(11-09-2020, 01:04 PM)Mitic Пише: Пижон је то добро урадио. Морао је Споразум да остане државна тајна, а сад не знам да ли је Балачко био убијен тј. отрован. То сам негде прочитао, а не могу сад да се сетим где сам то читао.
Ево једно питање, не би требало да је претешко
Против кога је почетком 1943. године Гестапо у Нишу водио операцију под шифрованим називом "Дора"?
Почетком 1943. године Гестапо је у Нишу извршио хапшење официра Српске државне страже (СДС) због сарадње са четницима. Операција хапшења краљевских официра имала је шифовано име „Дора“.
Немачке власти допустиле су да нишки Црвени крст слободно општи са породицама ухапшених официра и подофицира. Прва група официра и подофицира, са статусом ратних заробљеника, отишла је на Бањицу, па у немачко заробљеништво, 4. фебруара, а друга, месец дана касније.
Нову-трећу групу ухапшених официра из СДС, Немци су одвели у заробљеништво, 27. октобра 1943.године. Махом су завршили у логору Стриј у Пољској. Били су то официри из Команде СДС округа Нишког начелу са пуковником Филипом Димитријевићем.
Извор: Александар Динчић, Небојша Озимић, "ПРИПАДНИЦИ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ ВОЈСКЕ У ОТАЏБИНИ У НАЦИСТИЧКОМ КОНЦЕНТРАЦИОНОМ ЛОГОРУ НА ЦРВЕНОМ КРСТУ У НИШУ (1941-1944)", НАРОДНИ МУЗЕЈ НИШ, Ниш, октобар 2014 стр. 33