14-08-2025, 10:22 AM
Године 1942, млада жена је седела сама у кафићу на Лестер скверу када јој је пришао официр РАФ-а и њихов сусрет је покренуо тренутак који јој је променио живот.
„Идем на опасну мисију вечерас, можда се нећу вратити. Хоћеш ли ми нешто обећати?“
Ово је истинита прича:
Лестер сквер, Лондон, октобар 1942:
Кафић у приземљу хотела Квалити Ин брујао је од гостију, многи су у униформама, који су тражили кратак предах усред ратног немира. Упркос јаком бомбардовању, страх од немачке инвазије је остао.
Лесли Вајл је застала на улазу, тражећи празан сто. Конобарица ју је одвела до јединог слободног, где је наручила кафу.
Лесли Вајл је рођена као Илзе Ајзингер у Бечу 1921. године.
Побегла је из нацистички окупиране Аустрије након Кристалне ноћи 9. и 10. новембра 1938. године, када су јеврејски локали и продавнице уништене, остављајући разбијено стакло разбацано по бечким улицама.
Након Аншлуса, хиљаде јеврејских мушкараца је ухапшено и послато у концентрационе логоре. Нацистички режим је Јевреје циљао као непријатеље, укључујући и Лесли.
Имала је среће да побегне у безбедност Енглеске.
Док је пијуцкала кафу тог јесењег дана 1942. године, Лесли је размишљала о томе како Британија није била свесна моћи немачке ратне машинерије, што је видела на бечким улицама. Наивност нације ју је запрепастила.
Ипак, отпорни дух Британије је опстао. Са Американцима који су се претходног децембра придружили рату, нада је затреперила.
Изгубљена у мислима, чула је тихо накашљавање и мушки глас.
„Извините, госпођо. Могу ли вам се придружити?“
Бацила је поглед и угледала човека у униформи РАФ-а.
„Нема слободних столова“, додао је. „Нећу вас узнемиравати.“
„Да, наравно.“
Седели су у тишини неколико минута пре него што је поново проговорио.
„Нисам могао да не приметим ваш акценат. Да ли говорите много језика?“
„Да, немачки. Пореклом сам из Беча. Радила сам као дадиља у Банберију.“
Благо се нагнуо преко стола, глас му је био озбиљан.
„Хоћеш ли нешто учинити за мене? Вечерас идем на опасну мисију и можда се нећу вратити. Желим да ми нешто обећаш. Са твојим течним знањем енглеског и немачког, требало би да радиш за Министарство информисања или за Би-Би-Си.“
Пружио јој је две поштанске марке.
„Молим те, узми ове две марке и залепи их на коверте два писма која ћеш написати.“
Написао је две адресе на парчету папира и гурнуо га преко стола.
„Обећај ми...“ рекао је.
„Обећавам“, одговорила је.
https://x.com/DrHelenFry/status/1955258426520424847
Извор: Др Хелен Фрај
„Идем на опасну мисију вечерас, можда се нећу вратити. Хоћеш ли ми нешто обећати?“
Ово је истинита прича:
Лестер сквер, Лондон, октобар 1942:
Кафић у приземљу хотела Квалити Ин брујао је од гостију, многи су у униформама, који су тражили кратак предах усред ратног немира. Упркос јаком бомбардовању, страх од немачке инвазије је остао.
Лесли Вајл је застала на улазу, тражећи празан сто. Конобарица ју је одвела до јединог слободног, где је наручила кафу.
Лесли Вајл је рођена као Илзе Ајзингер у Бечу 1921. године.
Побегла је из нацистички окупиране Аустрије након Кристалне ноћи 9. и 10. новембра 1938. године, када су јеврејски локали и продавнице уништене, остављајући разбијено стакло разбацано по бечким улицама.
Након Аншлуса, хиљаде јеврејских мушкараца је ухапшено и послато у концентрационе логоре. Нацистички режим је Јевреје циљао као непријатеље, укључујући и Лесли.
Имала је среће да побегне у безбедност Енглеске.
Док је пијуцкала кафу тог јесењег дана 1942. године, Лесли је размишљала о томе како Британија није била свесна моћи немачке ратне машинерије, што је видела на бечким улицама. Наивност нације ју је запрепастила.
Ипак, отпорни дух Британије је опстао. Са Американцима који су се претходног децембра придружили рату, нада је затреперила.
Изгубљена у мислима, чула је тихо накашљавање и мушки глас.
„Извините, госпођо. Могу ли вам се придружити?“
Бацила је поглед и угледала човека у униформи РАФ-а.
„Нема слободних столова“, додао је. „Нећу вас узнемиравати.“
„Да, наравно.“
Седели су у тишини неколико минута пре него што је поново проговорио.
„Нисам могао да не приметим ваш акценат. Да ли говорите много језика?“
„Да, немачки. Пореклом сам из Беча. Радила сам као дадиља у Банберију.“
Благо се нагнуо преко стола, глас му је био озбиљан.
„Хоћеш ли нешто учинити за мене? Вечерас идем на опасну мисију и можда се нећу вратити. Желим да ми нешто обећаш. Са твојим течним знањем енглеског и немачког, требало би да радиш за Министарство информисања или за Би-Би-Си.“
Пружио јој је две поштанске марке.
„Молим те, узми ове две марке и залепи их на коверте два писма која ћеш написати.“
Написао је две адресе на парчету папира и гурнуо га преко стола.
„Обећај ми...“ рекао је.
„Обећавам“, одговорила је.
https://x.com/DrHelenFry/status/1955258426520424847
Извор: Др Хелен Фрај