Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Мислим да јесу узели у обзир тај роман.
Одговори

Ради се о историјској књизи, зато није и узета у обзир
Одговори

(22-09-2020, 05:28 PM)Бенито Пише:  Својевремено, чини ми се 1992. године, биран је најбољи послератни роман на српском језику. Најугледнији тадашњи књижевни критичари су у отвореним дебатама на телевизији Београд, из недеље у недељу, бирали по десет најбољих романа за сваку деценију, а на крају збирно за цео период после Другог светског рата. Много је година прошло, па се не могу сетити конкретног победника, али мислим да су се одвојили: Проклета авлија, Дервиш и смрт, Сеобе друга књига, Хазарски речник, Златно руно, Гробница за Бориса Давидовича и тако даље. Све култни романи који су постали класици српске књижевности.
У исто време, потпуно слободно, организовано је и гласање гледалаца. Књижевна публика имала је сличан укус као и жири, осим једног изузетка, а то је роман Нож, аутора Вука Драшковића, који се пласирао на коначној листи на високо друго место. Мислим да је Хазарски речник био први. Дакле, два романа тада живих (Драшковић-још увек) и изузетно друштвено и политички актуелних писаца.
Међутим, они тада, а тога се одлично сећам, у обзир нису узели, по мом, али не само мом мишљењу, најбољи српски роман у 20-ом веку.
Како се зове тај роман и ко га је написао?
Роман Судбине?
Одговори

Мислио сам да ћеш Ти сигурно знати, пошто си један од ретких у самој Србији који је читао ту књигу.
Ненад В. Петровић "Марксова кћи"
Одговори

(22-09-2020, 10:48 PM)Бенито Пише:  Мислио сам да ћеш Ти сигурно знати, пошто си један од ретких у самој Србији који је читао ту књигу.
Ненад В. Петровић "Марксова кћи"

Упознао сам и аутора. Многи добра, штета што се не прештампава.
Али то није роман и чак и ако се тај појам растегне, сигурно не најбољи роман. Најбоље су Сеобе или На Дрини ћуприја. Зависи од укуса.
Одговори

Добро, можда су били у праву што је нису узели у обзир. Али, мислим да то нису учинили искључиво због тога што је аутор из емиграције. Прича о најбољем послератном српском роману морала је остати у оквирима граница Титове Југославије.
Додуше, заиста је тада објављено неколико романа који су права ремек-дела у књижевности.
Мислим да "На Дрини ћуприја" није био у конкуренцији, зато што је написан за време Другог светског рата, али нисам сигуран.
Свакако су та два романа најзвучнија и најпознатија. Уз њих је сигурно Проклета авлија, али и Дервиш и смрт. Одмах ту су и романи попут Беснила и Прољеће Ивана Галеба, Дан шести... То је неко опште мишљење стручне књижевне јавности, а и моје.
Остало је ствар укуса, како си навео.
Одговори

Роман "Беснило" је, можемо рећи, предвидео ову ситуацију са ковидом. То може само Пекић који је трилером успео да предвиди ову пандемију. И маске се спомињу у роману, како се сећам (одавно сам читао "Беснило").

Што се тиче "Беснила", може се наћи онлајн

https://antivirus.in.rs/besnilo-borislav-pekic/

И амерички писац хорор-романа Стивен Кинг је имао сличну радњу у једном свом роману. А што се тиче неких занимљивостиу, Пекић је волео да чита Стивена Кинга и у Лондону је имао обичај да пише испод Његошеве слике. Има још занимљивости око Пекића које је објавио "Недељник" у једном штампаном издању (можда су окачили и онлајн).

А код Андрића, не смемо да заборавимо и "Травничку хронику". Генијална књига, а читао сам је три или четири пута.

Али, мислим, ово је много јако у вези са Стивеном Кингом и његовим романом "Упориште" из 1978. године којим је предвидео пандемију

Стивен Кинг се извињава што се осећате тако као да живите у његовом роману КидањеКидањеКидањеКидање

https://www.dailymail.co.uk/news/article...Stand.html

https://www.npr.org/2020/04/08/829298135...king-novel
Одговори

(21-09-2020, 01:53 PM)Mitic Пише:  Који су логор на територији окупиране Србије четници планирали да нападну и ослободе затворенике? То је планирано 1944. године

Четници су планирали да нападну логор на Црвеном крсту у Нишу.

Ево цитата:

"Документи сачувани у Историјском архиву Београда (ИаБ) нарочито су скренули пажњу истраживача логора на Црвеном крсту.1

Немачки документи о намери Чегарског корпуса, јединице под командом генерала Драже Михаиловића, пресретнути су крајем јуна 1944. године и онемогућили реализацију дрске акције какву је планирала ова јединица.

Под истом ознаком ИАБ, BdS, досије С-183, л.18 налазе се немачки извештај обавештајној групи и превод документа. Занимљиво да је превод писан ијекавицом па се може претпоставити да је преводилац био родом са простора Хрватске.

Препис превода немачког дневног извештаја ИАБ, BdS, досије С-183, л.18 (Историјски архив Београд):

Мелде —копф Ниш јавља дне 21.6.44. од повјереника Мико:

ДМ поручник Мирко Ћирковић има план да са одприлике 60 ДМ припадника изврши напад на прихватни логор СД-еа у Нишу како би ослободио тамо затворене ДМ nриnаднике, који ћe наводно идућих дана бити одпремљени за Њемачку.

План о препаду је слиједећи:

Одnрилике 20 ДМ nрипадника у њемачким униформама имали би неких 40 ДМ припадника у сељачким ношњама (камуфлиране као заробљенике) довести у прихватни логор гдје би затим имао да заједнички услиједи препад.

Према распореду код Мелде копф Ниш
СД-е Ниш и Лесковац имају

Подпис нечитак 3
Поручник

Штамбиља:
Дневни извештај
Подручна картотека рјешена
БДС на даљње располагање 4

1 ИАБ, БдС, досије Ц-183, л. 18
3 Подвукао Н. О.
4 ИАБ, БдС, досије Ц-183, л. 18

Извор: Небојша Озимић, "Чегарски корпус и покушај ослобађања заточеника Нишког логора 1944. године", Лесковачки зборник LX 2020, стр. 383-384
Одговори

Један од најпознатијих српских политичара с краја 19. и почетка 20. века био је капетан руске царске гарде. Који?
Одговори

(24-09-2020, 08:31 AM)Mitic Пише:  [quote='Mitic' pid='134802' dateline='1600689235']
Који су логор на територији окупиране Србије четници планирали да нападну и ослободе затворенике? То је планирано 1944. године

Из једног логора успели су да побегну исте године.
Који логор и који град је у питању?
Одговори

Ово није студентска игра "Ко постави теже питање"?
У овом Квизу, за разлику од ове државе, треба неко и да одговара. Баја
Одговори

(24-09-2020, 04:02 PM)Милослав Самарџић Пише:  Један од најпознатијих српских политичара с краја 19. и почетка 20. века био је капетан руске царске гарде. Који?

Ђорђе Генчић. Завршио руску Војну академију и био у служби више година. Онда га Јован Ристић убедио да је кориснији Србији.

Ко је био највећи донатор Београдског универзитета у историји?
Одговори

(25-09-2020, 11:54 AM)Александар Динчић Пише:  
(24-09-2020, 08:31 AM)Mitic Пише:  [quote='Mitic' pid='134802' dateline='1600689235']
Који су логор на територији окупиране Србије четници планирали да нападну и ослободе затворенике? То је планирано 1944. године

Из једног логора успели су да побегну исте године.
Који логор и који град је у питању?

Трик питање?
Побегли Совјетима из логора у Параћину.
Одговори

Не. Реч је о немачком у Зајечару.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 35 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним