Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ексклузивна документа из НАВ: Како је одбијена предаја Немаца

Ono što ja ne razumem je sa kim se ti svađaš?
To prvo.

Drugo: Pa, eto, kao i hiljade avijatičara i partizana što je evakuisano - u Italiju - bezbrižno i lako, je li tako? Smile

Treće, ja sam i sam rekao da nije postojala (politička) volja kod saveznika da se mlataraju sa predajom Nemaca, lakše im je bilo da ih sovjeti pokokaju (to jest medjusobno), ionako je to bila sovjetska zona operacija. Ili ih ostave Titu,da on češe glavu šta će sa njima.

Kao što je na kraju bilo sa Lerom i ostacima AgE, koji su praktično vraćeni u Jugoslaviju da ih prtz "zarobe" jer ameri više nisu znali ni šta će ni gde će sa svojim zarobljenicima.

Poenta je da je postojala volja i želja Nemaca da se predaju,razume se, ne crvenima.
Одговори

Chicot,
Nabroj mi tri najveće evakuacije avionima sa Balkana, koliko je ljudi evakuisano, kojim avionima i koliko je trajalo - pa će ti biti jasno zašto je neizvodljivo to što pričaš.
A da ne pričamo o sitnicama poput meteoroloških uslova i padavina, koje su dramatično skratile broj dana kad je moglo da se leti.
Одговори

Malo te zezam a ti odmah zapenio.
Naravno da ne bi išli avionima, to je presporo i neefikasno.
Kopnene rute su dovoljno dobre. Prugama i putevima bi išli.
Одговори

Čime dolazimo do savezničke instrukcije - da mogu da prihvate predaju Nemaca samo ako oni samsdomarširajui domarširaju do obale.

Sve drugo je čisto fantaziranje.
Одговори

Предаја је била могућа у августу, када је Црвена армија била иза Карпата. Тада је дошао Мекдауел. Чим су Совјети прешли Дунав, ситуација се из корена променила. Имам утисак да Савезници нису рачунали са совјетским упадом на Балкан.
Одговори

Obrnuto.

Ta "instrukcija" je na prvom mestu čisto fantaziranje. Jer, budže u savezničkoj komandi nisu ni želele da se to desi (predaja Nemaca).

Kao što nisu želeli da se desi da se četvrt miliona italijana vrati u Italiju u vreme kapitulacije Italije, pa su ih prepustili Nemcima ili predali partizanima.

Ne može i jedno i drugo: da se Nemci predaju i polože oružje, a da im se ne pruži odgovarajuća zaštita i omogući bezbedan put do "savezničkih obala" - tj sfere uticaja demokratskih vojski.

Plus ono što sam pominjao o ozbiljnim konsekvencama u odnosima sa Sovjetima , njihov prodor do Francuske...
Одговори

(01-05-2019, 11:17 AM)Милослав Самарџић Пише:  Предаја је била могућа у августу, када је Црвена армија била иза Карпата. Тада је дошао Мекдауел. Чим су Совјети прешли Дунав, ситуација се из корена променила. Имам утисак да Савезници нису рачунали са совјетским упадом на Балкан.

Možda. Zato su i partizani gurani u Srbiju,da hitaju ka istočnim granicama. Da Sovjeti prvo vide partizane, čime bi njihov upad u Jugoslaviju bio devalviran.

Ali, i to je bio saveznički wishful thinking Smile
Одговори

(01-05-2019, 12:51 AM)Chicot Пише:  Treće, ja sam i sam rekao da nije postojala (politička) volja kod saveznika da se mlataraju sa predajom Nemaca, lakše im je bilo da ih sovjeti pokokaju (to jest medjusobno), ionako je to bila sovjetska zona operacija. Ili ih ostave Titu,da on češe glavu šta će sa njima.
To nije političko nego vojno pitanje. A vojno pitanje je vrlo prosto - ako hoćete da nam se predate, predaje se vojnim jedinicama.

(01-05-2019, 12:51 AM)ChicotKao što je na kraju bilo sa Lerom i ostacima AgE, koji su praktično vraćeni u Jugoslaviju da ih prtz "zarobe" jer ameri više nisu znali ni šta će ni gde će sa svojim zarobljenicima. [/quote' Пише:  Ne znam zbog čega i ti i Samardžić ignorišete odredbe kapitulacije Nemačke. Sve jedinice pod nemačkom komandom su trebale da ostanu tamo gde su se zatekle 8. maja naveče.

[quote='Chicot' pid='112978' dateline='1556664694'Poenta je da je postojala volja i želja Nemaca da se predaju,razume se, ne crvenima.
Ja bih molio za ijedan primer gde su se Nemci predali, a da nisu bili u bezizlaznoj situaciji? Norveška, Krit, Brest, Gernzi... svi su mogli da se predaju Britancima, čak i daleko lakše nego na Balkanu, pa se nigdene predaše.
Одговори

Нису били у безизлазној ситуацији баш у Југославији, јер су били много јачи од партизана.
Одговори

(01-05-2019, 01:11 PM)ватхра Пише:  Ne znam zbog čega i ti i Samardžić ignorišete odredbe kapitulacije Nemačke. Sve jedinice pod nemačkom komandom su trebale da ostanu tamo gde su se zatekle 8. maja naveče.

Evo, da te citiram:
Цитат: A vojno pitanje je vrlo prosto - predaje se vojnim jedinicama.
Јок

(01-05-2019, 01:11 PM)ватхра Пише:  Ja bih molio za ijedan primer gde su se Nemci predali, a da nisu bili u bezizlaznoj situaciji? Norveška, Krit, Brest, Gernzi... svi su mogli da se predaju Britancima, čak i daleko lakše nego na Balkanu, pa se nigdene predaše.

A otkud znaš da su mogli da se predaju? Za tango je potrebno dvoje. Potreban je i neko da prihvati predaju, zarobljenike, uzme ih na svoj teret, da ih hrani, čuva, odeva.. bla bla..

Ovako nepredati nikom ne smetaju dok se rat vodi (ne utiču na operacije), a nisu na njihovoj sisi.

E, stvarno ti je poređenje Скојевац
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним