Поруке: 155
Теме: 0
Придружен: Apr 2022
Свако, ко год „узме свој крст и крене за Мном" је у истом Животу, тј. ситуацији, био историјска личност или неисторијска тзв. избудућности личност.
Ја бих гласо за принца Ђорђа, и мали краљ Перо је трагична личност.... или мој стриц Неђо у Босанској голготи кад умру неосемењени..
Има једна пракса у Цркви рецимо, има разних начина да се буде Божји угодник, преподобни, блажени, милостиви, учитељи, угодници, али се само мошти великомученика уграђују у темељ светиње, крштени Јовановим крштењем, крвљу.
Поруке: 6,052
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,594
Краљ Петар Први Карађорђевић.
И његов унук, Краљ Петар Други.
Поруке: 14,702
Теме: 308
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,196
Нагласио сам - на свету.
Управо у томе је тежина питања, јер то подразумева низ елемената, од којих је најважније време или период, који је ограничење. Промени се ситуација, на неком другом месту у свету, догоди се некој другој историјској личности да је у безизлазном положају.
Дакле, од горе поменутих једино би се могао узети у обзир краљ Петар Други, у време када му је отет трон, али није био једини, јер су укинуте још неке монархије тада, а поред тога, није прогањан у једном делу света, оном западном, иако се вероватно осећао "као прасе у Техерану". Па, ипак....
Мислим да су цар Лазар, Карађорђе и Дража Михаиловић били особе које су, у једном моменту, били у позицији коју им не би пожелео ни часни непријатељ.
Треба доста думати и размишљати, поредити са туђим историјама у подударно време, и наћи прави одговор на ово питање.
ПС разлог за ово питање била је недавна изјава једног човека да се патријарх српски господин Порфирије у овом тренутку налази на најтежем могућем положају на свету. На то сам дотичног упитао, и то да не улазимо у друге детаље, да ли је патријарх Порфирије у тежој позицији данас од митрополита Кијевског. Није имао одговор. Зато, мислим да треба доста промислити пре него се нешто бапне.
(Последња измена: 13-04-2023, 09:35 PM од
Бенито.)
Поруке: 17,113
Теме: 633
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,913
Из које српске покрајине / области је био највећи број оптужених, кои су седели поред Драже 1946?
Поруке: 14,702
Теме: 308
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,196
Највише их је било из Београда.
Поруке: 1,293
Теме: 1
Придружен: Nov 2019
Углед:
310
Чича у јесен 1944. године, Црни у јесен 1813. године. Барабар, гледаш у цунами који наилази и знаш да нема шансе извући Србе из проблема.
Поруке: 6,052
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,594
Може нешто везано за Вука. А подаци су преузети од званичних установа ове земље.
1. Колико је књига, насталих у 18. веку, победом Вукове реформе искључено из српског културног наслеђа?
2. Кад је преминуо последњи потомак Вука Караџића?
Поруке: 155
Теме: 0
Придружен: Apr 2022
(14-04-2023, 12:08 PM)Mitic Пише: Може нешто везано за Вука. А подаци су преузети од званичних установа ове земље.
1. Колико је књига, насталих у 18. веку, победом Вукове реформе искључено из српског културног наслеђа?
2. Кад је преминуо последњи потомак Вука Караџића?
Нестале су све оне које је и требало да нестану када су нестали и они срби. Кад оде јуне шта ће ти и уже, дуре је и конац осто да водимо мачку у шетњу
Поруке: 387
Теме: 10
Придружен: Oct 2021
Углед:
233
1. 480 књига је искључено из српског културног наслеђа
2. Николај Владимирович Стефанович 1979. године
Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић