(16-03-2016, 10:09 PM)Милослав Самарџић Пише: Рехабилитација Недића: Ко је спашавао народ?
У овом случају, потребна је у ствари рехабилитација историје, јер не звучи ни мало ласкаво што и данас у Србији доминирају пароле које су измислили нацисти а преузели комунисти
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
http://www.pogledi.rs/rehabilitacija-ned...vao-narod/
Милославе, овај текст ти је јако пристрасан и, не желим да будем груб, без увреде, малициозан такође. Једно је познавати историјске чињенице, а нешто сасвим друго је тумачити историју. Историју може да тумачи, и то добро да је тумачи, само дух, и то дух који иде и у висину и у ширину и, нарочито, у дубину. Ево два примера који су ми засметали, па ти ако хоћеш прокоментариши.
"Редов Милан Недић – личност са најбољим маркетингом у српској историји. Факат да се и данас сматра генералом – иако га је наша држава ражаловала чим је стао уз Немце, крајем лета 1941. године – само је успутна последица тог маркетинга."
Држава Југославија га је ражаловала из политичких разлога. Није он купио чин генерала, а затим га продао. Тако се некада радило у Енглеској пре Гледстона, и у Француској пре револуције. Ако се позиваш на правни формализам, одговори ми на следеће питање: да ли је пучистичка влада Југославије била легална? По уставу из 1931. монарх је тај који поставља првог министра и владу. Кнез Павле, као тадашњи регент, није поставио Душана Симовића за председника владе. По мени је та прва избегличка влада била нелегална, све док краљ Петар Други није постао пунолетан 6.9.1941. Да ли нелегална влада може да одузме чин било ком официру?
"Под спашавањем живота овде се подразумева прихват избеглица из НДХ у “Недићеву Србију“. Којима су, самим тим што су дошли у “Недићеву Србију“, животи већ били спашени."
Небитно је да ли је у то време била Аћимовићева или Недићева квислиншка управа, та квислиншка управа је примала избеглице и органозовала смештај тих истих избеглица. Да ли је организовала или није организовала смештај избеглица?
Време је објавило гомилу докумената у вези са Недићем:
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1378509