Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ужичка република
#15

Можда је нешто опљачкао, али то није ни промил онога што су комунисти опљачкали 1941. у ужичком крају. Кораћ детаљно пише о тим пљачкама. Па ипак после рата се причало да су пљачкали четници. Јер се знало: ко би причао како је заиста било, био би убијен. Тако да послератна сведочења нису поуздана. Кораћева књига је свакако најбоља за тај период.
Одговори
#16

(27-09-2016, 11:21 PM)Живојин Мишић Пише:  
(27-09-2016, 09:50 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(27-09-2016, 08:23 PM)Живојин Мишић Пише:  Ја сам из Ужичког краја и веома добро познајем становништво Ужица и околине.У раној фази рата Божа Јаворски је пљачкао ужичка села и комунисти су то вешто користили као пропаганду против четника тако да је локално становништво било више привржено партизанима.Већи део становништва који су били за четнике или неутрални присилно су мобилисани за битку на Трешњици.Добар део касније их је заробњен док су се остали повукли и ушли у састав прве и друге пролетерске.Конкретно у мом селу свега неколико људи је било у четницима док је у партизанима било на десетине.Неки од 41. а остали од 44.
То се више тако причало после рата, него што је било у рату. Није могао Божа Јаворски да пљачка ужичка села и да је хтео - није био у њима. Био је на Јавору. Кратко на Златибору у лето 1941, па је сишао у Ужице, онда пар дана у једном селу изнад Ужица са Кораћем, па на Јавор.
Био је са Кораћем у мом родном селу.Ту су чак имали и састанак са комунистима.Довољно је било да су нешто опљачкали по ужичком крају то би се прочуло за два дана.Мислим да је и Вучковић то помињао у мемоарима.Планирао сам на сајму да купим Кораћове мемоаре да видим како он објашњава ситуацију пре 24. септ.
Књигу Кораћа наручи преко сајта. Архив мора да прођеш, ако хоћеш да напишеш нешто о било чему. Нек ти је Бог у помоћи што се тиче ужичког. Срећа што за ову тему није најважнији. Битнији је војни архив у Железнику. Да не тражим сад кутију коју треба да гледаш, али Златиборски и Пожешки корпус.
Примедбе које су ти дали Лука Луке и Милослав су на месту. Никад не суди о прошлости по садашњости. Титов комунизам је Србима наметнуо систем морала који подразумева лагање самог себе. Временом су Срби почели сами да верују у сопствене лажи. Знам тај начин размишљања одлично. Добро си их описао. Али, замажи руке и суочи се. Веруј да резултат на крају, окрепљује човека.

(27-09-2016, 11:19 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(27-09-2016, 10:09 PM)Бенито Пише:  Шта вам би? Што сте скочили на дечка тако? Полако.
Ето, ако можеш, одговори на питања која сам поставио.Читај
Мислиш на ово питање: ''Да ли лудилу у српској култури има краја?????''
Нисам тебе хтео да питам, него остаде Ето, уместо Еро.
Али, кад смо ту, који је твој коментар на прославу Кадињаче и посету легату Михаила Миловановића? Да ли нормалан човек може уопште да рационално то објасни.
Одговори
#17

(27-09-2016, 10:09 PM)Бенито Пише:  Шта вам би? Што сте скочили на дечка тако? Полако.
(Ако си мислио и на мене)
Извињавам се Живојину, ако сам био на неки начин преоштар, али брате изнервира ме чињеница да некоме и послије тридесетак година од пада комунизама (званично) мораш објашњавати да је комунистичака варијанта историје лажна, да уопште није историја и да је била у сврху пропаганде.
Човјек кога прије свега интересује истина о дешавањима из тог периода мора се "ошистити" од те пропаганде, која нас је деценијама убијала на сваком кораку. Свакој информацији која дође са те стране мора прићи као да голорук прилази кобри.
Одговори
#18

Како то? Златиборски четнички корпус је имао 2.200 људи под оружјем, док је у партизанима био један батаљон у саставу 1. пролетерске бригаде, што је 300-400 партизана. У том батаљону били су и из области Пожеге, а ту је био четнички Пожешки корпус.
[/quote]
У реду је за Пожешки и Златиборски корпус.Мислио сам на Ужице и најближа околна села.Зато сам написао ужички крај а не златиборски округ.Био сам у селу Стублу на Злстибору где је био Кондоров штаб.Мислим да сам на овом сајту прочитао да је и Дража једно време ту боравио и да је присуствовао на свадби код једног Солунца.
Приликом формирања у саставу 2. пролетерске било је два ужичка батаљона(пре бих рекао златиборска јер је било чета из целог округа) а у 1. пролетерској је било бораца из Ужица али су већину чинили Шумадинци,Краљевчани,БГ и два батаљона ЦГ.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори
#19

Ево сад су у емисији Ово је Србија на РТС 1 истраживали зашто марка нема петокраку. Директор Ужичког музеја је давао изјаву поред Титове слике. Стварно земља чуда!
Одговори
#20

Огласио се још један геније, др историјских наука неки Цукић. Каже да је ретуширање фотографије за поштанску марку ( иако ретуширања није ни било), пример како се мења смисао партизанске борбе. Оставља се, каже он, само неупитни део везан за " народноослободилачку борбу" , а занемарује се револуционарни смисао те борбе. Па, после тога следи предавање колико су Срби лошије живели пре рата, а онда су процветали кад је Тито прешао преко Романије. Не стигох да видим чега је овај магарац директор, а мрзи ме да га тражим по њему.
Још ћемо се оваквих стручњака наслушати до краја новембра.
Одговори
#21

Шта рећи после овога Кидање
[Слика: jpeg]
Одговори
#22

Отворена је нова стална поставка Народног музеја у Ужицу, названа Ужичка република. Изложбу отворили градоначелник Ужица и начелник генералштаба генерал Диковић.
Аутор изложбе, историчар Папић је рекао да поставка има и део о равногорском покрету, јер су и они имали учешћа у стварању слободне територије у западној Србији 1941. године.
КидањеКидањеКидањеКидањеКидањеКидање
Одговори
#23

Брозов споменик, који је од 1961 до 1990.године " красио" трг партизана у Ужицу, изаћи ће из сенке Народног музеја у Ужицу, где се налази већ четврт века. Директор музеја је утврдио да треба споменик поставити на травњаку између музеја и архива. То ће се догодити до 29. новембра и 75 година од битке на Кадињачи. Иначе, за оне који не знају ове две зграде су припадале Народној банци Краљевине Југославије и управи фабрике оружја Ужице, док комунисти септембра 41 нису ушли у Ужице.
Директор је поводом ове идеје, рекао низ занимљивих опсервација. Да је ово нормална земља, досад би већ био отпуштен, а и реаговао би јавни тужилац због величања тоталитаризма и тероризма. Наравно, овде ће се догодити потпуно супротно. Он је себи отворио путеве ка великој каријери.
Занимљиво је да што више и ближе идемо идеји братства и јединства, све смо ближе лику и делу ЈБ и признању наше политике од стране " наших западних пријатеља". Хоћу да кажем, занимљиво је онима којима још није јасно ко су били титоисти.
Одговори
#24

Не знам дал да напишем. Smile
Кад су почели да спремају изложбу, има једно 10 година, ишао сам тамо чешће, па су питали и мене за савет. Питање је било у смислу ''да желе и друге учеснике''. Рекао сам да треба све учеснике обухватити, а као што је у свакој земљи ред, војска је на једној страни, а а окуаптори и терористи на другој. Smile
Идеја им се није свидела.
Рекоше ми да ће ипак ићи у Војни архив једног дана да узму шта им треба.
Рекох, за један дан тамо не можете ни видети ни узети ништа.
Па колико треба?
Можда месец-два, минимум.
Чудили су се и рекли да претерујем.
И ускоро, заиста, улазим у Војни архив, а Ужичани тамо, тројица. Причају са пуковником Крсмановићем. Мислим да је тада био мајор, плавац, шеф једног одсека, још не начелник. Испитују га шта и како на брзину може.
И Крсмановић, кад ме виде, лакнуло му је видно - јер је он стално у журби, одговара само прецизно и конкретно, а овде није знао шта више да им каже - па им дакле рече да је најбоље да питају мене. Можеш мислити како су људи реаговали, апропо разговора од пар дана раније у Ужицу, за који Крсмановић наравно није знао. Smile
Не сећам се имена, тј. сећам се само кустоса Десанке Дрндаревић, која је одавно у пензији. Она није била ту, била су три мушкарца.
Одговори
#25

Е, па двојица од те тројице су горе поменути Петковић и Папић.
Одговори
#26

Када се поставка више не буде звала ''Ужичка република'', већ рецимо ''Злочини комуниста током такозване Ужичке републике'' - знаћемо да је у Србији извршена дебољшевизација
Пише: Милослав Самарџић
Опширније:
http://www.pogledi.rs/%D0%B8%D0%B7%D0%BB...%BA%D0%B0/
Одговори
#27

Кратко и ефектно, право у мету.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори
#28

На данашњи дан пала је "прва ослобођена територија у окупираној Европи" након херојског отпора које су пружиле партизанске јединице на Кадињачи.Вероватно се данас на Кадињачи скупио свет да прича о херојској борби,попије коју ракију и поједе мало пасуља.Жао ми је што нисам у крају да их питам како не убише бар 10 Немаца да се не срамоте.Искрено мислим да би више временазадржали Немце да су одрадили неке саботаже на путу.Додуше,били су ангажовани на другом фронту против "државних непријатеља".Није био лак посао стрељати долико људи у једном дану.Да ли постоји било какав документ којим се може утврдити да је Михајло Миловановић крив?Ухапшен је под оптужбом да је радио за Абвер.Иначе из немачког затвора извукао је неколико људи после априлског рата.
У априлском рату Ужице су бранили само комунисти док се регуларна војска повлачила у нереду.Тако бар пише овде.Не помињу се официри који нису били у КП.Зна ли се како је завршио овај потпуовник Миливоје Тадић?
http://www.graduzice.org/userfiles/files...ca1941.pdf

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним