23-01-2016, 12:20 PM
(19-01-2016, 06:18 PM)Милослав Самарџић Пише:(19-01-2016, 11:34 AM)Vlad Alekš Пише:У тим околностима и ти би потписао.(16-01-2016, 06:44 PM)Бенито Пише: Са друге стране, у задњих неколико деценија, а пре свега због глорификовања прољотићевске емигрантске литературе, форсира се прича да су, заправо, највећи интелектуалци били они који су били блиски Недићу.
Да ли је ово тачан списак неких потписника "апела српском народу":
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%...0%B4%D1%83
Ако јесте, ја ту видим: Милана Кашанина, Светислава Стефановића, Вељка Петровића, Ивана Ђају, Симу Пандуровића, Виктора Новака, Милутина Миланковића...
Немојмо да пребацујемо расправу на лични ниво. Ја сам потпуно небитан за културу и историју српског народа. Имам можда пар десетина или стотина поштовалаца "лика и дела", и то би углавном било то.
Ја не желим да улазим у то зашто је неко подржавао Дражу, а неко Недића. Мене не интересују мотиви нечијих поступака, већ поступци и последице тих поступака.
Апел српском народу је потписао велики број угледних образованих Срба. Израз "интелектуалац" ме асоцира на комунце, па га не употребљавам.
Да скратим - велики број образованих Срба је био уз Дражу, али ни број и квалитет истих таквих који су били уз Недића није за потцењивање.
(19-01-2016, 06:21 PM)Милослав Самарџић Пише:(19-01-2016, 01:37 PM)Vlad Alekš Пише:Колико ми је познато, одувек су били за укидање странака и парламентарне демоктратије. А изгледа да је Љотић понекад писао контрадикторно. Не знам како бих другачије протумачио позитиван став и о Масарику и истовремено о Хитлеру, уз преузимање Мусолинијевог сталешког система.(17-01-2016, 02:14 AM)Милослав Самарџић Пише:(17-01-2016, 12:29 AM)Vlad Alekš Пише: Може ли списак потписника "Апела српском народу"? Или да ја потражим па да поставим.Мени се чини од почетка.
(16-01-2016, 08:17 PM)Милослав Самарџић Пише: Добра ти је тема, то је стереотип који је доста раширен, да су интелектуалци били или комунисти или нацисти. Апсурдан стереотип јер су тоталитарне идеологије антиинтелектуалне. Али ето шта чини пропаганда.
У ствари интелигенција је била у СКК, који је подржао четнике:
Да ли су Љотић и Љотићев Збор имали тоталитарну идеологију, и ако јесу, у којим периодима?
Љотић је био министар правде у једном периоду "шестојануарске диктатуре". Краљ Александар јесте био аутократа, али није био тоталитарац.
Негде сам наишао на податак да су опозиционе партије нудиле Љотићевом Збору заједнички излазак на изборе 1935. и 1938. Међу тим странкама је била и Демократска странка. А и сам добро знаш какви су они морални чистунци били, и да никада не би понудили коалицију било каквим тоталитарцима.
Читао сам неки Љотићев текст о Масарику. Љотић јесте био против формалне, лажне и извитоперене демократије, али је зато имао јако добро мишљење о Масариковој демократији у Чехословачкој. Иначе, Масарик је свој демократски поредак темељио на религији.
Тако да, имам утисак који апсолутно може бити варљив, Љотић и Збор никада нису били тоталитарни.
Краљ Александар и Тито су забранили либералну демократију. Краљ Александар није био тоталитарац, а Тито јесте. Дакле, то што ти помињеш јесте потребан али не и довољан услов да би неко био тоталитарац.
Ако је имао позитиван став према Хитлеру, то опет ништа не значи. Многи су имали. Црњански се, на пример, похвалио (у једном свом новинском тексту у новинама Време) како га је Хитлер загрлио на конференцији за штампу, и да му се, приде, обратио чак три пута. А, сложићемо се, Црњански није био тоталитарац.
Преузимање Мусолинијевог сталешког система такође не потврђује твоју тезу. На пример, Француска пре револуције је била сталешка држава, али није била тоталитарна. Била је апсолутна монархија, што би рекли браћа интелектуалци.
Самарџићу, дај конкретне доказе за своју тврдњу.
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!