10-02-2020, 08:58 PM
Важи се,ту сам,поздрав

(10-02-2020, 11:58 AM)Бенито Пише: Да, само што су четници Чачка и Ужица неупоредиви. Имена чачанских четника знају сви у Србији. А за колико њих се зна у Ужицу?
А ти чачански четници су сви Чачани, нису дошли са стране.
Нису Милош Минић или Милка Јанковић мањи зликовци од Пенезића. Али они су имали опозит у сопственој кући. Милки је један брат погинуо у четницима, а другог је дала да стрељају. Сестра јој се убила због тога.
А да не говоримо о отпору народа према комунистима. Зато је једна од највећих масовних гробница које су комунисти оставили иза себе она која се налази у Чачку.
То је светлосним годинама удаљено од Ужица.
Да не причамо о послератним годинама. Два трга, Титов трг у Ужицу и Трг Слободе у Чачку су пресликани, малтене. Сви стари Чачани нису очима могли да виде тај трг, јер су знали шта су комунисти све уништили да би то направили.
У Ужицу су и данас одушевљени са својим тргом:" Ми смо постали Европа, кад су комунисти направили овај трг", рече ми један угледни Ужичанин ономад.
ПС а то ко је највећи сликар између два рата, "можда чак и у Европи", интересантан сам знати, ко то одређује. Да ли то Музеј у Ужицу добио директиву из Београда да одређује ко је највећи европски сликар?
Бранко Поповић је излагао у Паризу још пре Првог светског рата. Његово блиско пријатељство са Надеждом Петровић је чувено.
Него, када је Андрејевић Кун ушао у његов стан у Кнез Михаиловој улици у Београду, отео је све па и слике. Музеј у Ужицу нема појма где су његове слике. А слике су код "угледних другова и другарица" који су то распродали када су требали да плате наркоманске дугове својих синова и кћери.
Е, зато Бранко Поповић није најпознатији сликар из Ужица. Не могу да поставе изложбу, јер нема довољно доступних слика. А не те њихове будалаштине "није довољно признато његово сликарство".
Према томе, поштујем Твоје године и искуство, али немој ме, молим Те, затрпавати са ужичким стручњацима. Осим ако ћеш нешто о комплет лепињи.
(11-02-2020, 05:41 PM)Перун Пише: Делио сам исто мишљење као ти док нисам мало дубље ушао у причу. Историја о срез Ужичком у ДСР, није без разлога остала најскровитија. Управо због недовољне истражености већина стиче утисак да ЈВуО у Ужицу није ни постојала.Јел знаш за Беле орлове, омладински покрет против комуниста у Ужицу после рата? Негде 1947. комнуисти су убили барем двојицу гимназијалаца, а осудили на робију много њих.
Да не дужим дуго, даћу само један пример:
Тројица потпуковника, из среза Ужичког, дала су своје животе за ЈВуО. Да не идемо ка нижим чиновима, за више од пола њих нисте ни чули. Гарантујем да не постоји историчар у овој земљи који ће ,,на прву” користећи све дозвољене помоћи одговорити тачно на питање ко су поменута тројица.
Докажи да грешим.
(11-02-2020, 09:20 PM)Мића Адмирал Пише: Још један мој Гружанин, рођен је 1912 у Бечевици срез Гружански.
Припадао је тзв.Крагујевачкој железн.групи.
Шта је трагедија, у два највећа стрељања страдала су му браћа. Првослав у Крагујевцу, а Раде у Краљеву.
Иначе прича о рез.пеш.п.поручнику Боривоју Радоњић није потпуно непозната, је.90тих или поч.2000тих излазио је фељтон из његове књиге у једном нашем листу.
(11-02-2020, 09:20 PM)Мића Адмирал Пише: Још један мој Гружанин, рођен је 1912 у Бечевици срез Гружански.
Припадао је тзв.Крагујевачкој железн.групи.
Шта је трагедија, у два највећа стрељања страдала су му браћа. Првослав у Крагујевцу, а Раде у Краљеву.
Иначе прича о рез.пеш.п.поручнику Боривоју Радоњић није потпуно непозната, је.90тих или поч.2000тих излазио је фељтон из његове књиге у једном нашем листу.
(11-02-2020, 08:08 PM)РежисерСтари Пише: Књига даје опис,припрема,и сам ток тих акција.1943-е,Радоњић бива ухапшен од Љотићеваца и завршава на Бањици,где је мучен.
(15-02-2020, 07:42 PM)Александар Динчић Пише:Зар они нису били љотићевска фракција?(11-02-2020, 08:08 PM)РежисерСтари Пише: Књига даје опис,припрема,и сам ток тих акција.1943-е,Радоњић бива ухапшен од Љотићеваца и завршава на Бањици,где је мучен.
Нису га ухапсили љотићевци. Он је ухапшен од тзв. Српског гестапоа. То је нека врста тајне полиције у оквиру Министарства унутрањих дела. Нећак ју је предводио. А најзапаженија личност у тој организацији био је Страхиња Јањић.