Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 3.33 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Рехабилитација Милана Недића

Рехабилитација Недића: Ко је спашавао народ?
У овом случају, потребна је у ствари рехабилитација историје, јер не звучи ни мало ласкаво што и данас у Србији доминирају пароле које су измислили нацисти а преузели комунисти
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
http://www.pogledi.rs/rehabilitacija-ned...vao-narod/
Одговори

Е сад ће тек да те омрзну.Smile
Одговори

(16-03-2016, 11:00 PM)Бенито Пише:  Е сад ће тек да те омрзну.Smile
Smile
Одговори

(16-03-2016, 10:09 PM)Милослав Самарџић Пише:  Рехабилитација Недића: Ко је спашавао народ?
У овом случају, потребна је у ствари рехабилитација историје, јер не звучи ни мало ласкаво што и данас у Србији доминирају пароле које су измислили нацисти а преузели комунисти

Ево их,црвени већ почели да бране

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dru...-i-Pecanca

ДЕРИКОЊА МИО БРАТЕ РОМАНИЈЕ КОМАНДАНТЕ
Одговори

(16-03-2016, 10:09 PM)Милослав Самарџић Пише:  Рехабилитација Недића: Ко је спашавао народ?

Милославе, овај текст ти је јако пристрасан и, не желим да будем груб, без увреде, малициозан такође. Једно је познавати историјске чињенице, а нешто сасвим друго је тумачити историју. Историју може да тумачи, и то добро да је тумачи, само дух, и то дух који иде и у висину и у ширину и, нарочито, у дубину. Ево два примера који су ми засметали, па ти ако хоћеш прокоментариши.

"Редов Милан Недић – личност са најбољим маркетингом у српској историји. Факат да се и данас сматра генералом – иако га је наша држава ражаловала чим је стао уз Немце, крајем лета 1941. године – само је успутна последица тог маркетинга."

Држава Југославија га је ражаловала из политичких разлога. Није он купио чин генерала, а затим га продао. Тако се некада радило у Енглеској пре Гледстона, и у Француској пре револуције. Ако се позиваш на правни формализам, одговори ми на следеће питање: да ли је пучистичка влада Југославије била легална? По уставу из 1931. монарх је тај који поставља првог министра и владу. Кнез Павле, као тадашњи регент, није поставио Душана Симовића за председника владе. По мени је та прва избегличка влада била нелегална, све док краљ Петар Други није постао пунолетан 6.9.1941. Да ли нелегална влада може да одузме чин било ком официру?

"Под спашавањем живота овде се подразумева прихват избеглица из НДХ у “Недићеву Србију“. Којима су, самим тим што су дошли у “Недићеву Србију“, животи већ били спашени."

Небитно је да ли је у то време била Аћимовићева или Недићева квислиншка управа, та квислиншка управа је примала избеглице и органозовала смештај тих истих избеглица. Да ли је организовала или није организовала смештај избеглица?

Време је објавило гомилу докумената у вези са Недићем:

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1378509

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Ствар је у томе што се представља како нико није марио за људе и Недић је морао да се умеша, а прећуткује се да је он преузео већ разрађен апарат. Комесар за избеглице је поста министар за избеглице, тако да то нема много везе са њим.
А организовање смештаја не звучи тако грандиозно као спашавање, па не чуди што се бира та формулација, иако неоснована.
Аћимовићева управа и Недићева се такође разликују. Само је друга квислиншка.
Мислим да је то суштина.
Одговори

(25-03-2016, 02:33 PM)DIDzM Пише:  Ствар је у томе што се представља како нико није марио за људе и Недић је морао да се умеша, а прећуткује се да је он преузео већ разрађен апарат. Комесар за избеглице је поста министар за избеглице, тако да то нема много везе са њим.
А организовање смештаја не звучи тако грандиозно као спашавање, па не чуди што се бира та формулација, иако неоснована.
Аћимовићева управа и Недићева се такође разликују. Само је друга квислиншка.
Мислим да је то суштина.
Тако је.
Одговори

(25-03-2016, 11:00 AM)Vlad Alekš Пише:  

Милославе, овај текст ти је јако пристрасан и, не желим да будем груб, без увреде, малициозан такође. Једно је познавати историјске чињенице, а нешто сасвим друго је тумачити историју. Историју може да тумачи, и то добро да је тумачи, само дух, и то дух који иде и у висину и у ширину и, нарочито, у дубину. Ево два примера који су ми засметали, па ти ако хоћеш прокоментариши.

"Редов Милан Недић – личност са најбољим маркетингом у српској историји. Факат да се и данас сматра генералом – иако га је наша држава ражаловала чим је стао уз Немце, крајем лета 1941. године – само је успутна последица тог маркетинга."

Држава Југославија га је ражаловала из политичких разлога. Није он купио чин генерала, а затим га продао. Тако се некада радило у Енглеској пре Гледстона, и у Француској пре револуције. Ако се позиваш на правни формализам, одговори ми на следеће питање: да ли је пучистичка влада Југославије била легална? По уставу из 1931. монарх је тај који поставља првог министра и владу. Кнез Павле, као тадашњи регент, није поставио Душана Симовића за председника владе. По мени је та прва избегличка влада била нелегална, све док краљ Петар Други није постао пунолетан 6.9.1941. Да ли нелегална влада може да одузме чин било ком официру?

"Под спашавањем живота овде се подразумева прихват избеглица из НДХ у “Недићеву Србију“. Којима су, самим тим што су дошли у “Недићеву Србију“, животи већ били спашени."

Небитно је да ли је у то време била Аћимовићева или Недићева квислиншка управа, та квислиншка управа је примала избеглице и органозовала смештај тих истих избеглица. Да ли је организовала или није организовала смештај избеглица?

Време је објавило гомилу докумената у вези са Недићем:

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1378509
Ниси доказао те тврдње о непристрасности и малициозности. А нисам ја ту шта много тумачио, ређао сам факта, тумачење долази само по себи.
а) Није из политичких, него из формално-правних. Зашто није осудила Аћимовићеву Комесарску управу? Она је била основана по закону.
А ако гледаш то о легалности, онда иди корак и испред кнеза Павла: он је извршио државни удар сменом и протеривањем Стојадиновића. Друго, и после 6. септембра 1941. влада је имала исти став према Недићу. Вероватно је ово ражаловање и дошло после 6. септембра 1941, пошто је Недић постављен 31. августа 1941.
б) Ово је сасвим јасна ствар, не знам зашто то потежеш? Недићева влада није спашавала, већ Дража; он је слао људе преко Дрине да спашавају народ.
Одговори

Љотићево писмо Недићу
[Слика: znljotic.jpg]
Одговори

(25-03-2016, 05:57 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ниси доказао те тврдње о непристрасности и малициозности. А нисам ја ту шта много тумачио, ређао сам факта, тумачење долази само по себи.
а) Није из политичких, него из формално-правних. Зашто није осудила Аћимовићеву Комесарску управу? Она је била основана по закону.
А ако гледаш то о легалности, онда иди корак и испред кнеза Павла: он је извршио државни удар сменом и протеривањем Стојадиновића. Друго, и после 6. септембра 1941. влада је имала исти став према Недићу. Вероватно је ово ражаловање и дошло после 6. септембра 1941, пошто је Недић постављен 31. августа 1941.
б) Ово је сасвим јасна ствар, не знам зашто то потежеш? Недићева влада није спашавала, већ Дража; он је слао људе преко Дрине да спашавају народ.

а) Како је кнез Павле извршио државни удар сменом и протеривањем Стојадиновића? Зар није монарх по уставу 1931. овлашћен да поставља и свргава председника Владе?

б) Свако је имао своју улогу. Дража је пружао отпор, Милан је колаборирао. Немој мешати те две работе. Елем, ево једне хипотетичке ситуације. Крену Бугараши са истока, дочим Арнаути са југа, и ми Србијанци немамо где да бегамо него правац Република Српска. И шта би се десило када нико тамо не би организовао прихват нас избеглица, цирка пар стотина хиљада? Где бисмо спавали, шта бисмо јели?
Да ли је Недићева администрација организовала прихват избеглица? Из Словеније, из НДХ, из Маћедоније, са Космета? То ја тебе питам, на то мо пружи атвет.

Одговори

а) Јесте, али то није било само то, он је променио целу политику наглавачке (која је била добра).
б) Није Недићева администрација, Комесарска управа је то организова, а Недићева администрација је преузела. Опет, то није од суштинског значаја за оно што сма написао, већ погрешна (намерно) употреба термина ''спасити живот''. Дакле тај ко би у тој хипотетичкој ситуацији долазио из РС да се туче овде, тај би спашавао животе.
Одговори

(01-04-2016, 09:35 PM)Милослав Самарџић Пише:  а) Јесте, али то није било само то, он је променио целу политику наглавачке (која је била добра).
б) Није Недићева администрација, Комесарска управа је то организова, а Недићева администрација је преузела. Опет, то није од суштинског значаја за оно што сма написао, већ погрешна (намерно) употреба термина ''спасити живот''. Дакле тај ко би у тој хипотетичкој ситуацији долазио из РС да се туче овде, тај би спашавао животе.

Ко у клин, ко у плочу. Ништа те нисам разумео. Одговори ми кратко и јсано на следећа два питања:
1. Да ли је кнез Павле прекршио закон или устав када је наместо Стојадиновића поставио Цветковића?
2. Да ли је Недићева администрација организовано прихватала избеглице из Словеније, НДХ, Маћедоније и Космета?

Унапред хвала. Smile

Одговори

(05-04-2016, 02:13 PM)Vlad Alekš Пише:  
(01-04-2016, 09:35 PM)Милослав Самарџић Пише:  а) Јесте, али то није било само то, он је променио целу политику наглавачке (која је била добра).

Ко у клин, ко у плочу. Ништа те нисам разумео. Одговори ми кратко и јсано на следећа два питања:
1. Да ли је кнез Павле прекршио закон или устав када је наместо Стојадиновића поставио Цветковића?
2. Да ли је Недићева администрација организовано прихватала избеглице из Словеније, НДХ, Маћедоније и Космета?

Унапред хвала. Smile
1. За сам тај чин не знам. Знам да је Стојадиновић рекао да јесте. А дефинитивно јесте када је прогласио Бановину Хрватску. Због тога је и сменио Стојадиновића.
2. Из Словеније није, већ су били прихваћени, дакле пре постављања Недића. Као и највећи талас осталих избеглица. Недићева администрација је то наставила, тј. задражала је само тај део Комесарске управе. Зашто је то битно за онај чланак?
Одговори

Квислинзи Рибникар и Недић
Рибникар је с почетком окупације престао да штампа ‘’Политику’’, али је на истој адреси, у Македонској улици, покренуо ‘’Обнову’’, једно од гласила Недићеве владе. Следеће године понудио је своје услуге Дражи, који му је поставило услов да очисти ‘’Политику’’ од квислинга
Наставак:
http://www.pogledi.rs/kvislinzi-ribnikar-i-nedic/
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним