Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Најбољи корпус ЈВ

Чини ми се да није било ове теме. Може да буде више елемената који одређују ко је најбољи. Милослав ће рећи Церско- Мајевички због бројности, или Први и Други Горске Гарде због спремности, или ће у први план ставити Кесеровића. Другима ће прекодрински бити најближи, јер сваком је своја мука најтежа, а њихова је то уистину и била. Али, ево, да дам и своје мишљење, које није искључиво, него више предмет за размишљање. Кандидовао бих Други Косовски корпус, као онај који је убио или елиминисао највише немачких војника од свих корпуса у оквиру ЈВ. Постоји једна прича о којој се доста ћутало, а то је да је после ДСР на подручју Рогозне, Зубиног потока, Лепосавића, Звечана, па све до Митровице, у свакој српској кући постојао неки део војне опреме немачке војске. Најчешће шлемови које су сељаци користили као посуде којима хране псе.
Одговори

Они који су учествовали у највише бојева, временски најдуже, е ти су најбољи. А колко су Немаца побили, кога боли к.? Нити то има икакве везе "ко је коме ближи" и "чија је мука њима тамо некима (ваљда, иебеним Србима?) тежа.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Па дај одговор.
Одговори

(15-08-2016, 11:20 PM)Бенито Пише:  Кандидовао бих Други Косовски корпус, као онај који је убио или елиминисао највише немачких војника од свих корпуса у оквиру ЈВ. Постоји једна прича о којој се доста ћутало, а то је да је после ДСР на подручју Рогозне, Зубиног потока, Лепосавића, Звечана, па све до Митровице, у свакој српској кући постојао неки део војне опреме немачке војске. Најчешће шлемови које су сељаци користили као посуде којима хране псе.

Мислиш на заседу у којој су ослобођени савезнички заробљеници?
Одговори

Појасни.
Одговори

(16-08-2016, 12:38 AM)Бенито Пише:  Појасни.

Оно што Самарџић назива "Масакр Немаца на Рогозни"
https://books.google.rs/books?id=h781CwA...na&f=false
Одговори

(15-08-2016, 11:20 PM)Бенито Пише:  Чини ми се да није било ове теме. Може да буде више елемената који одређују ко је најбољи. Милослав ће рећи Церско- Мајевички због бројности, или Први и Други Горске Гарде због спремности, или ће у први план ставити Кесеровића. Другима ће прекодрински бити најближи, јер сваком је своја мука најтежа, а њихова је то уистину и била. Али, ево, да дам и своје мишљење, које није искључиво, него више предмет за размишљање. Кандидовао бих Други Косовски корпус, као онај који је убио или елиминисао највише немачких војника од свих корпуса у оквиру ЈВ. Постоји једна прича о којој се доста ћутало, а то је да је после ДСР на подручју Рогозне, Зубиног потока, Лепосавића, Звечана, па све до Митровице, у свакој српској кући постојао неки део војне опреме немачке војске. Најчешће шлемови које су сељаци користили као посуде којима хране псе.
Питао сам нешто у овом смислу Антонија Исаковића. Он је био 1. пролетерска бригада, па дивизија, па корпус. 1. пролетерски корпус упао је у Србију крајем лета 1944. Рече, Калабићеви. Крупни, космати, иду само напред као луди, ''с њима није питање како да се бијеш, већ само како да побегнеш'', то сам упамтио дословце.
Мада су вероватно били најбољи Церски и Мачвански, тј. њихове летеће бригаде од по 450 људи, ишле су као корпус 3-4 одједном.
Пљеваљска и Вучедолска бригада биле су много јаке, онда Рогатичка, Калиновичка, Летећа Хомољска, 1. зајечарска, Б ољевачка, цели Невесињски корпус, Босански корпус ДЧД, 1. лички корпус ДЧД, Озренски корпус, Златиборски, Расински, ваљевски... било је много добрих јединица. Свакако и 2. косовски корпус.
Одговори

(16-08-2016, 12:44 AM)ватхра Пише:  
(16-08-2016, 12:38 AM)Бенито Пише:  Појасни.

Оно што Самарџић назива "Масакр Немаца на Рогозни"
https://books.google.rs/books?id=h781CwA...na&f=false
Свакако да мислим и на то. Али и на њихово укупно деловање током рата.

(16-08-2016, 12:53 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(15-08-2016, 11:20 PM)Бенито Пише:  Чини ми се да није било ове теме. Може да буде више елемената који одређују ко је најбољи. Милослав ће рећи Церско- Мајевички због бројности, или Први и Други Горске Гарде због спремности, или ће у први план ставити Кесеровића. Другима ће прекодрински бити најближи, јер сваком је своја мука најтежа, а њихова је то уистину и била. Али, ево, да дам и своје мишљење, које није искључиво, него више предмет за размишљање. Кандидовао бих Други Косовски корпус, као онај који је убио или елиминисао највише немачких војника од свих корпуса у оквиру ЈВ. Постоји једна прича о којој се доста ћутало, а то је да је после ДСР на подручју Рогозне, Зубиног потока, Лепосавића, Звечана, па све до Митровице, у свакој српској кући постојао неки део војне опреме немачке војске. Најчешће шлемови које су сељаци користили као посуде којима хране псе.
Питао сам нешто у овом смислу Антонија Исаковића. Он је био 1. пролетерска бригада, па дивизија, па корпус. 1. пролетерски корпус упао је у Србију крајем лета 1944. Рече, Калабићеви. Крупни, космати, иду само напред као луди, ''с њима није питање како да се бијеш, већ само како да побегнеш'', то сам упамтио дословце.
Мада су вероватно били најбољи Церски и Мачвански, тј. њихове летеће бригаде од по 450 људи, ишле су као корпус 3-4 одједном.
Пљеваљска и Вучедолска бригада биле су много јаке, онда Рогатичка, Калиновичка, Летећа Хомољска, 1. зајечарска, Б ољевачка, цели Невесињски корпус, Босански корпус ДЧД, 1. лички корпус ДЧД, Озренски корпус, Златиборски, Расински, ваљевски... било је много добрих јединица. Свакако и 2. косовски корпус.
Пређе ти брзо на бригаде. Тему сам отворио само због оне немачке војне опреме, о којој се тако мало причало. Али кад би се гледали подаци за цео рат и сва могућа сведочења, колико је то могуће сагледати, свакако би Херцеговци и Ђујићеви заузели високо место, уз Рачићеве, Кесеровићеве и Калабићеве корпусе. Жика Марковић је одмах ту уз њих.
Одговори

Тешко је поредити неки србијански корпус са неким западнобосанским, јер просто непријатељи су били другачији и у различитој бројности.
Оно што ми је запало за око код корпуса у Србији је да побјеђују у биткама са комунистима али увијек нађу неки чудан разлог зашто се комунистичка главнина извукла из обруча.
Кандидовао бих Динарце, због тешког задатка који су имали, и Дреновићев корпус, можда имам погрешан осјећај, ал чини ми се да су баш успјешно чували народ, обзиром да је у близини у БЛ било јако уточиште усташа а у близини и јаки партизани. И имајући у виду колико су Срби страдали у сусједној Лици и Кордуну.
Одговори

О "боју" на Рогозни имам изјаве неколико Британаца и Американаца, Лодвикову књигу, па чак и необјављене мемоаре једног Американца. Са овим о чему пише Самарџић нема никакве везе.
Група од 20-ак заробљеника је ишла у пратњи по 12 Немаца и црнокошуљаша из Митровице пешке. Навече су направили логор, кад су им ушли четници у логор и причали нешто са Немцима. Четници су се вратили у по ноћи и настала је пометња у којој су се заробљеници разбежали. Касније су их четници прикупили и одвели у свој штаб. Могуће да је неко од чувара убијен, али ништа нису видели сами, већ су им пренели четници.
Такође се неки велики напад не спомиње ни у немачким документима.
Па и само Лодвиково писмо у новинама се разликује од његове књиге, а и књига је пола фантастика.

А ово што пише Самарџић о нападу на 60-70 вагона, колона од километар, напад у исто време, сви Немци мртви, заробљеницима и четницима не фали длака са главе је тек ненаучна фантастика.
Одговори

(15-08-2016, 11:40 PM)Бенито Пише:  Па дај одговор.

Не знам. Многе јединице су биле активне цијели рат, а ко је више ко мање, то је тешко рећи брез велике истраге.

Могао би рећи ДЧД (простор Далмације, Лике и Босанске Крајине).. Али то је на памет, па тиме можда и погрешно.
Било је и други јединица у другим крајевима које су готово стално биле у борбама.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Ево шта о теми мисли једна партизанка, кроз ријечи пјесника"
" Помену борбе са четницима
у Херцеговини и Црној Гори.
Били су, вели, сурова војска,
а Баћовићев корпус најгори:"
Одговори

(16-08-2016, 01:24 AM)Романија Пише:  Оно што ми је запало за око код корпуса у Србији је да побјеђују у биткама са комунистима али увијек нађу неки чудан разлог зашто се комунистичка главнина извукла из обруча.

Не знам на које то случајеве мислиш када је комунистичка главнина била у обручу у Србији; било је борби са, условно речено, главнином, и јесу јој наношени порази, али никада није била опкољавана. Ако би нека издвојена комунистичка јединица и била опкољена, по правилу је готово уништавана - пример Рудничког корпуса и партизанске шумадијске бригаде из маја 1944. године.

Ето, и то је био солидан корпус - Руднички.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Можда сам се погрешно изразио, нисам мислио главнина НОВЈ, већ главнина јединице која учествује у борби. А разлози су: пала магла, заказао Ђурић, касно стигло појачање, наишле Швабе, нестало муниције за даље гоњење и слично.
Немој ме погрешно схватити, србијански корпуси су били исто добри као и остали, него само кажем шта ми је запало за око.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним