Поруке: 14,560
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,089
Знамо да се о овоме доста писало. Може се рећи да су, чак, савремени историчари прилично сагласни у вези овог питања. Дакле, Дража је био војник који није волео политичаре и странчарење, па није волео ни да се меша нити ставља ни на једну страну. Међутим, као сваки човек имао је симпатија и антипатија. Какво је мишљење форумаша,које је политичко размишљање или које су идеје биле најближи Дражи? Фашизам, нацизам, комунизам, либерализам, конзервативизам, социјализам, социјалдемократија,радикализам.......? Само Вас молим да не мешате са садашњим временом.
Углед:
3,089
Е,ако си ставио ово из књиге, пошто се то понајмање цитира. Али друго је питање. Шта мислиш, која је од идеја њему интимно била најближа?
Углед:
3,089
Сви су се држали те традиције. И радикали, и демократе, и земљорадници, па чак и социјалдемократе... Мислим да ме ниси разумео. Нису већину официра, па ни Дражу интересовале странке. Мада су, наравно, били упућени.Демократија у то време у Србији је имала већ дугу историју, тако да су они још као деца знали све врлине и мане српске демократије. Али Дража је путовао доста и по иностранству и био је човек који је много читао. Чак и за ондашње појмове кад се много више читало. Дража је читао и на најмање још једном језику. У том смислу сам мислио које идеје су могле да му буду блиске. Да би се схватило како је он добро разумео разлику између истинске забринутости за сиротињу и комунистичке демагогије у вези истог питања. Да изместимо мало ово питање из националног у социјални карактер.
Поруке: 911
Теме: 1
Углед:
129
Комуна. Љубав још из млади дана, кад је пријетио у кавани да ће побити Србе јер причају лоше о комунизму и другу Лењину - "Ко је већи Србин од мене!".
Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Поруке: 3,187
Теме: 51
Придружен: Jul 2013
Углед:
372
Као франкофилу и англофилу, очигледно су му најближе биле идеје демократије.
Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Углед:
129
Као вођа гериле његов посао је био политички рад ништа мање него војни. Па није то регуларна војска, па да му је највећа обавеза да срче каву и лади муда ко какав канцеларијски миш.
Ти не разумијеш основе герилског рада.
Герилски ђенерал је можда више политичар него војник. "Министар војни" је био само смијешни назив. Могли су му дати и министарство шума на примјер. Поспрдно у најмању руку.
Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Па тај грб што имаш је био потчињен Дражи. Ти си онда прави равногорац.
Углед:
129
Па Дража јест био врховни командант, тј. први ђенерал. Али није био света крава. Равногорство је југо-ројализам, тако да ја никако не могу да будем Равногорац.
То је противно свему у шта ја вјерујем.
Поруке: 4,407
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
652
(04-06-2016, 01:23 PM)мунгос Пише: Па није то регуларна војска, па да му је највећа обавеза да срче каву и лади муда ко какав канцеларијски миш.
Ти не разумијеш основе герилског рада.
Ако некоме 180 пута објасниш да је герила начин извођења борбених дејстава, и да нема везе са питањем регуларности/легалности војске, као једног државног органа, па тај настави да дрви по старом, или је дебил или је намћор.
Па ти сад изабери који си.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године