Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милутин на ломачи

(10-10-2025, 01:04 AM)Teodul Пише:  
(17-04-2024, 04:19 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(17-04-2024, 03:22 PM)пек. Пише:  Какав Ћосић зар то није Достојевски писао?

Да знаш да сам исто помислио, мада сам проичитао ''на прескок''. Била је она фаза код Достојевског кад је одлепио скроз, као и Толстој, пред крај живота, а Влад воли мало ''шега реј''. Баја Јок

Može li ta faza kad je Dostojevski pred kraj života odlepio skroz ? Kolko ja znam, on je jedan on milijardu samo što je imao uzlaznu putanju u životu i od komunjarka, padavičara, postao "jedini novozavetni prorok".  A Tolstoj od ruskog pravoslavca postao evropejac, pacifista, protestant, adventista, subotar i anatemisan iz ruske države, naroda i zvanično i iz crkve, i to baš od tih najvećeg Jovana Kronoštatskog i Amvrosija Optinskog alijas u Karamazovima Starca Zosime koji su Dostojvskog slavili. Dakle, sasvim dva različit puta koja nemaju nikakvih dodirnih tačaka. Dostojevski je na vreme video da u istu tikvu duvaju i istočnoruski (jevrejski) komunizam i zapadnoengleski opet isti taj judeomasonski komunuzima. Neki to ni danas dani ne vide. Što se tiče Danka Popovića, moje skromno mišljenje je da ko je bez greha prvi digne kamen, ja nisam dostojan i Milutin biti te nemam pravo presude.

Ваистину!

Да, да. То је то Теодулле.

И пок. Просветар је на то овде упозоравао.

Иначе пиши ћирилицом немој ustasicom.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

(10-10-2025, 02:18 PM)Бенито Пише:  
(10-10-2025, 11:22 AM)Милослав Самарџић Пише:  Е па није, данас су то ћосићевци, првосрбијанци,
Ови што их хвали Н1 и онда су критиковали Књигу о Милутину као она професорка да ФДУ данас, то су тзв. првосрбијанци. Њима је онда била омиљена критика књиге коју је написао хрватски критичар Игор Мандић, а коју је објавио НИН, пре него што су га "ослободили" будући првосрбијанци, тј. Милошевићеви људи. (Па су га онда поново "ослобађали", Тијанићева екипа, тада је на насловној страни писало "Ослобођен НИН"; па је "ослобађан" и касније...)

"О, да ли ће синтакса српског језика икада стићи брзину српског блебетања...."

Другим речима, ако ниси разумео:
Човече, ниси на улици. Напиши нешто сувисло на "српско-хрватском језику народа и народности", а не овако да не може да се ухвати ни за реп ни за рогове шта си хтео уопште да саопштиш васколиком Сербству.

Узми Гугл преводиоца.  Баја
Одговори

Разлог што ‘’првосрбијанци’’ хвале ‘’Књигу о Милутину’’ није њена књижевна вредност, јер је скромна. Није ни опис геноцида, јер има много бољих књига о геноциду. Није ни опис страдања Срба у Првом светском рату. Разлог може бити само идеологија
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
https://www.pogledi.rs/fenomen-knjige-u-...29118.html
Одговори

Одличан текст! Уз њега би ваљало навести делове Књиге о Милутину који представљају саму срж идеологије:

О четницима:

"О Немцима, кажеш. Шта да ти о Немцима казујем, синовче? Немаца се ја не бојим. Немци су нама Немци. Нису дошли да би нама били добри и да би нам се допадали. Своји се ја бојим. Поделили се и закрвили, једни са круном, други са звездом, само им капе - остале исте.
  И поп Крста постао војвода, назвао се "орашачки", ко и његов Орашац. И да је бар из Орашца родом. Мало му је што је поп и што су га људи поштовали, мало му је што има шесторо деце, попадију и тријес кошница чела, него оће још и влас, војводом се прогласио. Нико више не сме да га ословљава ко пре, да му каже "попе", ил "оче", сви га зову - "војводо"! И поздрављају га војнички, а он ни војску није служио, отац га од војске био откупио. Знаш како се то могло.
  И Сретен Чарапић окупио чету. Пронашао и оружје и униформе по селима. Има тога еспапа колико оћеш, ништа се од тога није у рату истрошило. Његови људи на капама носе исте знаке ко и поп Костини, али се не подносе него једни друге издајницима називају. И убијају.
  Не знам шта је Лазару Чарапићу те је сину и коња дао, а не знам ни шта је Сретену, што ће му коњ у оваком рату осим ако неће да се боље обележи да би га когод лакше иза врзине занишанио и са коња оборио.
  И Стојадин касапин окупио чету и војводом се прогласио и свима својима звања поделио и одликовања туђа прикачио, а око њега келнери чарсијски, касапски момци и Рака пекар. Да је неке среће, они би могли какој правој војсци комора бити, а они се каишевима и реденицима завили са сви страна, на њима оружја више него што је правој војсци потребно. Неће Стојадин ни са попом Крстом, неће ни са Сретеном Чарапићем, а ни Коста неће са Сретеном, нити оће са Стојадином, оће сваки за се јер само тако сваки може себе војводом називати."

"Мајчина ти, велим, шмокљава, и теби и твојима, командантима и вођама, кога ви осуђујете и откуд вама право да уврћете уши и носеве старим ратницима! Не купају овде мене случајно, нити сам ја случајно запао међу лопове који нас за маторе гузице штипају и исмевају се нашим телесима што су Албанију издржала, нама који смо прешли преко Вида и кроз Африку и преко Кајмакчалана - одрешило се мени овде, ето, откачило ми се, провалила нека тегоба. Нисам ја овде, кажем, само зато што су ови нека превелика сила били, него ме овде у овој пари и смраду маторог и гологузог излажу шегачењу сецикеса и јајара свакојаки зато што сте ви, ти и твоји команданти, гола говна били. И честите људе кињили, а богме и клали. Јес, свакој протуви дали нож у шаке и овластили је да коље, санћим, да нас заштити, нас старе ратнике и славу нашу и наши отаца. А они за нашу славу пили и гибаничили, клали људе, па чак и жене и децу. Нећу да га штедим, а нећу ни да вичем, говорим да ме само он чује."

О Краљу Александру:

"Сећам се ко да је сад било - сањам ја покојног нашег краља Александра, баш онако како сам га и видо шеснесте у јануару: стоји на обали острва Вида, пред њим гомила наших лешева, везују и' за камење да веселници не пливају по води, а он, Лесандра, гледа, наслонио се на сабљу и вас црн, гледа према оном острву што га због наши мртваца назваше Острво смрти. Ја приђем, па станем, вако, и скинем шајкацу, ал не могу проговорити од вашију, пуна ми уста вашију, ко што је стварно и било, те ја чупај оне вашке из уста, вади, пљуј, а краљ Александар ми приђе и пита: Војниче, да л' ће мени српски народ моћи да опрости страдања волика?
  Не може ти опростити никад нико, ти си, краљу, начисто сатро овај народ и он ти више никад неће бити што је био, не може и да оће, нема ко, нема људи, изгинуо народ. Погледај, твоје величанство, ове људе - покажем му на оне наше лешеве, пуна и' обала - оба ти ока, твоје величанство, зашто ваки народ сатре; више ваки Срба неће бити,а мого си се њима дичити широм света.
  Због уједињења сам жртвовао свој народ - вели ми он. Ја тедо да га упитам је ли видо шта је од тога било, јел' видо српске избеглице из Хрватске и Босне, са Косова и Војводине, ал се трго, откуд то краљ може знати кад су њега убили пре рата."

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Недо Бог да је Данков Милутин евоцираои сећање на краљеубиство из своје младости када су зверски масакрирани Краљ и Краљица, први после стотине година робовања дину и полумесецу. Какав би тек онда комуњара био?! Историчари свих фела оправдавају мајски покољ не бирајући речи а ни лажи како би оправдали крвави долазак црногорских уљеза на србски престо.
Још да је Милутин испричао како су се четничке војводе у миру посвађале (Пећанац који је био одан круни и Бирчанин који је био мало више југословен) па је тешко утврдити ко је имао право да се разбацује и дели чинове војвода).
У зло доба помену Милутин некаквог попа коме се прохтело да буде војвода, неке до јуче обичне људе који су рат схватили као прави тренутак да наплате своје дугове, помену људе који су окрвавили руке убијајући своје суседе... Као да тога није било на претек?!
Поменуо је Милутин и неке до јуче "ђаке" који су турили петокраке па све важни покушавали да изигравају ратнике који се боре за боље сутра ал са прстом на обарачу за случај да неко оспори њихову причу, али то се елегантно прећуткује, као што се прећуткује милутиново тамновање у комунистичкој држави...

Спочитава се Милутину Принцип, јер ето, домаћин из Шумадије се запитао: "Мисле ли и остали Босанци за тим младим Босанцима, оће ли дићи каку буну и устанак?"
Прекаљени ратник је слутио која ће цена бити за Аписову лудорију. Као да је слутио муке које ће снаћи Србски народ ...

[Слика: image.jpg]

Као да му је пред очима била слика мученика који ће завршити негде далеко од родне Србије.

Како год, "књижица" од неких 141 страна постала је за неке важнија од Светог писма док код одређених људи (убедљиве мањине) реч је само о још једном комунистичком подметању.
Одговори

Kаква ти је разлика између тита и тих других ватиканских ђинђиско-обреновићских немачких гована, никаква, буквално иста материјалистичка философија
Одговори

(16-10-2025, 08:29 PM)Teodul Пише:  Kаква ти је разлика између тита и тих других ватиканских ђинђиско-обреновићских немачких гована, никаква, буквално иста материјалистичка философија

Какве везе Обреновићи имају са набројаним?
Људи створили државу - Краљевину а трпају их у исти кош са Ђинђићем. Е, управо зато ћемо као народ и нестати.
Одговори

(16-10-2025, 10:46 PM)Петар1983 Пише:  Какве везе Обреновићи имају са набројаним?
Људи створили државу - Краљевину а трпају их у исти кош са Ђинђићем. Е, управо зато ћемо као народ и нестати.

Шта су створили ?  Хахаххаа.

Продали све земље северно од Саве и Дунава, западно од Дрине, источни део Србије, целу Јужну Србију са Kосовом, Санџак тј. Рашку, наравно Црну Гору..,
продали дух, језик, историју увели бечкоберлинску, продали православне пријатеље русе обећали не да ће их се одрећи но пљувати на њихов помен, Христа Спаса, херојство, кумове, продали Србски дух унели немачки, ватикански, а исто то и претходним освајачима уместо папиног бомбона пре тога наравно највећег човека тог доба на земљи за муртов бомбон.
Не бојте се оних који убијају тело, но душу...
Ако не верујеш у Васкрсење, џаба ти такав слепачки живот, држава, пара, било шта, то је мого ко оће кад оће, боље га скарти одмах у исту таму свакако иде.

Боље и да нестанемо но ко такве мумије животињаримо.
Одговори

(17-10-2025, 08:59 AM)Teodul Пише:  
(16-10-2025, 10:46 PM)Петар1983 Пише:  Какве везе Обреновићи имају са набројаним?

Продали све земље северно од Саве и Дунава, западно од Дрине, источни део Србије, целу Јужну Србију са Kосовом, Санџак тј. Рашку, наравно Црну Гору..,
продали дух, језик, историју увели бечкоберлинску, продали православне пријатеље русе обећали не да ће их се одрећи но пљувати на њихов помен, Христа Спаса, херојство, кумове, продали Србски дух унели немачки, ватикански, а исто то и претходним освајачима уместо папиног бомбона пре тога наравно највећег човека тог доба на земљи за муртов бомбон.
Ако не верујеш у Васкрсење, џаба ти такав слепачки живот, држава, пара, било шта, то је мого ко оће кад оће, боље га скарти одмах у исту таму свакако иде.

Натрабунио си свашта ко да те тресе врућица...
Обреновић је молио Русију да помогне, да се ороде, па макар била и нижег ранга племкиња ал то Русима није одговарало. Правили су велику Бугарску. Тек када су фактички одбачени од Руса Обреновићи се окрећу Бечу...  

О васкрсењу и осталим темама везаним за верска питања пиши на теми Православље а не овде.
Ти имаш право да нестанеш, да се одрекнеш свега али не позивај друге, посебно не државу да те следи.
Одговори

(17-10-2025, 01:43 PM)Петар1983 Пише:  
(17-10-2025, 08:59 AM)Teodul Пише:  

Натрабунио си свашта ко да те тресе врућица...
Обреновић је молио Русију да помогне, да се ороде, па макар била и нижег ранга племкиња ал то Русима није одговарало. Правили су велику Бугарску. Тек када су фактички одбачени од Руса Обреновићи се окрећу Бечу...  

О васкрсењу и осталим темама везаним за верска питања пиши на теми Православље а не овде.
Ти имаш право да нестанеш, да се одрекнеш свега али не позивај друге, посебно не државу да те следи.

Ради се и о васкрсењу државе. Ето ти одговора што си питао: зашто обреновиће трпају у исто смеће са ђинђићем, тако је и он говорио: коме је до васкрсења нек иде у Цркву, што вучуте и државу. Буквално исто. Буквално ко и синедрион са јудом кад распиње Бога да "страда Он сам један него да целу државу вуче",  ко руља што хули што не спасава се са крста, ко бранковић што спашава што се спасти може, ко обреновић, ко ђинђиш, ко што их је одувек таквих и било. Све јасно ко оће да види, ко неће..
Одговори

Јел те то Шумадинац на брзопотезном курску учио о религији и спасењу, односу човека према Богу и цркви?
Колико видим од њега си попримио и обичај да мамуран толкујеш ствари које не разумеш.
Ако нећеш да се држиш теме молићу да прескочиш "Милутина" и његову исповест.
Одговори

(17-10-2025, 10:46 PM)Петар1983 Пише:  Јел те то Шумадинац на брзопотезном курску учио о религији и спасењу, односу човека према Богу и цркви?
Колико видим од њега си попримио и обичај да мамуран толкујеш ствари које не разумеш.
Ако нећеш да се држиш теме молићу да прескочиш "Милутина" и његову исповест.

добро је
Одговори

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

[Слика: Screenshot-2026-01-30-19-29-57-393-com-a...chrome.jpg]
https://i.postimg.cc/Wp5qs0dL/Screenshot...chrome.jpg

Д М
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним