Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 3.67 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ПОСМРТНО ПОМИЛОВАЛО ТИТИЋА БЕЗ ПОКРИЋА

Види он добро шта је Удба, шта је Друга Србија и слично. Није то спорно, осетио је он то на својој кожи и једва се ишчупао. Ако некад буде имао храбрости да исприча целу истину о томе, биће чудеса да се наслушамо.
Његов проблем је тумачење историје Краљевине СХС и Југославије. Као и већини Срба, а поготово његове генерације. Ако им покажеш да су сви ти њихови ставови засновани на лажним или погрешним историјским подацима, тим горе по чињенице.
Зато и прича ове глупости за БУ. То је такво непознавање да је то невероватно за озбиљног интелектуалца каквим се представља.
Али, није, на жалост, и једини. Већина добрих српских мислиоца појма нема о историји и доносе сасвим погрешне закључке.
ПС обрати пажњу на актуелно питање на квизу. Ту ћеш видети какви су лажови комунисти.
Одговори

(16-01-2018, 08:40 PM)Бенито Пише:  Види он добро шта је Удба, шта је Друга Србија и слично. Није то спорно, осетио је он то на својој кожи и једва се ишчупао. Ако некад буде имао храбрости да исприча целу истину о томе, биће чудеса да се наслушамо.

Зато сам те и питао.

Кад рече да је био само једном на телевизији до 5.октобра а имаш "српског националисту" Вјекослава кога су звали сваки дан да дође са све зарђалом кашиком.
Одговори

Бокан је рекао, чини ми се, да је МЕЂУ СТУДЕНТИМА (а то није целокупна србска омладина) скоро 90% било левих, комуно-сатаниста или, како су они то звали, НАПРЕДНЕ ОМЛАДИНЕ!

ТО ЈЕ ПЕРИОД ИЗМЕЂУ ДВА РАТА, А НАРОЧИТО 30-ИХ!

Огромна већина професора су били симпатизери левице и "НАПРЕДНИ"!

Чак и међу онима које су титовци касније слали на Сремски фронт, било је "НАПРЕДНЕ" омладине, а то не значи да су били чланови њихове Компартије или СКОЈ-а него да су били баш то, "НАПРЕДНИ", што је тада било "модееерно" као што је данас "модеееерно" дрогирати се или бити педер!

Туна су спадала и Дражина ђеца (иако Гос'н Самарџић покушава да то опере), касније Јосипови дворски интелектуалци, Десанка Максимовић, Мира Алечковић, (Милина мама, аутор песме "Друже Тито ми ти се кунемо..."), Бранко Ћопић, Добрица Ћосић, сликар Ђорђе Андрејевић-Коен, онај вајар кога је Гос'н Самарџић хвалио због споменика Србским војницима па ми пронађосмо да је пос'вајао и Броза, итд. итд....

Осим исказа очевидаца које смо навели, причао ми је и један сапатник ође, сад покојни, који је у младости на факултету био "НАПРЕДАН" ал'кад их је Пеко Дапчевић постројио пред одлазак на Сремски фронт и одржао им кратак говор који је почео са "Ође сам вас довео, говна биогрдска, да ИЗГИНЕТЕ", схватио је кол'ко је сати и да је ђаво однео шалу.

Некако је преживео, избегао преко гране са неким документима и, кад је воз прешао италијанску границу, пљунуо кроз прозор и ође постао велики антикомуниста!

Иначе, што се тиче данашње омлатине, ту је ситуација гора од оне коју Бокан описује за Краљевину!

ДАНАС 90% ОМЛАТИНЕ У SRBISTANU СПАДА У:

-НЕКРСТ,
-НЕСОЈ,
-НЕРАСТ,
-ЛАТИНИЧАРЕ

и
-НЕДОВРШЕНЕ ХРВАТЕ!

4,5% су СРБИ, а ти гласају за ДВЕРИ!

Осталих 5,5% су незаинтересовани или мањине.

То је то!

Волео бих да грешимо!

Тужан

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори

Просвето, за разлику од Бокана,требало би да је твоја библиотека о Краљевини Југославији мало већа.
Једноставно, то што он прича за универзитет није тачно. И то се зна да је било око 3 одсто црвених и један одсто профашистички оријентисаних студената. Неки су били за Љотића, неки за неке друге. И ови комунисти су били подељени на разне фракције: анархисте, троцкисте, за КПЈ, за француске комунисте и слично.
За кога је била универзитетска омладина нема ни никакве сумње. Огромна већина била је патриотски расположена и наслоњена на српско национално васпитање и образовање. Уосталом, много их је изгинуло у четницима, неки су стрељани на Бањици, а јама Понор, цела Босанска Голгота и Сремски фронт су најбољи сведоци где је припадала српска омладина. Исто важи за наставнике.
Дакле, Бокан лупета, и не знам што га браниш у овом случају кад и ти знаш да није тачно то што прича.
То нико никад није ни тврдио, осим Добрице Ћосића, који је желео да је историја како се њему свиђа, али фактички подаци говоре сасвим супротно.
Ово за данашње време нећу да коментаришем.
Одговори

(17-01-2018, 12:24 PM)Бенито Пише:  Дакле, Бокан лупета, није тачно то што прича.

Ваистину!
Одговори

(17-01-2018, 12:24 PM)Бенито Пише:  Просвето, за разлику од Бокана,требало би да је твоја библиотека о Краљевини Југославији мало већа.

Таман посла! Ми јесмо некако успели да пренесемо неколико пакета књига неких раних 70-их, оригиналних издања из Краљевине тј. сакривену заоставштину наше национализоване породичне књижаре, ну то не може да се пореди са библиотеком једног ерудите као што је Бокан.

Ми смо ипак само водоинсталатер, додуше висококвалификовани!

(17-01-2018, 12:24 PM)Бенито Пише:  Једноставно, то што он прича за универзитет није тачно. И то се зна да је било око 3 одсто црвених и један одсто профашистички оријентисаних студената. Неки су били за Љотића, неки за неке друге. И ови комунисти су били подељени на разне фракције: анархисте, троцкисте, за КПЈ, за француске комунисте и слично.

Нажалост то јесте тачно! Бокан неђе у почетку, у 6-ом минуту, говори о УНИВЕРЗИТЕТСКОЈ омлатини која јесте била за разне фракције левице, али је ГЕНЕРАЛНО, и до цифре коју Бокан помиње, била "НАПРЕДНА"!

Масовно равнодушна или непријатељска према Цркви и Монархији, масовно Блаженоочившег Краља називало "Александар последњи" и "крвави"!

Масовно за "СЛОБОДНУ ЉУБАВ", еј.....левица предлаже укидање СТИДА, сексуално општење "ослобођено стега", екстремни СКОЈ-евци, комуно-сатанисти, су ишли чак до отвореног ИНЦЕСТА!

Масовно носили дуге косе због чега их је несрећни Марисав Петровић ЗАМЕЊИВАО за Србске Домаћине у Крагујевцу, па су се на основу тога распредале приче да је "водио децу на стрељање"!

СВИ, СВИ, СВИ....на факултетима су били "НАПРЕДНИ", то ти је као данашња омлатина која масовно иде на Егзит, питај Кизу колика је то булумента и руља од које васцели Нови Сад не може ноћима ока да склопи, а да не причамо о дрогираним девојчурама које скачу са тврђаве у смрт мислећи да лете!

(17-01-2018, 12:24 PM)Бенито Пише:  За кога је била универзитетска омладина нема ни никакве сумње. Огромна већина била је патриотски расположена и наслоњена на српско национално васпитање и образовање. Уосталом, много их је изгинуло у четницима, неки су стрељани на Бањици, а јама Понор, цела Босанска Голгота и Сремски фронт су најбољи сведоци где је припадала српска омладина.

Ти јопет мешаш бабе и жабе! Бокан говори о СТУДЕНТСКОЈ ОМЛАТИНИ а ти о ОМЛАДИНИ УОПШТЕ, која јесте била масовно у Четницима и на Сремском фронту!

Босанска голгота....па то је углавном била ЗДРАВА, сеоска омладина, а не ОБОЛЕЛА, градска!

Па и у Четницима....Дражина ђеца ОБОЈЕ КОМУНО-САТАНИСТИ, Дража сам....делимично НАПРЕДАН, (познат је случај са оним Словенецом), Драгиша Васић...НАПРЕДАН ДО СРЖИ, Топаловић....ДЕКЛАРИСАНА КОМУЊАРА који је најпре писао манифест КПЈ у Вуковару а потом и Равногорско проглас у селу Ба?! Исти човек!

Једино су следбеници Димитрија Љотића били имуни на левичарење и остали прави Монархисти до краја, па и ође у изгнанству.

Додуше у последње време за погрешног Монарха! Остарило се....

Један наш добри Четник, упокојио се па му нећемо имена помињати, био је у Омладинском штабу 501 код Драже, па га је пред крај, заједно са многим омладинцима међу којима је био и покојни унук Николе Пашића, тоже Никола из Торонте и шире, Ђенерал Недић у споразуму са Њемцима, послао запечаћеним вагонима у Беч и тако им спасао живот.

Њих је касније СНО пребацила у Канаду а неке у Чемерику, ну то није спречавало нашег доброг Четника да се баца дрвљем и камењем и на "љотићевце" и на Недића!

Во времја рата 90-их тај исти је први отишао у Милошевићеву амбасаду у Отави да изрази подршку...Зашто? Па и тај је у души припадао "НАПРЕДНОЈ" омлатини.

Шта'ш...било је то тада модеееерно!

Паметном доста!

(17-01-2018, 12:24 PM)Бенито Пише:  Исто важи за наставнике.

Опет...НАСТАВНИЦИ по разним школама у унутрашњости или....ПРОФЕСОРИ БЕОГРАДСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА?!

Одговорно тврдимо да су последњи били МАСОВНО НАПРЕДНИ!

(17-01-2018, 12:24 PM)Бенито Пише:  Дакле, Бокан лупета, и не знам што га браниш у овом случају кад и ти знаш да није тачно то што прича.

По нашим сазнањима, овом приликом Бокан говори истину! Не слажемо се са њим по другим питањима, рецимо што БРАНИ НЕОДБРАЊИВО, кад, ужаснут могућношћу раскола, брани све, све, све....што се дешава данас у Цркви, ну то је друга тема.

(17-01-2018, 12:24 PM)Бенито Пише:  То нико никад није ни тврдио, осим Добрице Ћосића, који је желео да је историја како се њему свиђа, али фактички подаци говоре сасвим супротно.

То што је покојни Добрица, звани "Сеља", говорио није релевантно за ову дискусију али...."фактичке чињенице" које наводиш, нису НИКАД раздвојиле неспојиво-СРБСКУ ОМЛАДИНУ УОПШТЕ и УНИВЕРЗИТЕТСКУ ОМЛАТИНУ у "НАПРЕДНОМ" Бео'раду!

Бео'раду који је био, остао и биће....НАПРЕДАН, све док МИ не дођемо навлас'тамо да то разјуримо за вјеки вјекова!

(17-01-2018, 12:24 PM)Бенито Пише:  Ово за данашње време нећу да коментаришем.

Што? Па ту лежи зец јербо је све то повезано к'о свињска црева!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори

Просвето, најбоље онда тако ко Бокан :" Нисам ништа читао, али све знам!"
У Босанској Голготи ти је баш била београдска универзитетска омладина. Што је остало завршило је на Сремском фронту, а добар број у необележеним гробницама у Маринковој Бари и Јајинцима, и недавно први пут опојаној и обележеној у Лисичјем потоку.
Добрицу Ћосића нисам случајно поменуо . Бокан је рекао да је историју учио из његових књига. Уосталом, и да није то рекао, види се из сваког његовог аргумента да је тако. Спуштавах се и ја као клинац на то уже.... Онда се крене тежим путем , извори, књиге, емиграција, непроспаване ноћи и тако даље, и тако даље.... Али, шта то вреди , кад ти на реч верујеш Бокану, јер он је на телевизору и прича оно што народ хоће да чује. А то је оно што су му утувили у главу у осмољетки:за све је крив краљ Александар Карађорђевић!
Што се тиче професора БУ, има онај списак од 105, где су многи од њих професори, а имао си и чувену комисију на БУ после рата који је силне људе оставила без посла и без части. Чак и тако тешко осакаћен, универзитет се силно борио да се не уведе марксизам као обавезан предмет. И тако даље.
Једном речју, било је на БУ и црвених, и нациста пре рата, али исто колико и на другим универзитетима Европе, а какво је стање било у Европи, ЧАК И МАЊЕ.
То ти је тако, а ти , као паметан, воли шта ти се свиђа.
Одговори

(18-01-2018, 11:29 PM)Бенито Пише:  Просвето, најбоље онда тако ко Бокан :" Нисам ништа читао, али све знам!"
У Босанској Голготи ти је баш била београдска универзитетска омладина.

Ама човече и Србине нико не тврди да у рецимо, Босанској голготи, није било добрих Срба али ми тврдимо да су тамо МАСОВНО и ПРЕТЕЖНО изгинули Срби Православни који нијесу ни омирисали факултета у Бео'раду иако се зна да на падинама Зеленгоре и на обалама реке Језерице почивају (и) Београдски Равногорци.

Међутим!

Београдска група корпуса ЈКВуО преформирана је на Вучијаку, пред Босанску голготу, и као такви улазе у састав Авалског корпуса, заједно са:

-Посавском бригадом (која је једнина до тад очувала бројно стање од почетка преласка у Босну),
-Београдском бригадом,
-Смедеревском бригадом и
-Врачарском бригадом.

Колико је међу тим Мученицима, нека им је Вјечна Памјат свима, заиста било студената са Београдског Универзитета не зна се али се може претпоставити, ако се узме у обзир горња заступљеност Београда уопште, а студената посебно, у самом Авалском корпусу!

Зато је у најмању руку неумесно тврдити да су исти студенти МАСОВНО изгинули у Босанској голготи кад МАСОВНО нису!

Не знамо зашто ти, попут Бокана, БРАНИШ НЕОДБРАЊИВО, што је МАСОВНО "НАПРЕДНИ" Београдски Универзитет пред рат!

Што се тиче Блаженопочившег Краља Александра, ми смо о истоме дали своје мишљење ође једном и више пута, и зато били у хору нападани, једино нападачи не мож'да се сложе јесмо ли ми Љотач, Љотан, Стаљиниста, Александровац или шта већ....

Наиме ми замерамо Бокану да у својо мантри против Витешког Краља превиђа да је Краљ тада био САМ, без Свете Русије заштитнице, пред јудео-масонском Европом с'једне и растућом фашистичко-нацистичком претњом с'друге стране!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори

Ајде овако, ценим његов повратак из западног света, где је хладно могао да остане, и приступање добровољцима, а неке је и сам водио, и стављање главе у торбу од 1991-3. Мислим да је тад напустио, ако се добро сећам, јер је била нека игранка удбашка њему намештена и глава је била у питању. Све је то за похвалу, и по најбољим традицијама Срба ратника који су се враћали из белог света и бранили Отаџбину када је била угрожена.
Међутим, ти се добро сећаш како се појавио национализам 80- их година у Београду. То је ишло од " симинаца" , па су после покушали и успевали да изврше утицај и на академију и универзитет. Највећи њихов успех је , бар су они тако мислили, а и данас мисле, победа на осмој седници. Без тог круга људи, Бокан не би постојао као културни посленик. Они су га запослили, давали му упутства, одрешене руке и тако даље.
Временом се он више померио ка вери, и доста чита, уме да повезује, мисли и каже много паметних ствари.
Али, што се тиче историје Краљевине Југославије, он нема појма, јер мисли да је све већ сазнао кад је код Д.Ћ. прочитао да је постојала Ваљевска болница у Првом светском рату.
А да ти најотвореније кажем, да нема такав став, гледао би га и на овим "десним" нет телевизијама , можда, једном у шест месеци. По том ставу они се препознају одмах- дакле по ставу о краљу Александру. То је једно од најважнијих културних потки на којима је постављен постулат њихове владавине, било да је у питању " Прва" или " Друга Србија".
Што се тиче студената, БУ није радио за време окупације, тако да је то баш тешко утврдити. Али, без обзира, стојим код онога што сам написао.
Цела ова прича потребна је да се амнестирају комунисти и тежак злочин који су починили над српским народом. За Бокана не тврдим да ту причу тера намерно, а за тебе сам сигуран да то не радиш са неком задњом мисли.
Али, свеједно, та прича је терцовање комунистима који под окупацијом држе српску културу, данас и чвршће него икада, и да би се на тај начин остварило неко право, нека донацијица, " неко цедуљче, нека мала капарица", неко појављивање на телевизији...
Са друге стране, сад нешто размишљам, можда би неко стварно требао да уради велико истраживање и напише поштену књигу о БУ пред сам рат. Ови из овог несрећног института неће то урадити никад, јер добро знају да би им закључци испали врло блиским оним што овде тврдим. Њима требају Боканови закључци, али то има само у бајкама комуниста, који су за сваку установу КЈ написали по 50 књига да би доказали да су они имали подршку пре рата. И то апсолутну. Али, такве књиге више не могу да прођу, па ове које сведоче истину, њима и не требају.
Одговори

[Слика: prostor%2Bcarostavnik4.jpg]

ОЛТАР ЗА БОГА И ПРЕСТО ЗА КРАЉА - ТО ЈЕ НАША ОТАЏБИНА!
САВРЕМЕНИ ИЗРАЗ НЕПРОЛАЗНИХ ВРЕДНОСТИ СТАРИНЕ


Усташе и комуно-сатанисти – стари другари!

Комуно-сатанисти на београдским факултетима солидарисали су се са франковцима који су правили анти-србске испаде у Загребу!

Одломак из књиге „Комунизам на београдском универзиету 1929-1940“, Београд, 1940., па каже:

Већ више од месец дана траје штрајк на Загребачком Универзитету а с њим у вези стални нереди, немир и демонстрације на самоме Универзитету и ван њега.

(Нереди приликом годишњице Анте Старчевића, приликом сахране осуђеника Јавора и т.д.)

Цитат:И у Загребу се прикривају праве побуде штрајкача и износи се као разлог одиста сувише висока и неправедно распоређена школарина и таксе, те тако необавештенима остаје непозната позадина овог чисто политичког штрајка, а то је: позадина анти – државна и сепаратистичка, а циљ – рушење Државе и њенога ауторитета.

Јер, како би се иначе могли објаснити стални повици на свакодневним скуповима у аули Загребачког Универзитета: „Доле Југославија“, „Живели Перчец и Павелић“, „Живео Мијо, Краљ и Поспишил“, „Доле Београд“ и т.д.

Све ово је тако познато и лако се може наћи паралела са данашњим стањем када анархисти дивљају на београдском универзитету, упадају и прекидају предавања, организују и предводе штрајкове.

И данас постоје јаке везе аутономашких омладинских организација (Афанс), као изразито анти-србских, са анархистима у Београду.

У време Краљевине Југославије сарадња усташа и комуниста се правдала тзв.“великосрбском хегемонијом“, а данас се то правда „антифашизмом“.

Шта су 1936. тражили "НАПРЕДНИ" студенти „антифашисти“?

3-ег априла „Акциони одбор стручних студентских удружења“, насилно спречава предавања и проглашава штрајк. Затим издаје летак где поступак објашњава.

Између осталог се тражи:

-смањење школарине;
–солидарисање са студентима Загребачког Универзитета, који су исто тако објавили штрајк.

Дакле, штрајк из чисто политичких мотива!

Па каже даље из исте књиге (има на нету и нема везе са некаквом УДБОМ и комуно-сатанистима:

Цитат:Националисти су били против солидарисања са загребачким студентима прво зато, што ови уопште нису платили школарину, док београдски студенти јесу, те би им она због штрајка пропала; друго зато, што је универзитетска власт запретила да ће у случају штрајка свима студентима без разлике бити укинут по једам семестар а националистима се семестри не губе, јер они раде и уче, док комунисти штрајкују и праве нереде; треће, јер је загребачки штрајк поведен од стране франковачко-комунистичке групе, што се најбоље види из прогласа „Међуклубског одбора хрватских свеучилиштараца“, који је тада издат и у којем се каже: „да су нас србске свиње опљачкале“, и „нећемо да дамо ни један пенез србским цинцарима и циганима“, као и уз покличе Перчецу, Павелићу и другим убицама Краља Мученика, у аулима Загребачких факултета.

4-ог априла се дешава сукоб!

„Орнас“ је издао проглас против штрајка и разделио га по свима факултетима.
4-ог априла се дешава физички напад комунистичких кукавица на чланове Орнаса.

Деветорица националиста је лепило плакате на Правном и Медицинском факултету.

Комуно-сатанисти су их организовано напали и то њих 60.

Кукавице комунистичке су мислили да ће их бити довољно, али су се преварили.

Око 60 комуно-сатаниста („штрајкачке страже“) састављених већином од студената права, напали су камењем, боксерима, штаповима и камама деветорицу националиста – студената који су делили летке.

Деветорица храбрих Срба нису желели да беже пред многобројним комуно-сатанистима већ су се бранили.

Неко голим рукама, неко четкама за лепљење плаката, неко је отимао од комуниста и бранио се, а један од националиста је имао свој нож.

Двојица националиста повређени су камама, али су се остали и даље бранили, не желећи да беже и оставе другове.

Један од чланова Орнаса, Слободан Недељковић ножем је повредио комунисте Јована Шћепановића, и Жарка Мариновића. Један од комуниста био је тако рањен ножем у груди, а Мариновић у руку и лопатицу, од чега је убрзо умро.

Полиција је ухапсила и чланове ОРНАС-а и штрајкаче.

Ректор др Владимир Ћоровић подноси оставку 25-ог априла, а двадесетпетодневни штрајк студената завршава се три дана касније, избором ректора др Драгољуба Јовановића и....усвајањем захтева комуно-сатаниста.

Од тада комуно-сатанисти 4-и април обележавају као Дан студената, у знак сећања на трајну успомену на Жарка Мариновића и победу.

Дан када су подржали франковце усташе , својe колеге и антисрбску сабраћу из Загреба.

Србски херој Слободан Недељковић осуђен је на 5 година и месеца дана.

Изашао је 1941-е, прикључио се Србском добровољачком корпусу и....погинуо за Србију и свој народ који је толико волео.

Нека је вјечнаја памјат слава Слободану Недељковићу!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори

Просвето,
знамо за ово, а о томе сам ти већ и писао горе. Коминтерна је покушавала сво време између два рата да што више буши по Европи и у ту сврху је уложила силне новце. У случају Краљевине Југославије, покушавала је да споји све иредентисте са КПЈ и тако уједини њихову акцију. Нарочиту пажњу су обраћали на универзитете. Све је то кулминирало са Шпанским грађанским ратом.
Али, и љотани, да би себи дали на значају, дижу овај сукоб на ниво Косовског боја. А оправдање што их је било само деветорица у сукобу са комунистима, оправдају својим ексклузивним положајем у оквиру српске интелектуалне и политичке елите. Дакле, њих девет против ових 60. Уистину, их је са обе стране било по десетак. Владимир Ћоровић није поднео оставку на место ректора због испуњавања захтева протестаната, него због погибије студента. Тако се некад схватала одговорност, иако његове кривице није било.
Погледај само Шпански грађански рат: милион и по социјалиста, 1400000 анархиста и 150000-160000 комуниста-бољшевика на страни ових левих. Погледај те цифре и упореди ових 10 , па нека је и 60 комунистичких омладинаца на БУ, који су " већина". Да не говорим да је у том тренутку КПЈ у расулу, и због закона о заштити државе, који их је развалио и због стаљинистичких чистки које трају у том тренутку.
Него, упореди сад све ове податке са подацима о оснивању нових факултета и универзитета широм Краљевине. Сви ти нови универзитетски центри основани су из БУ, па ћеш и фактички видети чиме су се бавили наставници и најбољи студенти универзитета. Да не пишем сад о специјализацијама и тако даље.
Једноставно, минорне политичке групације, а комунисти су парекселанс пример, покушавају терористичким и сличним активностима да се наметну у одређеној средини. Након рата они су, на познат начин, зајашили српску културу и причали бајке о предратном универзитету и њиховом великом утицају. А сваки лик се огледа негде, па им је одлично дошла љотићевска литература, јер су они " једини браниоци српске националне части". Дакле, две минорне групе дају себи на значају у прошлости да би добили легитимитет у савременом друштву.
Упореди ти ратове између комуниста и фашиста на универзитетима у Француској, Италији, Аустрији, Шпанији, па и Енглеској, па ћеш видети колико је ово минорно.
Четрдесет бивших подофицира, и то без опасача, после овог убиства, било је задужено за ред на универзитету. У само предвечерје великог светског сукоба, где је кувало на све стране. Дај, бре, Просветар уозбиљи се, није ово неки безвезни сајт.
Одговори

Колико је тих предратних београдских студената- комуниста процентуално учествовало у власти након "ослобођења" 44е-45е. .
Узимајући у обзир, да је неку функцију добио и онај ко је дао чарапе за раволуцију.
Одговори

Ђилас, Темпо, Вељко Влаховић, Милош Минић, Душан Недељковић, Петар Стамболић су преживели рат, Мирко Томић, Ђуро Стругар, Рифат Бурџевић, Иво Лола Рибар и Јурица Рибар, Милинко Кушић су погинули за време рата.

Ето тих десетак имена су , по Бокану и Просветару, већина универзитетске студентарије која се одрекла Светог Саве и српства. И то су Београђани, по Бокану и Просвети, а , ваљда, ниједан није рођен ни васпитаван у Београду, осим ова два Рибара.
Али, како би се онда показала храброст збораша да не подгревају комунистичку жваку да су били већина. Овако су и они још већи јунаци. Ту је поента лагарије једних и других.
Одговори

Тако сам и мислио, да додамо још двије стотине релативно непознатих (немогуће; кад су постали познати неписмени и добили функције) то је опет миноран број

у односу на број студената
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним