21-05-2015, 03:23 PM
Отцепљење Црне Горе и игра бројкама ...
Тог несретног 21. маја 2006. године, за отцепљење Црне Горе од Србије изјаснило се 47.6 % грађана са правом гласа, чиме је мањина одлучила о судбини већине. Овај проценат се може израчунати на основу званичних података. Наравно, незваничне нећемо никад сазнати, нити ће се икад обелоданити подаци о пресији режима на грађане ЦГ да се изјасне за независност. Али свакако се одмах може закључити да је за отцепљење било расположено чак и много мање Црногораца него што је ова цифра од 47.6 %.
Лајчаков трик да се Црна Гора може отцепити ако се за отцепљење изјасни 55 % изашлих бирача мало је ко критиковао. Ја сам га критиковао на сва уста, али моја уста су далеко од ушију које су у СЦГ нешто значиле.
У демократском свету, уобичајено је чак да се за тако судбоносне промене у држави мора обезбедити двотрећинска подршка да би се осигурала стабилност државе.
Додуше, стабилност независној Црној Гори (и са ових 47.6 %) чува западна алијанса, а докле ће - не знамо.
Можда до првог шиптарског прољећа?
Како долазимо до ове цифре од 47.6 %?
Званични подаци кажу да је на референдум изашло 419.000 грађана, што је 86.5 % од укупног бирачког тела.
Отцепљење је подржало 230.661 грађанин или 55.5 % изашлих.
Из ових званичних података извлачимо закључак да је у бирачком списку било 484.393 грађанина са правом гласа. Дакле, ових 55.5 % од ''изашлих'' је 47.6 % од укупног броја бирача.
И Ђукановићев режим, а и Лајчакова бандитска сорта, знали су да ће некако успети да покраду и лажирају ту цифру од 55.5 %. Зато је услов био такав какав јесте.
Оно што ме чуди, то је да су многи протумачили како је ово био ''фер'' услов, а званичници у Србији нису чак ни реаговали на овакву превару.
Ако се узме у обзир које све националности живе у Црној Гори, ја бих рекао да је веома мали проценат Срба гласао за то отцепљење, те да је ово отцепљење изнуђено као резултат једне смишљене непријатељске антиСрбске активности. Додуше, против Срба не треба много бити ни паметан да би их успешно намагарчио.