Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Године 1942, млада жена је седела сама у кафићу на Лестер скверу када јој је пришао официр РАФ-а и њихов сусрет је покренуо тренутак који јој је променио живот.

„Идем на опасну мисију вечерас, можда се нећу вратити. Хоћеш ли ми нешто обећати?“

Ово је истинита прича:

Лестер сквер, Лондон, октобар 1942:

Кафић у приземљу хотела Квалити Ин брујао је од гостију, многи су у униформама, који су тражили кратак предах усред ратног немира. Упркос јаком бомбардовању, страх од немачке инвазије је остао.

Лесли Вајл је застала на улазу, тражећи празан сто. Конобарица ју је одвела до јединог слободног, где је наручила кафу.

Лесли Вајл је рођена као Илзе Ајзингер у Бечу 1921. године.

Побегла је из нацистички окупиране Аустрије након Кристалне ноћи 9. и 10. новембра 1938. године, када су јеврејски локали и продавнице уништене, остављајући разбијено стакло разбацано по бечким улицама.

Након Аншлуса, хиљаде јеврејских мушкараца је ухапшено и послато у концентрационе логоре. Нацистички режим је Јевреје циљао као непријатеље, укључујући и Лесли.

Имала је среће да побегне у безбедност Енглеске.

Док је пијуцкала кафу тог јесењег дана 1942. године, Лесли је размишљала о томе како Британија није била свесна моћи немачке ратне машинерије, што је видела на бечким улицама. Наивност нације ју је запрепастила.

Ипак, отпорни дух Британије је опстао. Са Американцима који су се претходног децембра придружили рату, нада је затреперила.

Изгубљена у мислима, чула је тихо накашљавање и мушки глас.

„Извините, госпођо. Могу ли вам се придружити?“

Бацила је поглед и угледала човека у униформи РАФ-а.

„Нема слободних столова“, додао је. „Нећу вас узнемиравати.“

„Да, наравно.“

Седели су у тишини неколико минута пре него што је поново проговорио.

„Нисам могао да не приметим ваш акценат. Да ли говорите много језика?“

„Да, немачки. Пореклом сам из Беча. Радила сам као дадиља у Банберију.“

Благо се нагнуо преко стола, глас му је био озбиљан.

„Хоћеш ли нешто учинити за мене? Вечерас идем на опасну мисију и можда се нећу вратити. Желим да ми нешто обећаш. Са твојим течним знањем енглеског и немачког, требало би да радиш за Министарство информисања или за Би-Би-Си.“

Пружио јој је две поштанске марке.

„Молим те, узми ове две марке и залепи их на коверте два писма која ћеш написати.“

Написао је две адресе на парчету папира и гурнуо га преко стола.

„Обећај ми...“ рекао је.

„Обећавам“, одговорила је.

https://x.com/DrHelenFry/status/1955258426520424847

Извор: Др Хелен Фрај
Одговори

(Наставак претходне објаве)

Устао је, климнуо главом с поштовањем и отишао. Она га је посматрала како се провлачи кроз препуну просторију, а затим нестаје.

Те вечери, послала је два писма на адресе које је навео, нудећи своје услуге.

Четири месеца касније, у фебруару 1943. године, придружила се тајном одељењу Службе за праћење Би-Би-Сија, прво у Ившаму, Вустершир, а затим у Кавершаму, Беркшир. Носећи слушалице, слушала је немачке емисије...

Сетила се: „Имали смо веома примитиван уређај за снимање иза себе и радио испред себе. Били су цилиндри, а ми смо притискали дугме да бисмо га укључили, секући жлебове на цилиндру. Све смо снимали, а затим транскрибовали и преводили.“

Слушаоци су радили у три смене, укључујући и ноћну, како би снимали стране емисије емитоване у различито време.

Прикупљали су обавештајне податке за Блечли Парк, центар за дешифровање у Бакингемширу, и Министарство рата.

Лесли је касније радила у одељењу за цивилну цензуру у послератној Немачкој, где је пратила немачку преписку и преводила писма.

У интервјуу преко Зума 2020. године током пандемије, када се приближавала 100. години, Лесли, која живи у Канади, била је енергична и оштроумна, живописно препричавајући своја ратна искуства.

Поделила је причу о официру РАФ-а, а затим је додала дирљив детаљ који ми је од тада остао у сећању...

Рекла је: „Више га никада нисам видела. Никада нисам знала његово име нити да ли се икада вратио са своје опасне мисије, али тај случајни сусрет ми је променио живот.“

Најежила сам се.

Осамдесет година касније, Лесли још увек није знала да ли је човек који ју је регрутовао за обавештајни рад преживео рат. Његова спремност да ризикује живот како би поразио нацистичку Немачку зарад слободе дубоко ју је дирнула.

У октобру 1942. године, Лесли је поверовала официру РАФ-а и одлучила да служи земљи која ју је спасила од Холокауста.

Њена инспиративна прича је једна од многих откривених док сам писала „Жене у обавештајној служби“.

Многи који су били укључени у британску обавештајну службу крили су своја искуства, чак и од сопствене породице.

Лесли је преминула 18. јуна 2022. године.

https://x.com/DrHelenFry/status/1955258459047542784

Одговори

Године 1944, смела мисија SOE довела је до успешног хватања нацистичког генерала Хајнриха Крајпеа.

Третиран је као гост у кући британског шпијуна, па се био спријатељио да несвесно разоткрије Хитлерове планове – и то је успело:

Током Другог светског рата, Трент Парк, величанствено имање у северном Лондону, реквирирано је од стране британског Министарства рата и трансформисано у тајни обавештајни центар где су смештени и тајно снимани високорангирани немачки ратни заробљеници, откривајући критичне војне тајне.

Операција, коју је предводио Томас Кендрик из МИ6, користила је скривене микрофоне и јеврејске избеглице које говоре немачки као „тајне слушаоце“ за прикупљање обавештајних података који су значајно утицали на савезничке стратегије, укључујући увид у ракете V-1 и V-2, ратне злочине Осовине и Холокауст.

Живот у Трент парку ретко је био досадан.

Генерал-мајор Хајнрих Крајпе, киднапован са Крита у смелој мисији СОЕ 26. априла 1944. године, убрзо је стигао. Његова прича је инспирисала неколико књига и филм „Несрећан у месечини“.

Крајпеов досије МИ19 нуди кратке детаље о отмици: „Ноћу су га на раскрсници задржала два саобраћајна стражара у немачким униформама. То су били британски официри који су пажљиво испланирали целу операцију. Држали су га скривеног на Криту 18 дана пре него што су га одвели у Каиро.“

МИ19 га је сматрао „прилично неважним и немаштовитим антинацистом; прилично слабог карактера и незналицом“.

Хајнрих Крајпе, рођен у Нидершпиру, Тирингија, 1895. године, служио је као редован војник у Првом светском рату.

Године 1941, као командант 209. пука, 58. дивизије, заслужио је Витешки крст за своју улогу у затварању Лењинграда напредовањем ка Оранијенбауму, остајући у Русији до априла 1942. године, пре него што је постао командант 79. дивизије до 1. септембра 1943. и пребачен на Крит у фебруару 1944. године.

По доласку у Вилтон Парк (сестринско место Трент Парка) 22. маја 1944. године, Хајнрих Крајпе је испитан, а сачувани су резимеи његових испитивања и разговора са официрима британске војске.

Британска обавештајна служба поставила је конкретна питања, укључујући да ли је командовао 113. пешадијском дивизијом у Русији, да ли је био у Француској између Русије и Крита, којом дивизијом је тамо командовао, команданте бочних дивизија, да ли се његов сектор сматрао вероватном зоном за искрцавање савезника, да ли се очекују искрцавања на западној обали или Медитерану и да ли је знао за припреме за одмазде тајним оружјем против Енглеске.

Дана 25. маја, Крајпе је пребачен у Трент Парк, где су се генерали и виши официри окупили у заједничкој просторији да чују о његовој драматичној отмици.

У разговору са лордом Аберфелдијем (лажним британским аристократом), Хајнрих Крајпе је говорио о свом заробљавању, са детаљима забележеним у обавештајном извештају:

„Рекао је да је енглески мајор који је учествовао у његовом заробљавању провео две године на острву [Крит], са периодима одсуства у Каиру, и да је на Криту било доста Британаца, углавном официра и подофицирских инструктора, који су организовали и обучавали партизанске групе. (Ово зна само из посматрања након заробљавања.)“

У Трент парку, Крајпе је разговарао са вишим немачким официрима о тајном оружју, инсистирајући да то није блеф и да је Хитлер циљао да њиме осакати Енглеску.

https://x.com/DrHelenFry/status/1955893525800734988

Одговори

Крајпе је био међу ретким генералима које је лично угостио шпијунски мајстор Томас Кендрик у свом дому, „Вудтону“ у Оксшоту, Сари, где је његова супруга Нора Кендрик служила као дискретна домаћица.

Унук, Кен Волш, сећао се Крајпеовог доласка у кућу:

„Имам жива сећања на Крајпеа који је био гост у кући мог деде у Оксшоту, где сам живео са мајком и сестром више од годину дана и где смо такође проводили школске распусте. Генерал Крајпе ме је заволео и направио је малу дизалицу са кабином, краком и кантом. Једна од дизалица имала је ротирајућу кабину за оператера на траци која се користи за затварање тегли са рибљом паштетом. Крајпе није био једини генерал у кући мог деде. Остали су били веома опуштени и пријатељски настројени. Претпостављам да је идеја била да их доведемо на место са породичном атмосфером и да се осећају као код куће како би се отворили.“

Крајпе је уживао у посетама Кендриковом приватном дому и почео је да га поштује. Причало се да су успоставили добар однос, чак и пријатељски. Крајпе није знао да је „пуковник Волас“, како је Кендрик био познат, био шпијун који је протеран из Трећег рајха 1938. године.

Дискусије о савезничкој инвазији на континент често су се појављивале у разговорима генерала. Басенџ је био мишљења да је немачко ваздухопловство јаче него што су савезници процењивали и да сви чекају сигнал за пребацивање на Западни фронт како би одбили покушај савезничке инвазије.

Крајпе је одговорио: „Сумњам да савезници заиста намеравају да изврше инвазију.“

Заробљеници нижег ранга такође су разговарали о вероватноћи или немогућности искрцавања савезника и јасно су веровали да оно не може бити успешно.

Крајпе, отет у смелој мисији СОЕ, пружио је увиде током испитивања и разговора, посебно говорећи о свом хватању и Хитлеровом тајном оружју, док су његове интеракције у Кендриковом дому откриле нијансирани однос изграђен ради извлачења обавештајних података.

Била је то мајсторска игра британског шпијуна.

Ова тајна операција у Трент Парку подвлачи домишљатост и утицај британских обавештајних акција у обликовању исхода рата.

https://x.com/DrHelenFry/status/1955893558163996828

Одговори

Године 1944, генерал Херман Рамке је заробљен са залихом брендија, али је остао повучен да би открио Хитлерове планове.

Задржан на тлу Велике Британије, Британци су га преварили лажним одликовањем Гвозденог крста.

Охрабрен пићем, славио је са стилом, али је то довело до тога да проговори:

Дана 19. септембра 1944. године, генерал Херман Рамке је заробљен у свом бункеру у Бресту и пронађена је велика количина француског брендија и ликера, француска љубавница, ирски сетер, најмање двадесет униформи и цео сервис за вечеравање.

Генерал-мајор Ханс фон дер Мозел је заробљен са њим. Одведени су на аеродром близу обале и раздвојени. Рамке је одведен у касарну, окружен са пола туцета стражара и држан у изолацији.

Касније се присетио: „Официр са пиштољем који му је лежао надохват руке ме је пазио у соби чији су зидови били прекривени сликама немачких авиона. Тамо сам држан два дана потпуно изолован.“

Рамке је доведен у Вилтон парк само два дана након заробљавања и смештен у кућицу на лицу места, заједно са генерал-потпуковницима Хејкингом и Хајмом, и вицеадмиралом Вебером.

О овом периоду је писао у својим мемоарима:

„Следећег јутра, нашао сам се у малој летњој кућици у чијим горњим собама сам открио три генерала, фон Хајкинга, Хајма и Вебера. Кућа је са две стране била ограђена високим зидовима, са бодљикавом жицом на врху и веома добро чувана. Поред малог дворишта налазио се тениски терен, у запуштеном стању, по коме нам је било дозвољено да шетамо. Две канцеларијске зграде окруживале су ово подручје. У приземљу баштованове куће била су два британска војника који су нам припремали оброке, које смо заједно јели у малој суседној соби.“

Рамке је био редован војник који је добијао чинове; у досијеима МИ19 описан је као „претерано сујетан и има најопсежније знање о искривљеној историји“.

Амбициозан, немилосрдан, али наиван, био је опортуниста који је почео да мења своје ставове са слабљењем нацистичке партије.

Напоменуто је да је могао да предводи покрет отпора ако је сматрао да му то лично користи. Веровао је да ће Немачка поново ући у рат у року од тридесет година и да ће се борити „за сваки штап и камен до последњег мушкарца, жене и детета“.

МИ19 је забележио његов став да је „боље бити часно уништен, него поражен“.

У својој процени Рамкеа, потпуковник Корнер је закључио: „Ако постоји тако нешто као што је листа посебно опасних људи које треба држати под надзором, генерал Рамке би требало да се квалификује као један од првих кандидата.“

Рамкеову грубост према свом посилном забележила је соба М. Рамке је питао свог посилног: „Зашто се увек тако увијаш?“

ПОСИЛНИ: Уклоњена су ми два ребра, господине.

РАМКЕ: То није разлог. Осамнаестогодишњи момак би требало да буде у стању да стоји усправно чак и без ребара.

https://x.com/DrHelenFry/status/1957096418910368140

Одговори

Током своје каријере, Рамке није крио чињеницу да је био одлучан да освоји највиша одликовања од Фирера и да је то настојао да учини тако што је препоручивао своје подређене за висока одликовања — знајући да ће тада морати да добије виша одликовања него они. У почетку се није отворио у разговору са осталим генералима.

Амерички иследник „Потпуковник Џенкинс“ (познат и као Хајмварт Џестин), стручњак за немачке падобранце, послат је да га испита. Пронашао је Рамкеа у кућици са генералом фон Хајкингом; овај други је заробљен када се превише приближио линији фронта. Рамке је одбојно деловао према Јестину и хвалио се да зна да је Јестин обавештајни официр који је послат да га испита.

Годинама касније, у својим мемоарима, Рамке је написао да је потпуковник Џенкинс био „млади амерички потпуковник шведског типа и елегантно обучен“.

Рамке се присетио свог испитивања: „Слушао сам нека од његових питања, а да нисам одговорио пре него што сам рекао: 'Пуковниче, свестан сам да је командант тврђаве Корехидор близу Маниле на Филипинима јапански заробљеник. Да ли ви, као амерички официр, верујете да је исправно ако је генерал Вејнрајт дао детаље о организацији и снагама америчких снага?' Застао је, видљиво погођен. „Молим вас, не очекујте ништа другачије од мене него што бисте очекивали од својих генерала и официра, јер сматрам да је то увредљиво'. Променио је тему на генерално незанимљиве теме, а затим ме пустио да идем.“

Након испитивања, Џестин је у Рамкеовом личном досијеу МИ19 написао да је он „егоистични уображени нациста. Чврсто верује у Хитлера“.

Џестин га је сматрао хладним и некооперативним. Морао је да пронађе начин да се Рамке опусти и почне да прича. Управо је Рамкеова љубав према наградама и одликовањима ишла на руку МИ19, како се Јестин присетио:

„Капетан Хамилтон и ја смо саставили лажно саопштење за штампу, наводно из немачких новина. У њему је најављено одликовање генерала Рамкеа од самог Хитлера, не само жељени Орден Гвозденог крста, већ највиши степен Ордена, Витешки крст са дијамантима. Похвала, коју смо измислили, помињала је генералову храброст у одбрани Бреста. Са овим лажним саопштењем у руци и неколико његових боца коњака, посетио сам генерала Рамкеа те вечери у кућици. Елегантно салутирајући, обавестио сам Рамкеа о части коју му је Хитлер доделио и предложио да прославимо одликовање. Извадио сам коњак који није препознао као свој.“ Упркос очигледном задовољству, одбио је на тренутак или два, али понос због свог новог признања је надвладао његову уздржаност и ми смо наставили да славимо са великим стилом.

Како се током вечери пило све више коњака, Рамке, Хејкинг и Џестин су више говорили о Рамкеовој супериорности као команданта и разлозима зашто је добио награду.

Нажалост, генерали су могли боље да подносе пиће од младог америчког испитивача – јер су били навикли да пију коњак.

До 23 часа, Џестин се нашао прилично пијан и морао је да позове стражара да му помогне да устане. Док је Рамке откривао тајну, тајни слушаоци који су прислушкивали разговор устали су у соби М и клицали: ненамерно је одао сву војну стратегију, детаље о постављању једрилица и информације о трупама које је Џестин покушао да открије током испитивања.

Прича је имала и постскриптум, како је објаснио Џестин:

„Неколико дана касније, када је генерал Рамке сазнао да сам верен, великодушно је објавио да ћу од његових ствари, рутински конфискованих од ратних заробљеника, добити његов Лугер и теренски двоглед као свадбени поклон, као и његову кутију шампањца за пријем. Његову изјаву су забележили оператери собе М и мој командант је није могао довести у питање. Шампањац, редак луксуз у ратном Лондону, био је веома пријатан невести (Кетрин Тауншенд из МИ19) и младожењи и њиховим гостима.“

Рамкеова верзија његовог ратног одликовања за храброст појавила се у његовим мемоарима годинама касније:

„Те вечери, он [потпуковник Џенкинс] је дошао код мене и генерала фон Хајкинга. Замолио је за дозволу да нам се придружи на кратко. Расклопио је новине које су садржале вест да ме је Хитлер наградио Гвозденим крстом са дијамантима. Честитао ми је на додели овог високог признања и предложио да се ово прослави. Сазнајући да је наша отаџбина на ивици пропасти, нисам био расположен да било шта славим. Одликовање, које ме је изнад свега обрадовало, имало је и горак укус речи „Узалудно, све узалуд“, које сам чуо приликом капитулације 1918. Међутим, уз његове пријатељске речи, потпуковник је извадио из џепа две боце коњака које смо са одушевљењем испили.“

Рамке је умро 1968. године и никада није сазнао да је његова медаља од Фирера била лажна.

https://x.com/DrHelenFry/status/1957096448312385541

Одговори

Године 1943, два немачка ратна заробљеника у Латимер Хаусу хвалила су се како су надмудрили британске испитиваче, не знајући да им је ћелију прислушкивао МИ6.

Ово је прича о томе како су ови немачки ратни заробљеници одали тајне о нацистичким ракетама:

11. март 1943:

У ћелији у Латимер Хаусу у селу Бакингемшир, два немачка војника, пешадијски официр нижег ранга заробљен у Тунису претходне године и падобранац заробљен у Алжиру неколико месеци раније, разговарају о испитивањима којима су били подвргнути.

Претходног дана, британски агенти су одвели падобранца у собу за испитивање и показали му скицу неких рампи за лансирање ракета.

Није ништа открио, а сада се тиме хвалио.

Како је рекао свом цимеру из ћелије, Британци су потпуно погрешно проценили димензије пројектила и његову путању и, на срећу, нису знали апсолутно ништа о немачким пројектима лансирних рампи.

Штавише, испитивачи су узалуд покушавали да га омекшају како би га натерали да проговори. Британци су очигледно били невероватно глупи.

Оно што затвореници нису сумњали јесте да је иза зидова њихове ћелије тим тајних слушалаца снимао, преписивао и тумачио сваку реч. То што су ова два затвореника доведена заједно у једну просторију није била случајност, а испитивања која су била тако неадекватна нису била онаква каквима су се чинила.

Пре свега, њихови хвалисави разговори нису били приватни. Заробљени војници су несвесно одали још једну виталну информацију МИ6, играјући своју улогу у сложеној превари, бриљантно осмишљеној и спектакуларно успешној стратегији за извлачење информација од немачких ратних заробљеника.

Снимање приватних разговора затвореника након испитивања био је део огромне тајне операције коју је водио један човек: Томас Џозеф Кендрик.

Када је рат објављен 3. септембра 1939. године, Кендрик је већ имао три деценије искуства у шпијунажи и вођењу шпијунских мрежа широм Европе за британску Тајну обавештајну службу (СИС/МИ6).

Његова бурна каријера била је обавијена велом потпуне тајне и не би деловала неумесно у суровом свету романа Џона Ле Кареа.

https://x.com/DrHelenFry/status/1956644684924645709

Одговори

Које су обавештајне податке немачки ратни заробљеници и Хитлерови генерали ненамерно открили савезничким скривеним микрофонима током Другог светског рата?

У одговор на то питање спадају:

Детаљи о немачким борбеним плановима, кретање трупа и напредно наоружање, посебно о програмима ракета V-1 и V-2, језиви извештаји о масовним убиствима Јевреја у Источној Европи и деловању логора смрти попут Бухенвалда и Аушвица, друштвени сукоби унутар нацистичког режима и још много тога...

https://x.com/DrHelenFry/status/1957039071747858713
Одговори

Током Другог светског рата, британски шпијунски шеф, пуковник Томас Џозеф Кендрик, рекао је свом официру Чарлсу Девесону:

„Ако икада издаш било шта у вези са овим послом, ево ти пиштољ којим очекујем да урадиш пристојну ствар. Ако ти то не урадиш, ја ћу.“

https://x.com/DrHelenFry/status/1957987075703095678
Одговори

Центар за детаљно испитивање комбинованих служби (CSDIC), којим је током Другог светског рата руководио шеф обавештајне службе МИ6 Томас Кендрик, тајно је снимао разговоре немачких ратних заробљеника на три локације у Великој Британији.

Ова операција је донела значајне успехе, а жене су биле у средишту операција:

Основана 1939. године, МИ9 је прикупљала обавештајне податке од ратних заробљеника без кршења Женевске конвенције.

Центар за испитивање комбинованих служби (CSDIC), под вођством Томаса Кендрика, тајно је снимао немачке ратне заробљенике на локацијама укључујући Трент парк, Латимер хаус и Вилтон парк.

Особље, укључујући многе жене, потписало је Закон о службеним тајнама како би се одржала тајност.

„Тајни слушаоци“, претежно јеврејске избеглице, пратили су разговоре ратних заробљеника у „М соби“ ради анализе.

Од 1939. до 1945. године, Центар за детаљно испитивање комбинованих служби (CSDIC) је првобитно радио у Лондонској кули, затим у Трент парку, проширујући се на Латимер хаус и Вилтон парк до 1941. године.

Скривени микрофони у светиљкама, каминима, па чак и дрвећу снимали су разговоре ратних заробљеника, снимали их на ацетатне дискове од 78 инча и свакодневно транскрибовали.

До краја рата, CSDIC је генерисао преко 75.000 транскрипата.

Жене су играле кључне улоге у канцеларијском раду, преводима и анализи обавештајних података, процењујући податке за војну дистрибуцију, истичући њихов суштински допринос.

После маја 1942. године, заробљени нацистички генерали у Трент парку, опуштени у луксузном окружењу, разговарали су о војним плановима, несвесни скривених микрофона.

Измишљени аристократ, „Лорд Аберфелди“ (Ијан Томсон Манро), стекао је њихово поверење, користећи реквизите попут везених марамица како би појачао обману.

Сећао се да је „био обавештен о измишљеној земљи коју је поседовао“.

Обмана у „М собама“ открила је виталне тајне, укључујући немачке борбене стратегије, које никада нису откривене стандардним испитивањима.

Од 1.000 припадника CSDIC-а, трећина су биле жене, које су напредовале од канцеларијских до обавештајних улога.

Жене у ваздухопловној обавештајној служби су проучавале податке из собе М, док су оне у поморским и војним одељењима, укључујући припаднике ATS-а, вршиле испитивања ратних заробљеника и носиле значке Обавештајног корпуса.

Полин Рубин, осамнаестогодишња жена регрут ATS-а, почела је у Трент Парку пре него што је пребачена у Латимер Хаус.

Она је приметила: „Оно што је ову јединицу учинило тако посебном је то што је... користила... веома софистицирану и јединствену методу сакупљања информација од ратних заробљеника.“

Жене из CSDIC-а су помогле у прислушкивању преко 10.000 немачких ратних заробљеника, укључујући и највише генерале, на три локације, што је донело неупоредиве обавештајне податке.

Рубин, унапређена у нижег официра друге класе, присетила се узалудних потрага ратних заробљеника за скривеним микрофонима.

Од објављивања комплетне историје ових локација у мојој књизи „Зидови имају уши: Највећа обавештајна операција Другог светског рата“, на видело је изашао додатни материјал о улогама женског тима.

https://x.com/DrHelenFry/status/1958221364839457126

Одговори

Данас је Латимер Хаус луксузни сеоски хотел.

Али током Другог светског рата, имање је било центар изузетне обавештајне операције, где је Томас Кендрик из МИ6 користио скривене микрофоне и пажљиво постављеног лажног аристократу како би извукао кључне тајне од немачких ратних заробљеника:

Латимер Хаус, под командом шефа шпијуна у МИ6 Томаса Кендрика, био је опремљен најсавременијим микрофонима и уређајима за снимање тог доба, вешто скривеним у расвети, намештају, ћелијама, па чак и у дрвећу и жбуњу око имања.

Кендриков официр, Ијан Манро, бриљантно се представио као „Лорд Аберфелди“, измишљени аристократа, који се спријатељио са високорангираним немачким затвореницима.

Забављајући их фином храном, вискијем и добрим друштвом, вешто им је спустио гард, омогућавајући да скривени микрофони снимају ратне тајне и обавештајне податке.

Да би разумео и превео разговоре снимљене скривеним микрофонима, пуковник Кендрик је окупио изванредан тим „тајних слушалаца“, састављен углавном од немачко-јеврејских избеглица које су побегле од нацистичког прогона у првим годинама рата.

Међу њима је био и Фриц Лустиг, који је, заједно са својим колегама слушаоцима, пратио неограничено ћаскање око 10.000 немачких ратних заробљеника, неуморно радећи даноноћно у исцрпљујућим дванаесточасовним сменама.

Речи Томаса Кендрика Фрицу Лустигу првог дана у Латимер Хаусу биле су: „Оно што радите овде је једнако важно као и борба на првој линији фронта или пуцање у акцији“.

Заједно су „тајни слушаоци“ прикупили више од 75.000 транскрипата разговора, који су на крају декласификовани 1999. године.

Међу немачким ратним заробљеницима који су прошли кроз Латимер Хаус били су неки од највиших немачких генерала и високорангираних команданата. Чак се причало да је Хитлеров заменик, Рудолф Хес, једно време био тамо заточен.

То су били управо они људи којима је Хитлер поверио да чувају најстроже поверљиве немачке тајне, али су у својим разговорима које су снимили скривени микрофони открили кључне детаље тајног програма оружја: ракете V-1 и V-2.

Та открића су директно довела до савезничког бомбардовања Пенемундеа на балтичкој обали у августу 1943. године, што је, по многима, спречило Немачку да на време употреби то оружје и промени ток рата.

https://x.com/DrHelenFry/status/2008220506659389932

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним