Тема је Затворена
Оцена Теме:
  • 6 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sudbina Republike Srpske
#43

https://www.youtube.com/watch?v=UAobzutGkOY

Ово што Лисица вели зна свак ко је био тамо у то вријеме. И опет, не зато што су они били јунаци, него зато што су Срби усрли све што се могло усрти.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
#44

(15-05-2016, 03:48 PM)мунгос Пише:  И није ту уопште у питању то што су они били јунаци, него је код нас већ и прије тога био тотални распад система до чега су довеле игре Милошевића, Младића и Дабића и са Крајином и са РС.

Штета што нам ти ниси био ђенерал, да освојимо све до Берлина.
#45

"Добио сам све битке, а изгубио рат" - тиме ти је најбоље одговорио он сам.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
#46

(15-05-2016, 08:03 PM)Романија Пише:  Штета што нам ти ниси био ђенерал, да освојимо све до Берлина.

Освојићете ви к.
Изгубићете и то жалости што имате. Да сам ја "био ђенерал" рат би био готов за мјесец дана. Нешто мислим да би при томе убио више вас него непријатеља.Креза

Ко и Карађорђе. Замисли да мораш побити више Срба него Турака да би побједио Турке.Кез

(15-05-2016, 08:04 PM)Николај Пише:  "Добио сам све битке, а изгубио рат" - тиме ти је најбоље одговорио он сам.

Не мислим да си га разумио. Он је смакнут поч. 1993. Замисли команде и власти које уклањају свог најбољег и најспособнијег човјека у најкритичнијем тренутку. За то само код Срба има "логике".Rolleyes

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
#47

(15-05-2016, 08:14 PM)мунгос Пише:  Не мислим да си га разумио. Он је смакнут поч. 1993. Замисли команде и власти које уклањају свог најбољег и најспособнијег човјека у најкритичнијем тренутку. За то само код Срба има "логике".Rolleyes

Разумео сам га одлично, него управо ти ниси разумео контекст. Баш зато што је "смакнут", ову изјаву је давао као политичар, а не војник.

Да је рађено зло и наопако, познато ми је добро, не мораш да ме убеђујеш. Не би иначе Караџић сменио неколико генерала у најкритичнијим моментима, и на Младићево место поставио поменутог Чолића.

Али прича није почела око тога, него да су Хрвати могли да заузму Бања Луку и не знам шта још све уз пут.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
#48

То не причају хрвати, него официри ВРС и војници.

Занимљиво је око Кључа, гдје се повукло брже, него што су хрвати стигли узети, па ушли муслимани...

Зову хрвати, људи отишли сте пребрзо, муслимани ушли...

Тада Срби разбијају муслимане и тјерају их на почетне позиције, а повлаче се пред хрватима и препуштају простор.

Имаш о томе овдије:

http://sokolac.slavicnet.com/sokolac/rom...t1992.html

Баш се повела расправа!

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
#49

Умро је пуковник Ратко Шкрбић.
#50

(14-05-2016, 10:28 PM)мунгос Пише:  Како Младићев син није учествовао у рату (био је у најбољим годинама)? Ни Дабићев? Ах да, зато нам увијек тако "добро" иде.
Док су се њих двојица зајбавали са животима туђи синова, своје су чували.

Ваистину!

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
#51

(15-05-2016, 12:03 AM)Николај Пише:  
(14-05-2016, 11:55 PM)Капетан Пише:  Kad su Alija i Tudjman bili na 15 km od Banjaluke i trebali da popiju kafu u hotelu Bosna, Prljavi Dik je zaustavio hrvatsko-muslimansku ofanzivu i tada postrojio politicki vrh Republike Srpske i rekao zbog cega ce postojati Srpska.

Немој молим те, те хрватске будалаштине и овде да преносиш. Прво није 15 него 25 км, можда и више. И друго није је зауставио Холбрук, него 16. крајишка и 2. оклопни батаљон на Влашићу, где нису успели да пробију српску одбрану. Да се Холбрук питао Бањалука не би ни постојала.

Отприлике тако је то некако било. У протеклом рату све акције (осим коридора), код свих страна су ишле добро, док се није наишло на тврдо. Кад се удари на тврдо, кад је дур гузици, кад треба изгинути, кад је противник спреман погинути да нешто одбрани, кад ти погине само неколико војника, свака акција је пропала, како наша тако и њихова. Тако је и са офанзивом, коју помињете. хрвати су ту освајали практично небрањен простор, кад им се први пут неко супроставио акција је стала
#52

Нема ово везе с везом.

Узми колико их је погинуло само на покушају деблокаде Сарајева? Онда на офанзивама на Невесиње...

Ниси у праву.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
#53

(16-05-2016, 08:44 AM)Бенито Пише:  Умро је пуковник Ратко Шкрбић.

ПОСЛЕДЊИ ПОЗДРАВ генералу РАТКУ ШКРБИЋУ, аутору „Сребреничке подвале“, који је бранио част, истину и слободу свог народа!


Нa Бежанијском гробљу у Београду минулог викенда сахрањен је пуковник Ратко Шкрбић, војник и научник, ратни командант 15. бригаде ВРС.

На његов изричит захтев, сахрана је обављена без војних почасти. Отишао је „ожучен“ на своју војску која га је спречила да априла 2014. представи српској јавности експертски налаз из Хага „о монтирању геноцида српском народу у Сребреници“, који је претходно јавно изнео на суђењу генералу Здравку Толимиру у престоници Холандије. Пуковник није могао да заборави својој армији што је дозволила да је тог 9. априла, како је говорио, уплаши писмо Наташе Кандић министру војном, који је потом наложио да се промоција књиге „Сребреничка подвала“ овог врсног научника, која је била заказана за 10. април, „откаже по хитној процедури“.

Ипак и без униформи и плотуна, на испраћају Шкрбићу поред родбине окупиле се стотине његових колега, без униформе. Војнички опроштај одржао је његов ратни друг генерал Петар Шкрбић.

– Са неколико професионалних официра у Команди бригаде и без имало правих официра у батаљонима, он је успешно командовао Бихаћком бригадом од 1993. до 1995. Сам се борио са многобројним проблемима и савладавао их на вешт начин у бригади чија је старосна структура бораца била можда најнеповољнија у ВРС – подсетио је на ратовање преминулог колеге Шкрбића.

Пуковник Шкрбић је после рата, у Школи националне одбране, био шеф Катедре за војну стратегију и ратоводство. Ипак, његов најзначајнији научни рад објавио је у судници Хашког трибунала као експерт одбране на процесу генералу Толимиру због наводног геноцида у Сребреници. Користећи искључиво документа тужилаштва математички је показао да број убијених у Сребреници јула 1995. ни случајно не може бити између 7.000 и 8.000, а да су тужилаштво и суд „аљкави, злонамерни и математички неписмени“.
Урадио је пуковник две анализе кретања житеља Сребренице. У првој, он се бавио судбинама оних који су преживели јул 1995, док је у другој пратио судбине ратних заробљеника 28. дивизије Армије БиХ, који су према тврдњама тужилаштва накнадно убијени. У обе ове анализе, бројкама, детаљно је оповргао дотадашње пресуђене бројеве жртава.

Последице у Хагу су биле да су у два судска већа која су пресудила генералу, од шест судија чак троје „имали издвојено мишљење“. Судија Нијамбе је у првостепеном поступку тражила да се овај ослободи. У другостепеном, судија Миндуа „није видео“ удружени злочиначки подухват, а судија Антоанети у коначној пресуди је рекао да „он не зна ко је наредио геноцид“. Толимира то није спасло у другостепеној пресуди, али је суд признао своју грешку и број наводно стрељаних, априла 2015. „свео“ на 4.970.

– И ту су украли 1.000 људи – рекао је тада Ратко Шкрбић, анализирајући ову пресуду Толимиру.

И када је пуковник Шкрбић требало да своју студију, преточену у књигу „Сребреничка подвала“, изнесе у Београду 10. априла 2014, Наташа Кандић, тадашња директорка Фонда за хуманитарно право, писала је тадашем министру Небојша Родић „да се не вређају жртве Сребренице“, који је, како је касније испричаи Шкрбићу, „наредио да се промоција у Дому војске откаже, дан пред одржавање“. Шкрбић је узалуд објашњавао пуковнику који му је пренео „наређење“ да су они официри заклети да бране част, истину и слободу свог народа.

СТАН ПО ПРОПИСУ

ПОРОДИЦА пуковника Шкрбића је и даље у службеном стану на Бежанијској коси, мада су у новембру 2015. добили кључеве „коначног решења“.

Кажу, то га је убило.

Да би се уселио у нови стан, морао је свој службени да „врати у стање како налажу прописи“. Да би то урадио, месец пре доделе кључева морао је да се исели са породицом „да кречи, фарба, гитује“.(Није му помогло ни то што је био болестан од канцера.) Пошто је и то урадио, када је у новембру дошао у нови стан и видео како изгледа, одбио је кључеве док се не доведе да буде „по прописима“. Пуковник је 10. маја умро „од срца“ на ВМА а породица чека на стан….

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
#54

(16-05-2016, 09:36 AM)luka.luke Пише:  
(15-05-2016, 12:03 AM)Николај Пише:  
(14-05-2016, 11:55 PM)Капетан Пише:  Kad su Alija i Tudjman bili na 15 km od Banjaluke i trebali da popiju kafu u hotelu Bosna, Prljavi Dik je zaustavio hrvatsko-muslimansku ofanzivu i tada postrojio politicki vrh Republike Srpske i rekao zbog cega ce postojati Srpska.

Немој молим те, те хрватске будалаштине и овде да преносиш. Прво није 15 него 25 км, можда и више. И друго није је зауставио Холбрук, него 16. крајишка и 2. оклопни батаљон на Влашићу, где нису успели да пробију српску одбрану. Да се Холбрук питао Бањалука не би ни постојала.

Отприлике тако је то некако било. У протеклом рату све акције (осим коридора), код свих страна су ишле добро, док се није наишло на тврдо. Кад се удари на тврдо, кад је дур гузици, кад треба изгинути, кад је противник спреман погинути да нешто одбрани, кад ти погине само неколико војника, свака акција је пропала, како наша тако и њихова. Тако је и са офанзивом, коју помињете. хрвати су ту освајали практично небрањен простор, кад им се први пут неко супроставио акција је стала

Јесмо ли изгубили иједну битку у рату од Турака?
#55

Slava Skrbi, nismo imali oficire jer nisu hteli u rat a sede danas u MO i mrze zemljake koji su isli u rat.Banjaluka je u to vreme izgledala i licila kao svaki veliki grad za vreme rata. Recimo da uporedim sa Beogradom, mozda i nije, ali Beograd mi prvo pada na pamet da bi ilustrovao kakva je klima bivala.

Dok su streljali djake u Kargujevcu 1941 godine, beogrdjani su stajali u red da kupe karte za pozoriste, zaboravio sam kako se zvase predstava. u Beogradu je postojala jedna od najvecih javnih kuca u Evorpi, malo toga se zna kako je Beograd izgledao za vreme okupacija, bilo bi nas sramota, nas Srbe. Prostitucija je toliko bila zazivela da je postala sastavni deo zivota, nesto normalno, kao posao, devojke su stajale u redu da se okusaju. Borbe i rat su bile daleko. Ako citate knjigeo Beogradu iz vremena okupacije a ne nadjete ove podatke znaci da vam knjige nisu bile dobre. Uzmite stastistiku i procenat mobilizacije u Drugom svetskom ratu, najmanja u Beogradu. Ali eto, junacki grad, oslobodjen, slobda i tako dalje, flosukle, bolje Svaba placao. Ako danas nadjete da neko kaze da zivi u beogradu u ima nemacko poreklo, mater mu punio Svaba i gestapovac.Elita postali.

Banjaluke u to vreme secam se kao grad lepih zena, banjalucanke su uvek vazile u SFRJ kao jedne od najlepsih, deset zena na jedog muskarca, ako ste neozenjeni, trk u Banjaluku. Banjaluka za cetiri godine rata nije videla rat, rat se desavao tamo "daleko". Tu i tamo vidite neke uniforme po gradu i shvatite da su to ratni profiteri, bogata deca ciji su roditelji platiti da ih vojna policija ne odvede na prve linije. Placali su pozamasno. Stavljali uniforme da ih sredina ne osudi ili ne vodi policija. Zivot u grad se odvijajo normalno, pune fizicke, duhovne i svake druge aktivnosti. Bioskopi, pozorisa, utakmice, skole, ekskurzije, sve sasvim normalno. Kupanje na reci Vrbas kao raj na zemlji. Osetila se beda i izolacija, ali ne u tolikoj meri. Na pojedinim mestina smrtovnice boraca sabrace VRS, sirotinja mahom. Tako je u svakom ratu " DRZAVA DAJE BESPLATNO TOPOVE, GAZDA VOLOVE, A SIROTINJA DECU". Gde ce drugo sirotinja nego na front i u oficirsku skoilu? Devize, sverc, normalna stvar... Svako ko je hteo mogao se spasiti mobilizacije.

Ima li gore stvari kad borac, veteran, posle ode da trazi posao, i deca poginulih, a tamo sede gazde i njihova deca ovi sto su nosali uniforme da pobegnu od rata. Budici cinovnici, predsednici, odbornici parlamenta." udjite da vam jebemo majku". Ceka te neprijatelj gori od ustasa i handzarlija i shvatis da si IZGUBIO RAT!

Skupa je rec Srpstvo!!!

Kakvo je stanje bilo za vreme nadiranje fasistickih snaga, ustasa i kasabalija? Potpuno lezarno, u jednoj ruci kesa a u drugog mozda i ostanbem. prihvatili bi oni Hrvate kao i Beograd Nemce, svaki okupator zna da ne treba dirati u UDOBNOST, KOMFOR i LEZARNOST glavnog grada, a stanovnicam svejedno, samo da ih ne diraju u svakodnevni zivot. Nemac, Hrvat, Amer, potpuno svejedno. Banjalucanima je uvek bio blizi Zagreb za studiranje nego recimo Beograd i Sarajevo jos pre rata, sada se to promenilo. Dosta, ali najvise na hrvatsko more idu danas autobusi iz Banjaluke. Nikakva odbrana Banjalucana nije dolazila u obzir u to je Lisica u pravo. Tako sma ja doziveo Banjaluku gde sam dospeo sticajem okolnosti.

Kako mislite da ustane 200 000 Banjalucana da brane grad kad za 4 godine rata nisu videli neprijatelja, sem televizije???

Jos da dodam Banjaluka je bila uvek veliki kolac politickih stranaka, veliki rezervoar glasova, najvece kampanje i bitka za izbore vodila se u Banjaluci, a politika se trudila da stanovnicima uvek obezbedi sve najbolje zarad dolaska na vlast.
#56

Ово за Београд нема везе са везом.
Тема је Затворена


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним