Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ужичка република
#29

Комунисти бранили Ужице у АР?
Имам списак људи из срезова Драгачевског, Моравичког, Љубићског и Трнавског који су погинули тад у Ужицу. Ниједан, али баш ниједан није био комунац. А што овима из ужичког музеја требају те измишљотине, стварно....
Иначе, нису поставили замке и слично, јер је " највећи" решио да брани територију фронтално, а Ђилас му је суфлирао да тенк не може да пређе преко планине. Када су ови , Ипак, прешли, " највећи" и суфлер нису изашли на " фронталну борбу" него су послали ову сиротињу да изгине, а они су покупили паре из банке и запалили на Златибор.
Што се тиче Миловановића , сам знаш одговор. Да ли је неко поднео захтев за његову рехабилитацију?
Одговори
#30

Кадињача је идеално место да се постави заседа и противнику нанесу значајни губици.Мислим да би чета састављена од ловаца из околних ужичких села постигла значајније резултате.Знатно боље решење би било саботаже.У том случају можда не би ни дошло до уништавања болнице на Златибору.Што се тиче априлског рата могуће да су неки комунисти били мобилисани па су после хвалили њихову борбу а смањивали борбени допринос остатка војске.Поставио сам у прошлој поруци линк са њиховом верзијом одбране Ужица у АР.
Миловановић је рехабилитован 2007.
http://zupaluznica.org.rs/%D0%BC%D0%B8%D...%B8%D1%9B/
Неки руски свештеници успели су да побегну од Лењина али од Тита не.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори
#31

На кога тачно мислиш , у вези ових руских свештеника?
Одговори
#32

НИКИФОРОВ ДИМИТРИЈЕ, Рус-избеглица, рођен у Ру-
сији, стар 50 година; "откривен од народне власти у Ариљу због
свог непријатељског рада као сарадник Гестапоа и стрељан у Ари-
љу 26. септембра 1941. године" (ИАУ КИ 8145).
МОРОЗОВ АЛЕКСЕЈ, приватни чиновник из Ужица, рођен
у Русији, стар 35 година; "стрељан од партизана у Ужицу 6. октобра
1941. године" (ИАУ КИ 7398; Ужице, књ. XXV, 1941, р. бр. 213)
За свештенике сам чуо у некој емисији у којој је причао један стари ужички поп.Прошли пут кад је тема била актуелна покушавао сам да је пронађем али нисам успео.На списковима са знаци.нет не помињу се.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори
#33

Попа Никифорова је убио Стеван Чоловић са својом компанијом. Рус није имао никакве везе са Швабама, него нису знали шта друго да измисле због народа.
Овај други није " приватни чиновник" ( не знам ни шта је то) , него срески или судски. Њих су прве убијали локални комунци, јер су им се замерили кад су пре рата поступали по закону о заштити државе, и слали ове у затворе.
Одговори
#34

Родољуб Чолаковић у својим мемоарима описује како је лета 1941. године, негде у Западној Србији (наводи место али сам заборавио) наредио убиство једног полицијског инспектора, који је ту избегао из Осијека пред усташама, јер је пре рата "прогањао комунисте", и једног руског емигранта, који је тада службовао, чини ми се, као судија у том месту. Овом другом су измислили нешто као "обожавалац Хитлера" или неку сличну будалаштину. Истовремено је пустио двојицу крадљиваца намештаја, за које је сматрао да ће се временом "поправити."

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори
#35

Колико речи потрошено о творевини илегалне терористичке паравојне формације - тзв. партизана, која је у време окупације ЛЕГАЛНЕ КРАЉЕВИНЕ, ПОКРЕНУЛА ГРАЂАНСКИ РАТ У ЦИЉУ НАМЕТАЊА ДИКТАТУРЕ И НЕВИЂЕНИХ ЗЛОЧИНА!!!+++

С' ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ-СЛОБОДА ИЛИ СМРТ ✞✞✞


[Слика: 6LzSCUJ.gif]
MAKE SERBIA GREAT AGAIN!!! НАПРАВИМО СРБИЈУ ВЕЛИКОМ ОПЕТ!!! С' ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ-СЛОБОДА ИЛИ СМРТ ✞✞✞
Одговори
#36

Посета музеју на Кадињачи враћа се у програм школских екскурзија.
Да није овога, могуће да би ова тема била бесмислена. Међутим, због појаве неотитоистичког историјског дискурса, ред је да се каже истина , макар и на овом форуму и у овој " небитној" теми. То је, Владо, смисао овог писанија.
Одговори
#37

У реду је да деца траба да знају историју свога краја каква год она била.Проблем је што они који их уче не знају,односно причају оно што су они учили пре 30-40 год.Та деца такође треба да знају о преко 16 000 погинулих ратника(исто толико преминуло од тифуса) у ПСР,преко 300 одликованих Карађорђевом звездом,мајору Кости Тодоовићу,...

Бенито,да ли је разлог експлозије у фабрици муниције у трезорима банке исти као и ови што су се десили у скорије време у ППУ,Лучанима,Слободи или је људски фактор?Налазима вештака је утврђено да је разлог експлозије у наведеним фабрикама протеклих година нестабилност барута,односно статички електрицитет.
Тито у мемоарима прича да су морали да затворе сигурносна врата да се пожар не би даље ширио чиме су свесно спречили раднике и становништо које се ту налазило да изађе.

Поносни на раднички батаљон који је успео да задржи Немце.Упоређују их са Мишићем.
http://infoera.rs/2016/11/29/ponosni-na-...i-batljon/

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори
#38

Само да кажем за ове који не знају да су се ти објекти фабрике оружја, налазили иза две зграде, које су данас музеј и архив. Тада су то биле управа фабрике оружја и народна банка КЈ. Ти објекти су у ствари били бункери укопани у брдо.
Не могу да ти кажем како је дошло до експлозије. Нема извора за то, а све остало су спекулације. Броз и његови полтрони не могу се узети као релевантан извор. У том објекту налазило се доста избеглица из Босне, који су побегли пред усташама. Силан број тих избеглица је изгорело живо у тим бункерима. Познавајући лик и дело Ј. Б. Т., јасно је шта могу да мислим о тим догађајима. Смањили су , касније, број погинулих. Колико је Кораћ коректан показује и то што у књизи није ни помињао експлозију, јер није био у Ужицу, па није хтео да спекулише.
Што се Лучана тиче, ту се ради о застарелом и врло опасном начину паковања барута, у свим случајевима када је долазило до експлозије. За Слободу је непоштовање прописа у питању.
Одговори
#39

Али, ко је мислио да је прича завршена, дубоко се преварио. Smile
Наиме, у једном углу сталне поставке у Народном музеју у Ужицу, налази се неколико чувених фотографија на којима се налазе мајор Манојло Кораћ и војводе Ђекић и Јаворски, како улазе у Ужице, септембра 41. године. Да буде јасније, то је скрајнуто до максималних граница, а остатак изложбе, читава сала је у петокракама и фотографијама Броза, Крцуна и осталих....
Међутим, и оваква поставка засметала је ужичком СУБНОР-у, а нарочито Емилијану Емилу Протићу, дугогодишњем државном, комунистичком перу ужичког краја. Настала је побуна. Умешано је и политичко крило ИРА-е , пардон СУБНОР-а, дакле Шин Фејн, пардон СПС. Директор музеја, који је, гле чуда, члан СПС-а и који није, гле чуда, историчар него економиста, нашао се у небраном грожђу , између својих послодаваца и запослених. Одлучио се да повуче потез на који је учен толике деценије. Потражио је мишљење " надлежних". А надлежан за сваку терористичку организацију је ИСИс.
Заменик председника ИСИс је и потпредседник политичког крила, дакле СПС-а, др Предраг Марковић. Он је узео каталоге изложбе и после размишљања, дао одговор да је изложба у реду. За то време, аутори су се презнојавали.
Ово није крај. Наставиће се...........
Одговори
#40

Колико сам ја схватио некима је проблем што се посета музеју на Кадињачи враћа у екскурзије.
Што би то било лоше?
И на Кадињачи су беше погинула два Немца и то зато што се камион преврнуо и тако су погинули.А како да се партизани одбране када је већина Немаца долазила у тенковима и камионима,и још су обичном народу дали пушке а и нису имали никакву обуку пре борбе.
А и прочитао сам да Мишић пише да децу која оду у музеј уче историју какву је била пре 40 година.Па коју историју да уче кад се та историја не може променити.
И што раднички батаљон не би упоређивали са Живојином Мишићем?
Раднички батаљон је,упркос томе што су Немци долазили у тенковима,храбро се супроставио нацистима,додуше не ефикасно али шта да се радиSmile.
Па и Живојин Мишић се повлачио некад.
Одговори
#41

Још ти ништа не разумеш, благо мени. Smile
Одговори
#42

Ма, пеца те Smile
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним