Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Немци запленили по наступању окупације?
Одговори

(07-04-2023, 01:48 PM)Ђорђе Пише:  Немци запленили по наступању окупације?

Тако је, Ђорђе. (На млађима свет остаје)
Ево о чему се ради, у грубим цртама, пошто би заиста књига о овом случају могла бити написана.
Краљевина Југославија је прва од европских земаља, у највећој могућој тајности, пребацила своје златне резерве из Народне банке у Енглеску банку у Лондону.
То је било у пролеће 1939. године. Практично, од тог момента, Краљевина Југославија је почела спровођење своје одбрамбене доктрине у случају напада на земљу. По тој доктрини, извршено је још низ потеза у банкарској и монетарној политици, у истом смислу. 
Један од тих потеза је било штампање "резервног новца", који је требало пустити у промет у случају окупације дела територије, када би, логично, део банкнота остао заробљен на окупираном тлу. Тачно је израчунато, а према "златној подлози" која је сада била на сигурном, колико "резервног новца" може да се штампа. Тај новац је отштампан већ до пролећа 1940. године, и депонован у Главни трезор Народне банке у Београду, а један део, око 25-30% у резервни трезор Народне банке у Ужицу, који је и изграђен те 1940. године. Тај новац нису дирали краљ и Влада у Априлском рату, а трошили су га комунисти за време Совјетске Ужичке републике, у јесен 1941, и део су и однели према Црној Гори.
Врло је важан елемент знати да је неколико месеци пред сам рат избила једна афера у Народној банци. О томе би морало мало више да се пише, па ћемо то овог пута прескочити. Углавном, дошло је до смене руководства НБ. Ново руководство није пустило "резервни новац" у оптицај, него су све предали окупаторима. Немци су проценили да је најбоље да се тај новац закључа.
Наравно, за овај новац су знали највиши банчини чиновници од пре смене у НБ, који су и радили на том послу. Чим је Дража оформио ЦНК и сарадња са интелигенцијом постала интензивна, они су самог Михаиловића обавестили о овоме и да новац уопште није употребљаван. Наравно да их је питао да ли тај новац може довести до неке инфлације и нестабилности на тржишту, које и онако ратно, али су они то негирали. 
Тако је и било после акције београдских четника и отимања готово целе количине тог новца из НБ. Новац је трошен, купована је храна током јесени и зиме, иако је војска под командом Михаиловића била у покрету, и никакве инфлације није било, јер је тај новац био недовољан да покрије тржиште новца, а имао је и даље златну подлогу.
Дакле, Краљевина Југославија никада није капитулирала. Њена територија је тренутно била окупирана и њени државни органи били су блокирани да обављају своје редовне дужности и активности. Чим је окупатор отеран, државни органи наставили су да раде.
Оно што буни људе је што је дошло до револуционарне промене на власти и друштвеном уређењу. Парадоксалан је закључак да комунистичка револуција у Југославији је успела, између осталог и због тога, што Краљевина Југославија није капитулирала, а управо они и данас тврде да је капитулирала како би одржали легитимност и легалитет своје владавине. 
Морам да констатујем да сам знао за четничку акцију у НБ и крађу новца, али заиста нисам знао за дубину ових односа и да сам шокиран био када сам ово схватио.
Одговори

Браво!
Одговори

Супер, нема шта! Нешто ново се научи.
Одговори

Хајмо онда један трилинг о Чичи, да обновимо знање.
Прво питање:
Ко су била двојица најбољих Дражиних пријатеља у међуратном Београду?
Одговори

(08-04-2023, 05:11 PM)Бенито Пише:  Хајмо онда један трилинг о Чичи, да обновимо знање.
Прво питање:
Ко су била двојица најбољих Дражиних пријатеља у међуратном Београду?

Пуковник Жарко Поповић је један.
Одговори

Е, па није... !  Јок
Одговори

(08-04-2023, 07:56 PM)Бенито Пише:  Е, па није... !  Јок

Онда онај новинар ''Политике'' . стрељан 1944, пошто су га оцинкарили љотићевци - и мајор Илија Орељ.
Орељ им је био најчешћи гост у кући, барем од официра, причала ми је Гордана.
Одговори

Е, видиш..  Није ни то.  Баја
Најбољи пријатељи били су му, између 1929 и 1931. године, Александар - Аца Мишић и Јован Ненадовић, индустријалац. То је отац оног глумца Ненадовића, не могу сад имена да се сетим, који је играо у Народном позоришту. Мислим да је умро. Био је око 1935. годишта.
Свако вече би се Дража, Аца и Јован нашли, испред споменика кнеза Михаила, и потом прошетали и поразговарали, а затим попили пиће у Коларцу. Наравно, доцније је Дража Михаиловић добијао силне прекоманде, али пријатељство са двојицом Ваљеваца остало је непомућено.
Одговори

(08-04-2023, 10:55 PM)Бенито Пише:  Е, видиш..  Није ни то.  Баја
Најбољи пријатељи били су му, између 1929 и 1931. године, Александар - Аца Мишић и Јован Ненадовић, индустријалац. То је отац оног глумца Ненадовића, не могу сад имена да се сетим, који је играо у Народном позоришту. Мислим да је умро. Био је око 1935. годишта.
Свако вече би се Дража, Аца и Јован нашли, испред споменика кнеза Михаила, и потом прошетали и поразговарали, а затим попили пиће у Коларцу. Наравно, доцније је Дража Михаиловић добијао силне прекоманде, али пријатељство са двојицом Ваљеваца остало је непомућено.

Ђорђе Ненадовић

https://www.rts.rs/vesti/drustvo/3788994...dovic.html

У вези са претходним трилингом, и Панта Драшкић је био само два месеца на дужности министра рада 1941. године. После та два месеца, повукао се. И од краја 1943. године постаје Дражин. Видео сам код Дејана.

Цитирано према: Дејан Ђерић, "Тежина заклетве", Историјски архив Ужице, Ужице 2022, стр. 479
Одговори

Тако је, Митке, мислио сам на Ђорђа Ненадовића. Сјајан глумац је био, префињене дикције.... Била је једна емисија о њима на РТС, и свашта су из историје Ненадовића поменули, али овај детаљ да је Јован био најбољи Дражин пријатељ, ето нису.
Одговори

Ајде, да се не љути Милослав, друго питање из овог трилинга нека буде њему на волеј:
Ко је најпознатија историјска личност која је ишла у гимназију са Дражом Михаиловићем?
Одговори

(09-04-2023, 12:05 AM)Бенито Пише:  Ајде, да се не љути Милослав, друго питање из овог трилинга нека буде њему на волеј:
Ко је најпознатија историјска личност која је ишла у гимназију са Дражом Михаиловићем?

То је превише лако, кнез Павле.
Видео сам визит карту кад га је звао у посету, негде 1938. или 1939.
Али за претходно ниси рекао да се односи на те две године. Жарко Поповић је дефинитивно после, као и новинар Политике, не знам име напамет.
Одговори

Тако је.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 17 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним