Поруке: 1,361
Теме: 10
Придружен: Apr 2015
Поруке: 1,361
Теме: 10
Придружен: Apr 2015
Јесте ли упознати са књигом "ПОСЛЕДЊИ ОДМЕТНИЦИ",
као аутори се наводе Бора Чушкар, Никола Бугарчић и Саво Пређа.
Ја сам управо прочитао треће издање из 1964.
Тема је хватање и ликвидација посљедњих Четника у Полимљу и горњем Подрињу 1950их година. У књизи постоје и фотографије, живих четника док су још били на слободи (Српко Меденица) убијених (Божо Бјелица) њихових склоништа, као и њихових писама, докумената, као и наравно њихових жртава, који су сви наведени да су страдали на кућном прагу као домаћини пред породицама а фотографије су им све до једног из ратног или поратног доба у комплет униформи са титовком и звјездом.
За Српка Меденицу са вели да су он и његова група пропали и да је он убијен након хватања везе са љекаром који се представио да је повезан са Јевђевићем и иностранством, уствари је био убачен од УДБ-е. За Божу Бјелицу су навели да је убијен пред кућом једне жене, кад јој је дошао по храну и оне ствари. Наведено је да су ту жену убили Шипчић Владо и још један четник, касније и освете. Написано је да је командант у Фочи и околини Матовић умро, природном смрћу у једном од бункера, да је његову групу и Шипчићеву УДБ-а ликвидирала и похватала када се један четник предао и почео да сарађује (посље се наводи да је тај Војин Павловић добио 20 година робије а да је његов брат стричевић Радован Павловић посље хватања стрељан) , наведено је да је један ухваћен код К.Митровице бјежећи ка граници а двојца убијена на самој граници Грчке и Југославије, као и то да је Шипчић убијен код Бијелог Поља, а прије тога је убио жену-јатака и саобраћајног милиционера, и Шипчић се наводно упутио у правцу границе са Албанијом или Грчком.
Ко зна нешто нека дода и напише, занима ме шта је у књизи истина, ко су уопште аутори и дали су тачно описане судбине четника.
Наведено је још да су ти Четници посље рата убили много људи, цивила, нпр група Боже Бјелице једне године укупно 13 а сљедеће убили 14 људи итд.
Поруке: 2,881
Теме: 6
Придружен: Jun 2016
Углед:
609
Ovo sto znam o Vladi Sipcicu posto mi je blizak rodjak ,tacno je da je ubio zenu koja je odala Bozu Bjelicu .Tacno je po opste prihvacenoj verziji da je Sipcic ubijen kod Bijelog Polja 29. jula 1957. godine i to igrom slucaja,jer je sa svojom devojkom koju je planirao da ozeni pokusao da prebegne u Grcku u civilnom odelu.Vlado je kod sebe imao pistolj i nekoliko bombi.Devojku su mu komunisti odmah ubili dok je Vlado prilikom pucnjave ubio nekoliko policajaca da bi na kraju tog obracuna i sam bio likvidiran.Dosije Vlada Sipcica se nalazi u Arhivi Policijske uprave Bijelo Polje,to jedino znam sigurno ovo sve ostalo je zvanicna verzija dogadjaja za koju se nikada nije saznalo ko je rezirao.
Поруке: 17,007
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,872
Само сам прелистао одавно. Шта ти мислиш?
Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Немам је, само сам нашао овај садржај. Нема да се купи, а нисам је нашао у пдф. Читао сам његову књигу Црна Рука, одлична је и објективна, ал не знам какав му је став о Другом св. рату, вјероватно неутралан.
Ако има неко у пдф нек постави
(Последња измена: 13-11-2016, 07:18 PM од
Романија.)
Поруке: 14,528
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,065
Класичан крџалија. То су сви одувек знали и зато је и био цењен, пошто је комплетна наша елита крџалијска.
Поруке: 533
Теме: 26
Углед:
94
аутор ВАСИЛИЈЕ М. ГУТИЋ
дело Општа дипломатска историја устанка у Херцеговини и Босни из 1875 -1878.
издавач Филип Вишњић
година 2016.
Поруке: 5,715
Теме: 64
Углед:
364
Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.