Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Најбољи корпус ЈВ

(17-08-2016, 05:34 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(17-08-2016, 04:27 PM)Романија Пише:  Мислим да је највећи проблем с тим имао Петар Самарџић, сви су му то замјерали. Чини ми се да је из читаве ове заврзламе као побједник изашла комунистичка пропаганда. На примјер онај Звонков друг је још у љето 41 замјерао Звонку што је отишао код капиталиста на Равну Гору, иако до тада није био комуниста, што говори о јачини њихове пропаганде. А упоредите њега са, на примјер, Бошком Тодоровићем. А било је много таквих као Бошко и 1942. Тако да је очигледно шта је ту заказало - четничка пропаганда.
Мислим да је други проблем: Официри се спремају за борбу против спољних непријатеља и тешко ступају у грађански рат. Зато је Дража хтео да ангажује жандармерију лета 1941, али су то осујетили Недић и Љотић (''Лако ћемо са комунистима, највећи непријатељи су енглески плаћеници на Равној Гори'').

Па претпостављам да би она ратовала само у Н.Србији,тако да би се десило оно што се стварно и десило, комунисти се повукли у Босну и ЦГ и тамо наставили свој рад.
Одговори

(17-08-2016, 10:16 PM)Милослав Самарџић Пише:  Смедеревски је био најслабији.

Слабији од Авалског? Имао сам утисак да је он најслабији.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(17-08-2016, 11:18 PM)мунгос Пише:  
(17-08-2016, 05:34 PM)Милослав Самарџић Пише:  Мислим да је други проблем: Официри се спремају за борбу против спољних непријатеља и тешко ступају у грађански рат.

Ебо официра који би да бира "какав ће рат водити". Исти је принцип ратовао ти против странца или "домаћег". Бомба, митраљез, појединац или неки нападни елемент итд. имају исту примјену и користе се исто.

Најмање је битно да ли се неко зове Фриц или Јова.
Није исто. тај проблем видео сам и 1991. године.
Одговори

(18-08-2016, 07:40 AM)смедерево Пише:  

Кад се сад нисам шлогиро...
На жалост...
Одговори

(18-08-2016, 04:16 PM)Николај Пише:  

Слабији од Авалског? Имао сам утисак да је он најслабији.
Авалски је био бројнији, кориснији због задатака у и око БГ, а сем тога њихова летећа бригада ишла је са Рачићем до Соколца.
Одговори

(18-08-2016, 06:04 PM)Милослав Самарџић Пише:  Није исто. тај проблем видео сам и 1991. године.

То је прије свега проблем тога да многи од тих што су били "официри" нијесу никад требали добити прилику да то постану.
Знам многе "официре" из 1991. који су бјежали од боја ко ђаво од крста, а знам за друге који су се бавили политичким глупостима и ко зна чиме све не а само не СВОЈИМ ПОСЛОМ.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Тако је Мунгосе.

Не чинили вам се да је четницима недостајало одлучности?
Одговори

(19-08-2016, 01:47 PM)luka.luke Пише:  Тако је Мунгосе.

Не чинили вам се да је четницима недостајало одлучности?

Четници су били добра војска која је лоше вођена. Одлучност је била проблем ВК, почев од Драже.

Није то било ни близу времену 1903-1918 кад су четнике водили Танкосић, Вук и њима слични људи. Безкомпромисни борци за српство, незагађени југо мутљагом.

Имаш сам врх четника, који је под Дражиним притиском прихватио југо правац, а не српски правац. И тиме су четници себи везали камен око врата.

Одговори

(19-08-2016, 11:44 PM)мунгос Пише:  Имаш сам врх четника, који је под Дражиним притиском прихватио југо правац, а не српски правац. И тиме су четници себи везали камен око врата.
Покушај да поткрепиш ово неким доказом...
Одговори

Па јеси чуо за "великосрпску" Хомогену Србију?
Одговори

(16-08-2016, 12:53 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(15-08-2016, 11:20 PM)Бенито Пише:  
Мада су вероватно били најбољи Церски и Мачвански, тј. њихове летеће бригаде од по 450 људи, ишле су као корпус 3-4 одједном.
Пљеваљска и Вучедолска бригада биле су много јаке, онда Рогатичка, Калиновичка, Летећа Хомољска, 1. зајечарска, Б ољевачка, цели Невесињски корпус, Босански корпус ДЧД, 1. лички корпус ДЧД, Озренски корпус, Златиборски, Расински, ваљевски... било је много добрих јединица. Свакако и 2. косовски корпус.
Приметио сам да нико није поменуо Милешевске корпусе. Под Војином командом су се добро показали на Неретви, операцијама 43.(италијснски гарнизони,Прибој,Пријепоље), Пријепољска битка,...Такође, деловали су на територији која је стално била изложена упадима партизана и муслимана.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(20-08-2016, 12:48 AM)Милослав Самарџић Пише:  Покушај да поткрепиш ово неким доказом..

Нема никога ко би био сретнији од мене да то није било тако. Дража је имао Мољевића и Васића уз себе цијели рат, имао је и Лазу М. Костића и многе друге "великосрбе". Да ли их је послушао? Наравно да не, водио је своју југо политику, која је катастрофално завршила, уништењем српски национални снага и Дражиним личним.

Одговори

(09-12-2016, 12:38 AM)мунгос Пише:  
(20-08-2016, 12:48 AM)Милослав Самарџић Пише:  Покушај да поткрепиш ово неким доказом..

Нема никога ко би био сретнији од мене да то није било тако. Дража је имао Мољевића и Васића уз себе цијели рат, имао је и Лазу М. Костића и многе друге "великосрбе". Да ли их је послушао? Наравно да не, водио је своју југо политику, која је катастрофално завршила, уништењем српски национални снага и Дражиним личним.
Није било разлике по овом питању између Драже, Васића и Мољевића. И у селу Ба су били заједно. За Лазу Костића не знам, не помиње се у документима која сам читао.
Одговори

Не знам да ли то има у документима. Лазо Костић то наводи на неколико мјеста у својим књигама и у српским новинама у емиграцији.
Дражини људи су га контактирали, као врсног стручњака правника и као политичког савјетника. Један од главни разлога је био да Лазо изради Устав за посље рата.
Он је на то одма пристао, али под једним условом - да то буде за Србе а не "југославију". Након тога га нијесу никад више контактирали.

Зар није Васић предложио Дражи да умјесто "југословенске" ствара Српску војску? Овај није хтио ни да чује за то.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним