Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Тежина ланаца 2

Онда то није либерални капитализам ако држава користи полуге да би заштитила своју економију. То је интервенција државе, а то се коси са основним постулатима ЛК.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

Тежина ланаца - тежина југо-патологије.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

(19-08-2016, 10:01 AM)херцеговац Пише:  Онда то није либерални капитализам ако држава користи полуге да би заштитила своју економију. То је интервенција државе, а то се коси са основним постулатима ЛК.
Опет морам да поновим да је једно сама држава, а друго међународна економија.
Дакле држава те мора заштитити од јачих држава, а унутар граница мора ти обезбедити фер утакмицу, тако да и члан или финансијер неке партије имају исте услове као ти.
Одговори

Па то је свера криминала. Имао си то и у К. Југославији.

Како би ти фино то дијелио, али не иде. Либерал. к. тврди да границе треба избрисати зарад несметаних новчаних токова.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

(19-08-2016, 04:06 PM)Милослав Самарџић Пише:  Дакле држава те мора заштитити од јачих држава

То подразумева регулацију тржишта, а што каже херцеговац у капитализму тржиште мора бити слободно.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(20-08-2016, 08:27 PM)Громовник Пише:  
(19-08-2016, 04:06 PM)Милослав Самарџић Пише:  Дакле држава те мора заштитити од јачих држава

То подразумева регулацију тржишта, а што каже херцеговац у капитализму тржиште мора бити слободно.
Да, у оквиру једне државе.
Одговори

А шта ћемо са увозом? Оцаринити га толико високо да више не представља конкуренцију домаћим производима? Smile

Одговори

(20-08-2016, 08:40 PM)Громовник Пише:  А шта ћемо са увозом? Оцаринити га толико високо да више не представља конкуренцију домаћим производима? Smile
Да, као комунисти некада. Smile
Не, наравно, него као и друге капиталистичке земље: Што те не угрожава, мала је царина, што те угрожава, мало већа. Сем тога, сада постоји низ ванцаринских мера заштите.
Одговори

Да, али се то често меша са монополима. Тако компаније са Запада због освојене технологије у трећим земљама у старту остварују монопол, а код куће га губе. То су тамо увидели још седамдесетих година, па су настали тачеризам и реганизам. Премештајем у земље трећег света, западне компаније су се отресле многих баласта, а добиле јефтину радну снагу и поново право монопола. Ово је мера која даје велику економску моћ, али је проблем што је кратког века. Наиме, шта се догађа кад те ине земље временом преузму технологију и постану још гора конкуренција него у матичној држави. Примери Кине и Индије. Дакле, либерални капитализам сам по себи не гарантује просперитет, али кључно је питање које је решење за Србију? Експерименти могу да одведу у потпуну пропаст.
Одговори

(20-08-2016, 08:48 PM)Милослав Самарџић Пише:  Сем тога, сада постоји низ ванцаринских мера заштите.

Које углавном могу да примењују само јаке и утицајне државе...

Одговори

(27-08-2016, 05:46 PM)Громовник Пише:  
(20-08-2016, 08:48 PM)Милослав Самарџић Пише:  Сем тога, сада постоји низ ванцаринских мера заштите.

Које углавном могу да примењују само јаке и утицајне државе...
Сигурно. Али то не значи да се унапред треба предати. Ситуација је таква каква је, учествујеш или не...
Одговори

А ако немаш са чиме да учествујеш, као што ми немамо? Односно, како се прикључити тој у старту неравноправној игри, кад ми већ каскамо за њима 50-100 година, а имати користи од ње, дакле не служити само да јаки и моћни исисавају профит и радну снагу из нас?

Одговори

(28-08-2016, 10:35 AM)Громовник Пише:  А ако немаш са чиме да учествујеш, као што ми немамо? Односно, како се прикључити тој у старту неравноправној игри, кад ми већ каскамо за њима 50-100 година, а имати користи од ње, дакле не служити само да јаки и моћни исисавају профит и радну снагу из нас?
Мислим да имамо чиме да учествујемо, а да немамо са ким, тј. немамо адекватне представнике.
Одговори

Чиме, кад домаће привреде и индустрије готово и да нема? А и кад је имало, ЕИ Ниш, Слобода и Застава аутомобили су тешко били конкурентни било коме из капиталистичког друштва. Од извоза малина, џемова, сокова и ракија не може да се живи...

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним