Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 4.2 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Шта би било да је победио Дража?

Ти говориш о класичном лоповлуку, којег држава није успјела да спријечи, којег је код нас имаало и има у свим друштвеним уређењима. Ја говорим о друштвеном уређењу, које је систематски отимало, уствари отело својину људима, без обзира како су је стекли (поштено или непоштено). Не могу да вјерујем да то неко и данас правда и то тиме што је било лоповлука за вријеме краљевине.
Одговори

Проблем је што и није ријеч о "класичном лоповлуку". Тај лоповлук је био на државном нивоу. Лопови нијесу били неки разбојници са улице, него "угледна" лица, елита, политичари, министри и људи који су имали јаку залеђину по свакоме питању.

Нема се ту шта правдати. Лоповлук и разбојништво је таково, чинили га комунисти или ројалисти, никакве разлике ту нема.

И први и други су чинили баш то, систематско отимање и пљачка народа. Ништа то није било мање страшно ако је иза једног стајала идеологија а иза другог није.

Оно о чему ја причам је нездраво стање друштва у континуитету од 100 година, све до дан данас. Проблем је дакле, не "класичан лоповлук" него лоповлук на нивоу државе и друштва.
Поштено или непоштено стицано, итекако је важно. Ја сигурно нећу ниједну сузу пролити за онима који су на српској муци 1912-1918 стекли баснословна богатства а онда им то Титовци отели и побили их.
То је позитивна ствар.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

(10-11-2016, 01:29 AM)мунгос Пише:  Лоповлук и разбојништво је таково, чинили га комунисти или ројалисти, никакве разлике ту нема.
Smile
То је нека нова теорија: Тоталитарни и демократски систем су исти. Могао би да се прославиш.
Одговори

(10-11-2016, 01:29 AM)мунгос Пише:  Нема се ту шта правдати. Лоповлук и разбојништво је таково, чинили га комунисти или ројалисти, никакве разлике ту нема.

И први и други су чинили баш то, систематско отимање и пљачка народа. Ништа то није било мање страшно ако је иза једног стајала идеологија а иза другог није.

Ниво и размере разбојништва и лоповлука КП не може се поредити ни са једном другом ситуацијом у Српској историји, сем можда са Турском окупацијом.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(10-11-2016, 02:49 AM)Милослав Самарџић Пише:  То је нека нова теорија: Тоталитарни и демократски систем су исти. Могао би да се прославиш.

Није то нова теорија, но поштено сагледавање пљачке и силовања народа у континуитету од једног цијелог вијека. Нема ту да се пробере и изабере "ово ми се свиђа а ово не".
Историја, као и живот, иду по оној "чаша жучи иште чашу меда".

Ако су Александров и Павлеков диктаторски режим били демократски, онда је и Титин. Или није ниједан (ја би рекао)?
Не море и овако и онако, по потреби. Rolleyes

(10-11-2016, 11:47 AM)Громовник Пише:  Ниво и размере разбојништва и лоповлука КП не може се поредити ни са једном другом ситуацијом у Српској историји, сем можда са Турском окупацијом.

Да ли је баш тако? Знаш ли које је паре К.С. издвајала за наоружање? Знаш ли које су паре покрадене?
То је једно 30 година прије Титоваца. И шта је било са кривцима? Постали власт, постали министри, елита, капиталисти!Креза
А у стварности Уши из опанака!

Одговори

Aу Мунгосе, који си парадоксалац!
Ти као Србин и антијугословен кртикикујеш са доказано антисрпских позиција кпј. Smile

Мешаш појмове лоповлук и ратно профитерство појединаца (па био то и властодржац лично), са институционализованом пљачком и убиствима из похлепе и користољубља!

Муљање са поквареним брашном стављаш у раван са државном политиком отимања личне имовине (богатима) и убиства непожељних под лажним оптужбама.

Боље пиши о нечему што разумеш
Одговори

(10-11-2016, 01:29 AM)мунгос Пише:  Оно о чему ја причам је нездраво стање друштва у континуитету од 100 година, све до дан данас.

Да ли хоћеш да кажеш да је зло почело 1916?
Или си се ипак мало прерачунао? Можда мислиш да је све почело од 1903?

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Ти говориш о класичном лоповлуку, којег држава није успјела да спријечи, којег је код нас имаало и има у свим друштвеним уређењима. Ја говорим о друштвеном уређењу, које је систематски отимало, уствари отело својину људима, без обзира како су је стекли (поштено или непоштено). Не могу да вјерујем да то неко и данас правда и то тиме што је било лоповлука за вријеме краљевине.

Што се говори овде је од институције државе......
Ако имаш будала као вођа државу....јели то био Краљ или саде Преседник. Или ако имаш будала у неком кључном позицијом на пример Министар Странски послова, Министар Одбране, или унустрашних послова, економије, Права итд. Институције морају да буду врхунске, њиховог савет и анализа мора да толико добра, само да негираш, било који слаб потез од својих шефова, или ти људи који престављају организације на неком озбилом њиви било где.

Па ништа се није изменило у Србији и међу Срба, зашто смо генерално непотисти! Поготво кад бирамо кадра за било шта. То само омогућава корупција/плачке/лоповлук, зашто је утемељана у корене. Зашто од први корак не бираш најљоља особа по могучност да уради посао.

Тако ти можеш лако да повезујеш НВО Јужна Славска јединство и та још непостојећа Краљевина Југославија, што је спрећила држава Краљевина Србија у својим старим границама.......Са данашњим Српски јуриш према ЕУ.

Имаш Обреновићи и својим германофиловање.....и тако конгрес берлин, што је градио темељ за оно што је наследило.
Александар Карађорђевић ко је угасио Српску државу
Павле Карађорђевић ко је поклонио хрватима неформалну државу са војском, ко су за неколико године пресвукли се у УСТАША. Са политиком убија тречину, прекрсти трећину, исели трећину.
Твз ТИТО ко су Срби иделогично веровали до те мерила да су отишли и убијали своје рођаке, комшије, и сви тих ко су мозда мисљили мало другачије.
Овај је утемељио хрватску у државуу закон, без било које аутономије за Срба, ко кад нису ни тражили колектино, вероватно због нових вође пореклом Срби бих ту насељавали кинези. ТИТО ти је створио мини шиптарску државу на Српском тлу, чак су и насељавали КиМ са шиптарима, без било које Српске галаме!
ТИТО је исто створио мини државу од Војводине, да не дрвим од Македоније и Босне......чисто бих волео да знам јели су Срби у 17тог века осећали и понашали подељени као твз Босанци, Војвођана, Крајишника, Шумадинци, Црно Горци или су осећали вечито Срби.
МИЛОШЕВИЋ ШЕШЕЉ ДРАШКОВИЋ је поново поклонио НДХ, преко својих људи је продао оружје хрватима и муслиманима.
ТАДИЋ,КОСТУНИЦА,ЂИНЂИЋ, где није успео милошевић да сахрани Срба на КиМ, тај рад је наставио следећи вођа. Да не дрвимо од економије/привреде, природне ресоурце, војска итд итд
ВУЧИЋ НИКОЛИЋ где се није завршило ових двојца су настали да процес унапредђује.

Тако преко сви времена у модерна доба читај последни 150 година, ништа се није променило, у заблудама наших вођа, тотално неспремни за положај, нити гајамо цео систем, да бих створилих државника.

А што је још неприхватљиво је наше заблуде што верујемо у сва лаж што се сервира, или га тотално толеришамо.......да бих се то протумачило да смо дали нашу незваничну дозволу.

Видим да су људи забилежили датуме....1903,1912,1916,1918,1938-9,1941,1945......ево и једну од мене 1875......
Одговори

(11-11-2016, 02:22 AM)Vlad Alekš Пише:  Да ли хоћеш да кажеш да је зло почело 1916?
Или си се ипак мало прерачунао? Можда мислиш да је све почело од 1903?

Сто година значи не буквално сто година ни мање ни више један једини дан. Сасвим је небитно да ли је 102.38 година или је 98.785 година.

Српско друштво је имало огромне проблеме сваке врсте и прије 1918, и прије 1914, и прије 1912, 1903 итд.
Проблем је што су ти проблеми амплифицирани до ненормалног стања након 1914 и поготово 1918 године. Срби једноставно нијесу имали прилику да ода'ну и ријеше своје српске проблеме (с временом би их ријешили) него су им на леђа натоварени толики проблеми да једноставно нијесу имали ни кад бавити се својијем проблемима нити их ријешавати.

(10-11-2016, 02:57 PM)Chicot Пише:  Aу Мунгосе, који си парадоксалац!
Ти као Србин и антијугословен кртикикујеш са доказано антисрпских позиција кпј. Smile

Мешаш појмове лоповлук и ратно профитерство појединаца (па био то и властодржац лично), са институционализованом пљачком и убиствима из похлепе и користољубља!

Муљање са поквареним брашном стављаш у раван са државном политиком отимања личне имовине (богатима) и убиства непожељних под лажним оптужбама.

Боље пиши о нечему што разумеш

И то је твој одоговор? "Не знаш и не разумијеш"?

Не мијешам ништа него јасно кажем да не волим лопове и разбојнике било које боје. Ни комунисте ни "анти-комунисте". Оно што ви покушавате је да неким (сасвим небитним) детаљима оправдате једне а оцрните друге.

То је непоштење и само наноси штету.

Наравно да стављам у исту раван отворено поткопавање одбране у ненормалним сумама и угрожавање живота војника који су и преко главе имали проблема да преживе катаклизму и заштиту криваца од стране властодржца и његовог режима.

Било да је то у питању комунизам који то чини као саставни дио власти и отворено, или ројализам који ТО ИСТО ЧИНИ индиректно и курвањски. То је једно те исто.

И посље Првог свј. рата и посље Другог, многи богати су пропали. Само је ствар да су ови прије Првог свј. рата, свој капитал стекли углавном ПОШТЕНО, а ови послије Првог свј. рата, многи су свој капитал стекли лоповлуком и ратним профитерством.
Иста ствар и послије Другог. Једни замијенили друге. Исти олош и једни и други.

Одговори

(12-11-2016, 02:50 AM)мунгос Пише:  Не мијешам ништа него јасно кажем да не волим лопове и разбојнике било које боје. Ни комунисте ни "анти-комунисте". Оно што ви покушавате је да неким (сасвим небитним) детаљима оправдате једне а оцрните друге.
И шта кажеш, 100.000 убијених мање-више, то су небитни детаљи...
Хајде да покушамо овако:
- Колико људи је ухапсила и мучила власт у време краљевина, а колико у време комунизма?
- Колико људи су убиле краљевине, а колико комунисти?
Одговори

Ти Мунгосе к'о да си са неба пао. Ми једно ти друго. Рекао сам да је увјек било и биће лопова. Лопов може бити свако: краљ, краљица, принц, предсједник државе, премијер, министар, скеретар, чиновник, радник, сељак, инжињер, трговац, судија, адвокат, уличар, гангстер, благајник, банкар, доктор наука, љекар, чувар, војник, полицајац, официр, свештеник, било ко на овом свијету, ако хоће, то је његов образ, његово поштење, ТО ЈЕ ИНДИВИДУАЛНО. Систем постоји да се бори против таквих и да их санкционише. Разумијеш ти то. Кад Дража није побиједио код нас је дошао систем 44-45, који је отео свима који су имали нешто мало више него сиротња. Поред тога што је систем отео од оних који су имали нешто више и даље су постојали ИНДИВИДУАЛНИ ЛОПОВИ из оних горе наведених категорија, није тај систем то спријечио, а чини ми се да ти нама покушаваш рећи да јесте. Добро знаш да систем који је дошао на власт 44-45 није спријечио лоповлук, о корупцији да не гововоримо.

И још нешто, по твојој логици сви државни системи од Камчатке до Прага су боли лоповски до 45те

(13-11-2016, 07:36 PM)luka.luke Пише:  Поред тога што је систем отео од оних који су имали нешто више и даље су постојали ИНДИВИДУАЛНИ ЛОПОВИ из оних горе наведених категорија,
Наравно осим краљева, краљица, принчева
Одговори

(12-11-2016, 02:22 PM)Милослав Самарџић Пише:  И шта кажеш, 100.000 убијених мање-више, то су небитни детаљи...
Хајде да покушамо овако:
- Колико људи је ухапсила и мучила власт у време краљевина, а колико у време комунизма?
- Колико људи су убиле краљевине, а колико комунисти?

Метастаза. Природан прогрес болести.

luka.luke

Не. Оно о чему ја причам је да је српско животно ткиво било тешко болесно и дебело нагрижено 1941. и да је природан сљед тога био пад под југо-комунистичко ропство.
Оно што ви заговарате је да је прије 1941. тобоже било добро. Јест добро, али коме? Србима сигурно није. Као и од 1945. И од 1945. је некоме било добро, али коме?

У десетинама књига, новина и магазина, српске националне емиграције и четничке емиграције има црно на бијело "да нико нормалан ОСИМ ЛОПОВА није хтио повратак на старо".

Одговори

Хм... Не признајеш математику, статистику... Наравно ни право. Ни историју, ни географију (српске бановине биле су 50% веће од социјалистичке републике Србије). Како онда да полемишемо? Тачно је оно што си ти негде чуо и тачка. Smile
Одговори

(13-11-2016, 11:52 PM)мунгос Пише:  Не. Оно о чему ја причам је да је српско животно ткиво било тешко болесно и дебело нагрижено 1941. и да је природан сљед тога био пад под југо-комунистичко ропство.
Оно што ви заговарате је да је прије 1941. тобоже било добро. Јест добро, али коме? Србима сигурно није. Као и од 1945. И од 1945. је некоме било добро, али коме?
У десетинама књига, новина и магазина, српске националне емиграције и четничке емиграције има црно на бијело "да нико нормалан ОСИМ ЛОПОВА није хтио повратак на старо".

- "Српско животно ткиво тешко болесно и дебело нагрижено". А да смо били к'о Швајцарска, мислиш да нам Совјети не би успоставили власт по узору на своју.
- Нигдје ја не заговарам да је прије 1941 тобоже или стварно било добро. Било је онако како смо залуживали. Ја и сада тврдим да је најбоље да живимо како заслужујемо,било добро или лоше. Не ваља да се живи незаслужено добро.
- Само ми немој рећи да је неко нормалан (ОСИМ ЛОПОВА) повјеровао у златне кашике за СВЕ.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним