Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Свако, ко год „узме свој крст и крене за Мном" је у истом Животу, тј. ситуацији, био историјска личност или неисторијска тзв. избудућности личност.

Ја бих гласо за принца Ђорђа, и мали краљ Перо је трагична личност.... или мој стриц Неђо у Босанској голготи кад умру неосемењени..
Има једна пракса у Цркви рецимо, има разних начина да се буде Божји угодник, преподобни, блажени, милостиви, учитељи, угодници, али се само мошти великомученика уграђују у темељ светиње, крштени Јовановим крштењем, крвљу.
Одговори

Краљ Петар Први Карађорђевић.

И његов унук, Краљ Петар Други.
Одговори

Нагласио сам - на свету. 
Управо у томе је тежина питања, јер то подразумева низ елемената, од којих је најважније време или период, који је ограничење. Промени се ситуација, на неком другом месту у свету, догоди се некој другој историјској личности да је у безизлазном положају.
Дакле, од горе поменутих једино би се могао узети у обзир краљ Петар Други, у време када му је отет трон, али није био једини, јер су укинуте још неке монархије тада, а поред тога, није прогањан у једном делу света, оном западном, иако се вероватно осећао "као прасе у Техерану". Па, ипак.... 
Мислим да су цар Лазар, Карађорђе и Дража Михаиловић били особе које су, у једном моменту, били у позицији коју им не би пожелео ни часни непријатељ.
Треба доста думати и размишљати, поредити са туђим историјама у подударно време, и наћи прави одговор на ово питање.
ПС разлог за ово питање била је недавна изјава једног човека да се патријарх српски господин Порфирије у овом тренутку налази на најтежем могућем положају на свету. На то сам дотичног упитао, и то да не улазимо у друге детаље, да ли је патријарх Порфирије у тежој позицији данас од митрополита Кијевског. Није имао одговор. Зато, мислим да треба доста промислити пре него се нешто бапне.
Одговори

Из које српске покрајине / области је био највећи број оптужених, кои су седели поред Драже 1946?
Одговори

(13-04-2023, 10:58 PM)Милослав Самарџић Пише:  Из које српске покрајине / области је био највећи број оптужених, кои су седели поред Драже 1946?

Бановина Дринска?
Одговори

(13-04-2023, 11:13 PM)Monarhist Пише:  
(13-04-2023, 10:58 PM)Милослав Самарџић Пише:  Из које српске покрајине / области је био највећи број оптужених, кои су седели поред Драже 1946?

Бановина Дринска?

Може се рећи. Босна би било прецизније: Мољевић, Врањешевић и Бошко Павловић (ослободилац Новог Сада 1918. године).
Одговори

Највише их је било из Београда.
Одговори

И Ђурађ Бранковић.
Одговори

(13-04-2023, 11:42 PM)Бенито Пише:  Највише их је било из Београда.

Оптужених, да, али написао сам "седели поред..."
Одговори

Чича у јесен 1944. године, Црни у јесен 1813. године. Барабар, гледаш у цунами који наилази и знаш да нема шансе извући Србе из проблема.
Одговори

Може нешто везано за Вука. А подаци су преузети од званичних установа ове земље.

1. Колико је књига, насталих у 18. веку, победом Вукове реформе искључено из српског културног наслеђа?

2. Кад је преминуо последњи потомак Вука Караџића?
Одговори

(14-04-2023, 12:08 PM)Mitic Пише:  Може нешто везано за Вука. А подаци су преузети од званичних установа ове земље.

1. Колико је књига, насталих у 18. веку, победом Вукове реформе искључено из српског културног наслеђа?

2. Кад је преминуо последњи потомак Вука Караџића?

Нестале су све оне које је и требало да нестану када су нестали и они срби. Кад оде јуне шта ће ти и уже, дуре је и конац осто да водимо мачку у шетњу
Одговори

1. 480 књига је искључено из српског културног наслеђа
2. Николај Владимирович Стефанович 1979. године

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

(14-04-2023, 07:07 PM)sagus Пише:  1. 480 књига је искључено из српског културног наслеђа
2. Николај Владимирович Стефанович 1979. године

Да, све је тачно. 

Податак о 480 књига је изнела Оливера Драгишић, историчарка са ИНИС-а.

А одговор на друго питање је изнео Музеј Вука и Доситеја. Последњи Вуков потомак је умро на данашњи дан 1979. год.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 118 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним