Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(04-02-2022, 06:56 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(04-02-2022, 01:28 PM)Vlad Alekš Пише:  
(04-02-2022, 11:51 AM)Милослав Самарџић Пише:  Чернобил - једна од најбољих ТВ серија икада. Невероватно добро описан комунизам. Тако га се и сећам.

Да, изузетно добро одрађена серија у техничком смислу. Мени је остала у сећању сцена када председник месног комитета, иначе обућар по струци, држи предавање о зрачењу жени која је нуклеарни физичар.
Али авај, морамо бити изузетно пажљиви у вредновању серије што се тиче идеолошког контекста. Серију су радили Енглези, ако се не варам. Енглези су стари русофоби, а често се губи јасна граница између антикомунизма и русофобије.
Ништа антируско нисам видео, само разголићење комунизма.

Постоји барем једна сцена из серије у којој су се Руси понашали као потпуни идиоти, па макар они сви до једног били комунисти.
А јако је битан и избор теме.
Чернобиљ јесте добра тема.
Али авај, могли су да сниме и добру серију о неколико других нуклеарних акцидената или инцидената: бацање атомских бомби на Хирошиму и Нагасаки, или на острво Бикини, затим испадање 4 хидрогенске бомбе из Б-52 код шпанског града Паломарес, па онда хаварија у Фукушими, или на острву Три миље...

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Ево једног питања из географије. А географија је само пуста последица историје.
Да ли на територији данашње државе Србије постоји енклава, то јест територија која не припада држави Србији?
Ако је одговор потврдан, које је објашњење за постојање једне такве енклаве? Smile

Одговори

(08-02-2022, 01:11 PM)Vlad Alekš Пише:  Ево једног питања из географије. А географија је само пуста последица историје.
Да ли на територији данашње државе Србије постоји енклава, то јест територија која не припада држави Србији?
Ако је одговор потврдан, које је објашњење за постојање једне такве енклаве? Smile

Требало би да је Либерланд.

А не знам објашњење.
Одговори

(08-02-2022, 01:14 PM)Mitic Пише:  
(08-02-2022, 01:11 PM)Vlad Alekš Пише:  Ево једног питања из географије. А географија је само пуста последица историје.

Требало би да је Либерланд.

А не знам објашњење.

Случај Либерланда јесте специфичан, али то није енклава. Нити је та држава међународно призната. То је зајебанција неких либертаријанаца. Та територија Либерланда је део проблема у разграничењу Србије и Хрватске. Када су цртане границе, разграничење је требало да иде по средини Дунава. Дунав је у међувремену мењао ток, па су тако и настали неспоразуми. Либерланд се угнездио на малој територији, ничијој територији, за коју обе државе тврде да припада оној другој.
Моје питање се односи на границе које су међународно признате и постављене давно, на једном конгресу.

Одговори

(08-02-2022, 12:53 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(08-02-2022, 10:03 AM)Vlad Alekš Пише:  
(07-02-2022, 09:17 PM)Милослав Самарџић Пише:  Наша историографије и даље сматра да је Бранко Радичевић био заљубљен у ћерку Вука Караџића Вилхелмину - Мину.
Недавно су историчари открили - мислим да још није објављено - да он у ствари није био заљубљен у Вилхелмину, већ да је био у вез са...?

Не знам ко је Катарина Ивановић, али ја мислим да је Бранко био у вези са Вуковом женом. Не знам јој име, била је Швабица. Smile
Тако је, одлична интуиција. Баја
Ана Краус.
Где си ово нашао? Може ли се знати извор за ову тврдњу?
Одговори

Међуречје..."педаљ Босне у Србији"...
Одговори

(08-02-2022, 02:45 PM)Авакс Пише:  

Међуречје..."педаљ Босне у Србији"...

Тако је.
Које је објашњење за постојање босанске енклаве у Србији?

Одговори

Објашњење које ја могу да дам је да је то у катастарским границама Босне коју је одредила Аустроугарска (на Бечком конгресу је Аустроугарској дат мандат да запоседне Босну). Врло је могуће да је то по праву својине јер по причи то подручје је припадало неком бегу...

То је мој закључак, а не могу тражити (а вероватно ни наћи) историјске потврде.
Одговори

Берлинском, не Бечком...
Одговори

Да очигледно је да сам направио превид. У исто време сам разматрао поруку у теми „Корона вирус. Како и зашто?“ и размишљао о „превентивном нападу“ ако неко супротстави мишљење...да не објашњавам зашто...ако не треба. Тако сам уместо Берлинском, написао Бечком конгресу. Понело ме градиво Кидање
Одговори

(08-02-2022, 01:41 PM)Бенито Пише:  
(08-02-2022, 12:53 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(08-02-2022, 10:03 AM)Vlad Alekš Пише:  
(07-02-2022, 09:17 PM)Милослав Самарџић Пише:  Наша историографије и даље сматра да је Бранко Радичевић био заљубљен у ћерку Вука Караџића Вилхелмину - Мину.
Недавно су историчари открили - мислим да још није објављено - да он у ствари није био заљубљен у Вилхелмину, већ да је био у вез са...?

Не знам ко је Катарина Ивановић, али ја мислим да је Бранко био у вези са Вуковом женом. Не знам јој име, била је Швабица. Smile
Тако је, одлична интуиција. Баја
Ана Краус.
Где си ово нашао? Може ли се знати извор за ову тврдњу?
Један архив у Новом Саду и један извор из Москве.
Одговори

Надам се да ћемо видети ускоро конкретан извор и објашњење ове тврдње.
Одговори

Наведите 5 највећих материјалних задужбинара у модерној историји Србије?
Одговори

Капетан Миша, Коларац, Вајферт, Милан Вукичевић Бајлони
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: Gapon, 44 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним