Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tradicionalna potkupljivost srpske elite

Dosta je bilo i oportunizma, koji je licio na kohabitaciju sa titoistickim rezimom.
Tu se cesto, najcesce vracamo na najpoznatiji primer. A to je slucaj Ive Andrica. Naravno, ovi titoisti koji vladaju srpskom kulturom, ovo pitanje i ne postavljaju, vec smatraju normalnim njegov polozaj u SFRJ. Medjutim, mislim da je slucaj Andrica vrlo slican slucaju Crnjanskog, mada na prvi pogled izgleda potpuno suprotan. Naime, Andric nije saradjivao sa nedicevom upravom za vreme rata, ali tesko da se za takvu licnost nije moglo naci mesto u nekom od vozova seprtembra/oktobra 1944. godine, koji su zurno odlazili prema Becu. Andricu to nije padalo napamet. Siguran sam da je jedan od najopreznijih ljudi u nasoj istoriji sklonio dokaze o tome, upravo kao i pismo upuceno Cici tokom rata. Andric je kao pasionirani istroicar cuvao sve, platne karte iz tramvaja, suvenire iz citave Evrope i slicne sitnice. A nekmoli da bi sacuvao takva dva dokumenta. Ili su ona bila sacuvana u postojecim arhivama. Ne bi me cudilo da ih Andric pronasao i unistio. Zasto Andric nije otisao? Zbog istog razloga zbog koga se Crnjanski vratio. Da umre u Srbiji. Obojica su osecali vrlo intimnu vezanost za srpsku kulturu, pa iako su jako dobro znali sta i ko su komunisti, nisu hteli da ostanu negde u tudjini.Onoj istoj tudjini gde su do tada proveli veci deo zivota. Medjutim, Andric kakav je bio mudar i lukav, iskoristio je kohabitaciju u svoju korist i tako izigrao komuniste, a narocito samog Broza. Po meni za vreme Brozove vladavine, niko ga u SFRJ nije tako izdriblao.
Drugi primer kohabitacije, koja danas ipak nama mnogo znaci u nasoj kulturi je slucaj profesora Viktora Novaka. Danas pomalo zaboravljeni profesor Viktor Novak (1889/1977), za vreme DSR je vise puta hapsen i odvodjen u logor Banjica ( danas znamo da se zvao Logor DM). Ipak, dosad nije utvrdjeno da li je i koliko bio u vezi sa Drazinim ljudima. Posle rata, uz pomoc Ostrogorskog, dugo je uspevao da odbija uvodjenje marksizma na katedru za istoriju FF. Medjutim, ostace upamcen po dve knjige koja su bila prava remekdela nase istoriografije. To su Magnum Crimen/pola vijeka klerikalizma u Hrvatskoj i posthumno, Magnum Tempus/ilirizam i katolicko svestenstvo/ ideje i licnosti1830/1849. Knjigu Magnum Crimen tada nije mogao da objavi nigde osim u ....? Pa, u Zagrebu naravno . A zasto tamo ? Pa, zbog kohabitacije. Poslao je prijatelja kod Jakova Blazevica da ga pita za objavljivanje, a ovaj je porucio da nema problema ukoliko mu se dozvoli da on pise predgovor. To, naravno, nije bila nikakva cena. U iducim izdanjima predgovor ce nestati, a knjiga ce ostati.
Miloslave, seti se price onog tvog prijatelja, cetnika iz Amerike koji ti je ostavio izuzetno svedocenje o ustanku u Srpskim Moravicama 1941.godine i prljavoj ulozi koju je ostavio Jakov Blazevic. To je jedno od najboljih svedocenja koja si zapisao u fantasticnoj trilogiji Razgovori sa Ravnogorcima.
Eto, to su dva cuvena slucaja kohabitacije. Ali, razlika je velika, jer se ova dva coveka, ni Andric ni Novak, nisu prodali zbog sebe i svoje egzistencije. Ili, bar, ne samo zbog toga, nego zbog svojih dela koja zauzimaju visoko, pocasno mesto u nasoj kulturi.
Одговори

Добри пример. Андрић је уништио и орден који је добио од Хитлера, нешто слично као еп. Николај. А у Четничкој архиви пронашао сам да се Виктор Новак помиње, да ли беше као члан ширег састава ЦНК или неког тела Команде Београда.
Одговори

Нашао сам:
''Хинко Хинковић је упутио писмо др Новаку да у сарадњи са Арпадом предложе још двојицу или тројицу Хрвата из Београда и десетак из Хрватске који би образовали хрватску секцију''.
Мисли се на секцију Извршног одбора ЦНК.
Ово је писао илегалац из БГ Ард Ард Дражи 18. новембра 1943.
Одговори

Kapa dole majstore.Ваистину!
Iz kog je ovo fonda?
Da li je, po tvom misljenju, Kosta Nikolic video ovu depesu?
Zna li se ko je Ard Ard?
Одговори

Фонд Четничка архива, ако ти треба, могу да нађем ознаку? У ствари има у Дражи 5.
Не зна се ко је Ард Ард.
Један мајор у Војном архиву рече ми да је Коста Николић једини прегледао целу Четничку архиву, дакле свих милион страница. Према томе, морао је да прегледа и ово. Међутим, ја мислим да је то преамбициозна идеја - прегледати толико - и да много у том случају мора да промакне. Зато сам правио селекцију. Практично првих 6 месеци тамо отишло ми је да схватим шта је шта.
Одговори

Evo jos jednog primera, sad mi pade na pamet.
Dalji rodjak Vuka Draskovica, zaboravio sam ime, bio je prvi diplomirani akademac nakon DSR, na Beogradskom univerzitetu. Ali, posto je zavrsio Bogosloviju, a poceo je da studira pre rata, komunisti nisu hteli da mu daju diplomu, nego je morao da ceka da neko drugi diplomira, cini mi se na Masinskom fakultetu, da bi tek kasnije dobio diplomu. Upoznao sam coveka, davno, pred njegovu smrt, pocetkom devedesetih, cini mi se u isto vreme kad i svestenika Novaka Stanojevica, koji je pred smrt dosao da sluzi u staroj crkvi u selu Kumodraz. Stari Draskovic je bio divan svestenik, pravi Hercegovac, secam se da mu je Vuk potpisivao knjige sa PATRIJARH NASE FAMILIJE. Mozda si ga i ti Miloslave upoznao?
Svejedno, naveli smo ovde tri nacina ophodjenja srpske elite prema komunistickim vlastima. Sveli bi ih na sintagme oportunizam, podanistvo i prkos. Bilo bi dobro da i ti Miloslave navedes poneki primer iz svake iz ovih grupa. Pogotovo neke koji nisu bili vezani za Beograd.
Одговори

(28-11-2015, 12:46 PM)Бенито Пише:  Kapa dole majstore.Ваистину!
Iz kog je ovo fonda?
Da li je, po tvom misljenju, Kosta Nikolic video ovu depesu?
Zna li se ko je Ard Ard?

АВИИ, Ча, к-275, рег. бр. 21/1

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Hvala, Nikolaj.
Одговори

Miloslave, nadji par primera. Znam da ih znas dosta.
Одговори

(27-11-2015, 04:20 PM)Бенито Пише:  Zasto Andric nije otisao? Zbog istog razloga zbog koga se Crnjanski vratio. Da umre u Srbiji. Obojica su osecali vrlo intimnu vezanost za srpsku kulturu, pa iako su jako dobro znali sta i ko su komunisti, nisu hteli da ostanu negde u tudjini.Onoj istoj tudjini gde su do tada proveli veci deo zivota. Medjutim, Andric kakav je bio mudar i lukav, iskoristio je kohabitaciju u svoju korist i tako izigrao komuniste, a narocito samog Broza. Po meni za vreme Brozove vladavine, niko ga u SFRJ nije tako izdriblao.

Поштовани Бенито, не бих се сложио са Вама у вези са Андрићем. Немам амбицију да будем морални чистунац, али авај, треба појаве назвати правим именом. Неки писци су убијени. Неки су одробијали у Митровици. Неки су отишли и никада се нису вратили. Неки су се вратили након двадесетак година. А неки су живели као бубрези у лоју.

Или што би рекао Андрић:
"Дан је само бела хартија на којој се све бележи и исписује, а рачун се плаћа ноћу, на великим, мрачним и врелим пољима несанице."

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Nemojte,Vlad Aleks, imati sumnju da je i meni samom bliska bilo kakva kohabitacija sa titoistima tog doba. U tom smislu, mozda ste i u pravu.
Medjutim, presudna su bila dva podatka da na ovakav nacin okarakterisem Andricev javni angazman nakon DSR.
1. izjasnjavao se sve vreme kao Srbin
2. u svom velikom delu nigde nije nipodastavao Srbe. Dakle, nije bio podanik komunistickog rezima da bi opanjkavao Srbe. Upravo suprotno, iskoristio je citav aparat da promovise svoje delo( u kome se nije dodvoravao komunistickom shvatanju istorije).
Dakle, potpuno suprotno od mnogih drugih, a najpoznatiji su primeri iz domace konematografije, ciji se autori decenijama udvaraju titoistima ocrnjujuci Srbe, na najneverovatniji nacin. O tome je vise puta pisano na ovom forumu.
Andric je umeo dobro da gleda u buducnost, taman koliko u proslost, sto je retkost za istoricare. Ziveo je u Beogradu za vreme DSR prakticno bez prihoda. Mislim, mada to jos nije dokazano, da je ozbiljno drzao Drazinu stranu do kraja 1942 ili pocetka 1943. godine, kada je procenio da ce doci do revolucije u Jugoslaviji, i kada je te veze stavio na led. I najvaznije, znao je, nevezano za Nobela, da njegovo delo nece imati ni izbliza takav znacaj na nacionalnu kulturu, ako ne bude poduprto kroz institucije.
Sve to me uputilo na zakljucak koji sam naveo. Dozvoljeno je, naravno, imati i drugacije misljenje o ovome.
Одговори

Неће Милослав никог да помене, а сетих се још једног лика који се много упрљао пред смрт. То је био Димитрије Димитријевић, познатији као Мита Оливера ( 1879-1951). Био је правник, париски ђак, а између два рата познати књижевник и помоћник у министарству културе. Говорио је 4. априла 1941. године на Радио Београду.
Сву каријеру је укаљао на суђењу групи око др Драгића Јоксимовића. Иако се дружио са њима, он није био суђен, а они јесу. Ублатио је себе као сведок на том суђењу, где је омрзнут као денунцијант удбе. Толико је замрзнут, да је и његово литерарно дело данас заборављено.
Одговори

Није да нећу, него никад се тиме посебно нисам бавио, па и не знам примере, сем ових опште познатих, типа Стеван Јаковљевић.
Одговори

Ниси читао за Миту Оливеру? Има ли код др Радоја Вукчевића о њему?
Знаш ли да је Мита Оливера отишао са четницима за Босну?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним