш, ти оснуј комисију, одмах комисија.....
Одговори

МА МАРШ У ПИЧКУ МАТЕРИНУ РАСПАЛУ!
ЈЕБО ВАС ТИТО!
ЖИВОТИЊЕ ПРОДАНЕ!
ВУЋИЋ ДАНАС ДРЖИ "СЕДНИЦУ ВЛАДЕ" И САВ "ПОТРЕШЕН" ДУВА НОСЕМ У МИКРОФОН. МОРЕ СЕНДВИЧ ДА ДОБИЈЕШ У РУКУ И МРШ ИЗ СРБИЈЕ ИДИОТЕ ПАРТИЗАНСКИ! ПА НИ ЖИВОТИ БЕБЕ ОД ПЕТ ДАНА И ТОЛИКИХ ДОБРИХ ЉУДИ ТИ НЕ СЛУЖЕ НИ ЗА ШТА ДРУГО СЕМ ЗА РЕКЛАМУ.
https://pbs.twimg.com/media/CACfrKBUIAEbNcH.png:large

Имао сам неких 650 ФБ пријатеља. Па ми се учинило да је све ово варка, е због одвратног понашања пар неких које сам сматрао за истомишљенике, и индиферентног става већине. Тако сам почистио масу и остао на само пар десетина људи.
Од тих пар десетина, по питању мртвозорничког маркетинга Вучићевог, реаговало је 5-6. Сигурно хоће још неколико. Остало, ћути.
Па добро људи, ако сте такви, шта ћу вам ја?
Имате право да бирате себи друштво. Али, молим вас, немојте бити толерантни према мени.
ЗА МЕНЕ ЈЕ ОДВРАТНО ДА СЕ УНАПРЕД ЈАВИ ДА ЈЕ БЕБА СПАШЕНА. ДА ТО БУДЕ В Е С Т, ПА ДА ПОСЛЕ ДРЖЕ СЕДНИЦУ ВЛАДЕ И САЖАЉЕВАЈУ СЛУЧАЈ. ИМАТЕ ВИ ПРАВО ДА БУДЕТЕ МУДРИ И ДА У ОЧИГЛЕДНОЈ СИТУАЦИЈИ ПАРТИЗАНСКЕ ДИКТАТУРЕ ВРЉАТЕ. АЛИ, ШТА ЋУ ВАМ ОНДА ЈА?
ЈА МИСЛИМ ДА СРБИЈА НЕЋЕ ОПСТАТИ АКО ТЕ ИДИОТЕ НЕ ЛИКВИДИРАМО.
Одговори

(14-03-2015, 03:26 PM)Павле Пише:  Бранке, зашто пилот није могао да спусти хеликоптер са "најсавременијом" опремом у магли?
Ако није квар.

Не сећам се да су у оној тури што се модернизовала(Миг 29 и АН 26) били хеликоптери . . . ако нису,не знам која ја је то "најсавременија" опрема за маглу уграђена ако није било веће модернизације тих хеликоптера задњих 20-так година . . .

Хелокоптер није авион и нема разлога да кружи око аеродрома сем ако није наређено другачије . . .

Николај,нисам ја од јуче овде и знам и Кизу и његове бисере сасвим добро . . .

Али мислим(чак сам и убеђен) да је и за онај јучерашњи циркус са отмицом детета и за ову лудост са хеликоптером умешана политика . . .

(14-03-2015, 03:46 PM)Нимбус Пише:  ЗА МЕНЕ ЈЕ ОДВРАТНО ДА СЕ УНАПРЕД ЈАВИ ДА ЈЕ БЕБА СПАШЕНА. ДА ТО БУДЕ В Е С Т, ПА ДА ПОСЛЕ ДРЖЕ СЕДНИЦУ ВЛАДЕ И САЖАЉЕВАЈУ СЛУЧАЈ. ИМАТЕ ВИ ПРАВО ДА БУДЕТЕ МУДРИ И ДА У ОЧИГЛЕДНОЈ СИТУАЦИЈИ ПАРТИЗАНСКЕ ДИКТАТУРЕ ВРЉАТЕ. АЛИ, ШТА ЋУ ВАМ ОНДА ЈА?
ЈА МИСЛИМ ДА СРБИЈА НЕЋЕ ОПСТАТИ АКО ТЕ ИДИОТЕ НЕ ЛИКВИДИРАМО.

Амин.

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

Цитат:PRVI VAZDUHOPLOVI KOJE JE SRPSKA AVIJACIJA DOBILA U SKORO DVE DECENIJE NABAVLJENI SU PRVOBITNO NE ZA POTREBE VOJSKE, VEĆ ZA PARAVOJNE JEDINICE
Vojska Srbije uskoro treba da počne da koristi dva višenamenska helikoptera Mi-17, što će biti prvi vazduhoplovi uvedeni u upotrebu od 1992. godine, kada je tadašnje RViPVO nekadašnje jugoslovenske federacije preuzelo poslednje primerke aviona domaće proizvodnje.
Mil Mi-17 (poznat i kao Mi-8MTV, NATO naziv ‘Hip’, u VS označen kao HT-48 – ‘helikopter transportni’) nastao je razvojem transportnog helikoptera Mi-8. Proizveden je u više od 12.000 primerka u različitim varijantama i važi za najpopularniju i najsvestraniju letelicu u svojoj kategoriji. Jugoslovensko RViPVO je počevši od kraja šezdesetih do početka osamdesetih nabavilo 90 helikoptera starije varijante Mi-8T (lokalno označen HT-40), od kojih preostali primerci još uvek čine okosnicu transportne helikopterske flote srpskog vazduhoplovstva. Danas se Mi-17 proizvode u fabrikama u Kazanu i Ulan Udeu u Ruskoj Federaciji i licencno u Kini. U poređenju sa "starijim bratom" Mi-8, Mi-17 je vizuelno skoro identičan (jedina na prvi pogled primetna razlika je repni rotor koji je postavljen sa leve umesto sa desne strane). Izmene su urađene ‘ispod haube’ i sa novim, snažnijim motorima i savremenijim elektronskim uređajima, Mi-17 robusna je i pouzdana letelica koja je primenu našla na svim kontinentima u širokom spektru poslova: od vojnog preko putničkog do humanitarnog transporta, traganju i spasavanju, izvlačenju ranjenika, gašenju požara, podršci specijalnim snagama ali i borbenim dejstvima za koje potrebe se može naoružati, najčešće sa mitraljezima na vratima, lanserima nevođenih raketnih zrna kalibra 57 mm ili navođenih protivoklopnih raketa. Zanimljivo je da je jednoj stranoj vojnoj delegaciji prilikom prezentacije ponude srpske vojne industrije prikazan i Mi-17 na koji je montirana televizijski vođena raketa – još uvek u fazi razvoja – "Grom-B", kao i lokalno razvijen podvesni kontejner sa mitraljezom 12,7 mm.
Dva helikoptera Mi-17 su, uz dve "leteće topovnjače" Mi-24 nabavljeni za potrebe Jedinice za specijalne operacije (JSO) 1997, odnosno 1998. godine prilično nekonvencionalnim kanalima i, kako prenosi agencija Beta, "njihovo poreklo nikada nije u potpunosti razjašnjeno, ali su u literaturi kao zemlje iz kojih su nabavljeni najčešće pominjane Ukrajina, Azerbejdžan i Tadžikistan". "Misterija verovatno neće biti rasvetljena jer je nabavku za JSO obavio Resor državne bezbednosti, čiji operativci ‘nisu sačuvali račun’", navodi Beta uz informaciju da su ova dva helikoptera proizvedena 1987. i 1991. godine u bivšem SSSR. Zanimljivo je da se u spisima haškog tribunala sa suđenja Slobodanu Miloševiću, u delu gde se istražuju putevi novca za finansiranje aparata vlasti u Srbiji i njegovih delova, pominje "nabavka dva helikoptera Mi-17V (serijski brojevi 3532422319632 i 35324215211434) po ugovoru 03B/97, UCE – 16.1-69K/KE DD 30/10/97 i pismu 194 DD 14/1/98". O ovim helikopterima, kao i o drugim vazduhoplovima koje je JSO koristio za svoje operacije na području bivše SFRJ, "Vreme" je pisalo u broju 640 iz aprila 2003. Po povlačenju iz upotrebe zbog isteka resursa i rasformiravanja JSO-a koji su se desili nekako istovremeno, helikopteri su predati vojsci (tada još uvek Srbije i Crne Gore) i 2006. je odlučeno da se remontuju i uključe u sastav vazduhoplovstva sredstvima iz Nacionalnog investicionog plana. Tih 30 miliona evra za remont "migova 29", "antonova 26", tri starija Mi-8, dva Mi-24 i dva Mi-17 praćen predstavnicima medija uključujući i potpisnika ovih redova, na batajnički aerodrom "doneo" je ministar ekonomije Mlađan Dinkić ("Vreme" 820; Hej, vojnici, vazduhoplovci, čelična krila naše armije) i uz velika kašnjenja, poništene tendere, direktne pogodbe, probleme sa PDV-om i ostale uobičajene atribute poslovanja na ovim prostorima skoro svi vazduhoplovi sa tog spiska su remontovani, osim "topovnjača" Mi-24.
"Sedamnaestice" su dodeljene 138. mešovitoj transportnoj avijacijskoj eskadrili sa aerodroma Batajnica i upisane u vojne papire pod brojevima 12550 i 12551. Još uvek je na čekanju početak njihove upotrebe, prema nezvaničnim informacijama zbog nepostojanja posada u VS za letenje na ovim helikopterima. Bilo kako bilo, prvi vazduhoplovi koje je srpska avijacija dobila u skoro dve decenije nabavljeni su prvobitno ne za potrebe vojske, već za paravojne jedinice – što naravno nimalo ne umanjuje njihov značaj za ViPVO u trenutku kada se transportni helikopteri mogu izbrojati na prste.

Цитат:Тешка срца саопштавамо члановима да је приликом пада једног од укупно 2 апарата типа Ми 17 у арсеналу наше војске код Сурчина живот изгубило 7 чланова посаде који су у том моменту били у њему.
До несреће је дошло у току прошле ноћи, приликом операције спасавања бебе старе 5 дана из рејона Рашке.
Губитак, који је погодио Војску Србије, наравно породице жртава али и наш народ у целини, је немерљиво велики, тако рећи ненадокнадив.
Погинуо је хеликоптерски ас 204. ваздухопловне бригаде, по речима колега али и по богатом искуству у успешно реализованим мисијама, најбољи пилот којег је ова држава имала, мајор Омер Мехић.
Мајор Омер Мехић је у току своје пилотске каријере спасао на стотине, хиљаде људи... елита,беспрекорни професионалац и патриота, незамењив у обуци нових пилота-инструктор летења, вођа тима за спасавање.
Поред њега погинула је једна врхунска и добро уходана екипа: капетан Милован Ђукалић, заставник Небојша Трајић, механичар летач заставник Иван Миладиновић.
Такође, са њима у хеликоптеру је било и лекарско особље лекар Џевад Љајић, анестетичар Мирослав Веселиновић као и једна беба (породица Адемовић).
Људски фактор у овој трагедији није узрок несреће.
Хеликоптером је управљала особа која сигурно може стати у ранг пилота који су најбољи, не само у земљи, него вероватно и у целом свету у управљању летелицама овог типа (Ми-17).
Са друге стране, војни врх је у данашњој конференцији за штампу недвосмислено потврдио да је хеликоптер био исправан и опремљен свим потребним уређајима за лет чак и у условима смањене видљивости. Климатски услови јесу били погоршани, али не и такви да искључују могућност лета. За сада остаје енигма како је до ове несреће дошло, а на њеном расветљавању већ раде две стручне комисије (једна која ће испитивати постојање људског фактора у несрећи и друга која ће испитивати техничке узроке). Њихови извештаји очекују се крајем месеца.

Редакција Борбених Ефектива овим путем изражава своје саучешће породицама и колегама настрадалих.
Слава им!
Одговори

Цитат:Седморица фугираних или „кривци“ су погинули

1. За пад хеликоптера формално је крив капетан ваздухоплова који је управљао летелицом у сложеним метеоролошким условима (СМУ) и испод прописаних минималних услова за тај тип летилице и тз врсту лета и који је покушавао да слети противпрописно а додатно није поштовао ни прописе о режиму лета, посебно део који се односи на планирање лета и алтернативних одредишта као и прорачун потрошње горива и аутономије ваздухоплова. Тај грешник је погинуо и на њега ће се све свалити, по старом безобразном обичају. Нажалост.
2. Суштински су за пад хеликоптера и погибију 7 људи криви некомпетентни и бахати политичари, у овом случају пре свих министри одбране и здравља, шарлатани и шоумени који су се мешалу у оно у шта немају право (законско) да се мешају а нису радили оно што им је посао. Уз њих су саучесници генерали, команданти Војске Србије и Ратног ваздухопловства који дозвољавају да их разни фалсификатори диплома понижавају и мешају се у ланац командовања.
3. У време када су, према извештајима, на сурчинском аеродрому чекали слетање хеликоптера бахати политичари жељни сликања, временски услови нису дозвољавали слетање ни једном типу летелице. Време је било испод метеоролошких минимума. Вертикална видљивост била је 70 м, хоризонтална такође испод минимума за слетање (тачни МЕТАР извештаји за сваких 10 минута биће, надам се, објављени у истрази). Три авиона преусмерена су на алтернативни аеродром у Темишвару.
unnamed
4. Јавашлук је почео још у Новом Пазару. НЕКО је болесну бебу и медицинско особље у пратњи упутио санитетским колима за Београд без довољно кисеоника. Према медијима, кад су дошли до одрона имали су кисеоника за још 2 сата и нису могли да чекају. Колико ја познајем Србију – 2 сата од тог места до Београда била би респектабилна вожња. Да не буде забуне – нису лекари ништа криви, то су људи који су пожртвовано радили свој посао и на крају погинули. Али крив је неко. Директор болнице у Новом Пазару свакако. Ако има протокол и пропис о потребној количини кисеоника за такав транспорт до београда крив је што или количина није добро прорачуната или што у возилу није било кисеоника колико по прорачуну треба. А ако болница није имала довољно кисеоника – неко је крив и што се евакуација није планирала у онај центар до којег се може безбедно стићи.
5. Јавашлук се наставио и кад је санитет налетео на одрон. Не знам којом је линијом ишло јављање али је она свакако укључивала дилетанте и безочне шоумене без скрупула – министре одбране и здравља. Њих двојица су јарански, пајдашки, доносили одлуке за које нису лично компетентни а богме ни по функцији. Та два дилетанта без скрупула дигли су војни хеликоптер. Иако се ради о најсавременијем хеликоптеру који Војска Србије има – он није медицински него обичан транспортни (нема никакву медицинску опрему, инструменте нити залихе кисеоника, азот-оксидула, крви, плазме, завојског материјала… ништа). Превозити болесника у таквом хеликоптеру једнако је превожењу болесника у камиону или комбију. Додатно, тај хеликоптер није опремљен инструментима за летење у СМУ а нема ни посебне уређаје за осматрање у ниској видљивости. Свако летење тим хеликоптером по ноћи и у СМУ је лутрија. Натерати га, политичким одлукама и дисањем за врат пилотима, да прекрши све прописе лета – чист је криминал. Који ће у држави Србији засигурно проћи некажњено.
6. Посада хеликоптера прошла је обуку и тренажу којом се оспособљава не само да уме да лети, него и да се издрилује, дресира, да то безусловно ради по процедурама. Пилоти нису будале иако су понекад мало каубоји. Они врло добро знају зашто је нужно у свакој ситуацији имати алтернативни аеродром на који се може слетети и прорачун потребног времена и горива за тај лет и све што уз то иде (резерве за погоршање времена, грешке у навигацији итд). Пилоти који, носећи своје главе на раменима у тој летилици, пристану да их ставе у торбу – део су лошег система. Пилоти имају довољно озбиљног и одговорног посла у хеликоптеру док лете у таквим условима и њима је неопходно да знају да се свим политичким питањима баве њихови надређени, пуковници и генерали. Пуковници и генерали синоћ су били саучесници у убиству 7 људи. Ако у врху ВС и РВ нема официра који умеју да препознају сложеност ситуације и да захтевају да посада хеликоптер води на алтернативно слетање – онда су пуковници и генерали „само“ неспособњаковићи. Али ако су знали шта захтева летачка струка и прописи – али су и поред свега пристали да се прописи мало уштипају зарад политичара и камера који чекају у Београду – онда су и криминалци.
7. У нормалној држави тај хеликоптер био би на време преусмерен на алтернативни хелидром који је имао услове за слетање. Ако је то Ниш – онда Ниш, а може и Нови Сад, Сремска Митровица, Пожаревац… а ако реба и Винковци, Темишвар или Бјељина. Држава постоји да би се о таквим стварима мислило на време и планирало на време. Овако – неко је некоме наредио да ради против закона и прописа, неко је ћутао, неко се није мешао у свој посао и тако је беспотребно погинуло 7 људи. Нема везе, биће прилике за сликање и говоре и на сахранама!

Добар коментар . . .

(„Држава“)

Одговори

(14-03-2015, 03:46 PM)Нимбус Пише:  МА МАРШ У ПИЧКУ МАТЕРИНУ РАСПАЛУ!
ЈЕБО ВАС ТИТО!

Лаки је мало нервозан Пилот

Бог се драги на Србе разљути / за њихова смртна сагрешења
Одговори

(14-03-2015, 05:40 PM)Бранке Пише:  Добар коментар . . .

Чији је ово текст?

Цитат:Иако се ради о најсавременијем хеликоптеру који Војска Србије има

Додатно, тај хеликоптер није опремљен инструментима за летење у СМУ а нема ни посебне уређаје за осматрање у ниској видљивости. Свако летење тим хеликоптером по ноћи и у СМУ је лутрија.

Па како су ове две ствари могуће? Најсавременији а нема основне уређаје.
Људи летели хеликоптером ноћу пре 50 година а не сада.
Колико год да је армија распад тај ваздухоплов био је опремљен уређајима за летење у свим условима.

Ево овде армија извлачи уз помоћ хеликоптера. Ако се не варам то је баш један од два Ми-17. Налети ветра, снег, мраз, магла, спустили га на ливаду без икакве помоћи се земље.
Одговори

Мени само није јасно што нису слетали код ВМА, тамо има хелиодром и ту је болница.
Одговори

(14-03-2015, 06:07 PM)Чеда Пише:  Мени само није јасно што нису слетали код ВМА, тамо има хелиодром и ту је болница.

Ал је забрањен приступ новинарима са камерама. Као и у Батајници или било којој касарни где и треба да слети војни хеликоптер.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним