Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Дражини генерали

(20-01-2017, 01:08 AM)ватхра Пише:  
(20-01-2017, 12:56 AM)Snake Пише:  Није једини дивизијски генерал Ђорђе Ђорђевић, ваздухопловно-технички бригадни генерал Ђорђе Јовановић и артиљеријско-технички генерал Милош Обрадовић су се определили за НОВЈ и после рата добили нове чинове и пензије.
Ако мислиш на Јосифа Ђорђевића, њих тројица су се прикључили ЈА после рата, по повратку из заробљеништва, као и још седморица других.

Осим Миленковића, мислим и да се и др Милисав Милосављевић, санитетски бригадни генерал, прикључио НОВЈ током рата.

Едит:
видим да си допунио поруку док сам је искуцао.

Да то је тачно.

Ко сме тај може, ко незна за страх тај иде напред!
Одговори

др Милисав Милосављевић је током 1945. био управник Болничког центра бр. 2 у Крагујевцу.
Одговори

Бригадни генерал Љуба Новаковић. Амбициозан човек... Где год је дошао хтео је да буде главни. На крају га стрељали његови.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Видим да ово о ђенералима има наставак, па не знам да ли је списак коначан.
дивиз.ђенерал Живорад Р. Божић
бригадни ђенерал Драгутин М. Кузмић
бригадни ђенерал Матија Л. Парац
Одговори

Још један Недићев министар, армијски генерал Ђура Л. Докић.
Одговори

Мислим да нико од вас није разумео поенту овог текста М. С. Можда зато што нисте сачекали други део.
Одговори

(20-01-2017, 12:33 AM)ватхра Пише:  
(19-01-2017, 10:17 PM)Милослав Самарџић Пише:  Због тога што Тито није имао ни једног (правог) генерала...
Дивизијски генерал Добросав Миленковић се прикључио НОВЈ августа 1944. и учествовао у борбама за ослобођење земље у штабу Пеке Дапчевића.

И шта каже генерал, како му је било под командом пропалог студента?

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(20-01-2017, 02:38 PM)Зоран Недељковић Пише:  Видим да ово о ђенералима има наставак, па не знам да ли је списак коначан.
дивиз.ђенерал Живорад Р. Божић
бригадни ђенерал Драгутин М. Кузмић
бригадни ђенерал Матија Л. Парац
бригадни ђенерал Блажо М. Ђукановић
Одговори

Ђукановић није био у Дражином ланцу командовања. Он је био на Цетињу нешто као Недић у Београду.
Одговори

(20-01-2017, 06:07 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ђукановић није био у Дражином ланцу командовања. Он је био на Цетињу нешто као Недић у Београду.
Четнички војвода Ловћенски, 13.јул 1942.год. Зимоњић Кула.
Одговори

Трифуновић га је прогласио за војводу?
Одговори

(20-01-2017, 09:27 PM)Милослав Самарџић Пише:  Трифуновић га је прогласио за војводу?
Бане Јевтић " Биографије Војвода ЈВуО ", али не само он. Мислим, слажем се за Ђукановића, Станишића, Ђуришића... познати су ми твоји ставови и они су исправни, али нетреба их прескакати, већ уз њих направити ограде са објашњењима. Макар због онолико изгинулих Срба четника из Црне Горе, оданих и Краљу и Дражи, који нису ни знали о превртљивости или лакомислености својих команданата.
Па и Панта Драшкић је већи део рата би под сл. З. Није успоставио контакте са Бугарима.
Иначе које је твоје мишљење Зашто је Дража, одмах поставио ђенер. Дамјановића за свог заменика, а овај дошао пред крај рата ? Зашто баш њега, јер сигурно висина чина није то одређивала, у рату.
Одговори

ОК, али Станишић и Ђуришић су били у ланцу командовања, а Ђукановић није, па њега ипак не бих стављао на овај списак.
Нисам наишао на неки податак у вези Дамјановића. Јел имаш нешто?
Одговори

А Путниковић? Како њега класификовати?

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним