Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(18-03-2024, 03:16 PM)Бенито Пише:  Браво свима! Заиста има много изванредних афоризама који одлично описују Брозову државу и друштво. Чуди ме да нисте поменули најчувенији:
Природи је требало 50 хиљада година да од мајмуна направи човека, а комунизму само 50 да од човека направи мајмуна.
Брана Црнчевић
Најубедљивији је и по томе што је робијан.
Но, одлучићу се за други, који је имао и специфичну књижевну вредност, а не само виц у себи:

Да нема Бога на Западу, много наше деце не би ни виђало своје родитеље.
Аутор овог бриљантног афоризма је Душко Радовић.

Нисам знао да је и Брана Црнчевић робијао?
Одговори

(18-03-2024, 03:16 PM)Бенито Пише:  Да нема Бога на Западу, много наше деце не би ни виђало своје родитеље.

Ова само једна Душкова реченица јесте атомска бомба. У томе и јесте лепота афоризма - уместо да напише томове и томове досадних књига о титоизму, човек све стрпао у једну реченицу.
Ево још једног Душковог афоризма, који је, гле чуда, актуелан и дан дањи.

"Код нас је основно образовање обавезно и бесплатно. Обавезно за децу, а бесплатно за наставнике."

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Друго из триптиха:
Која песма је, у време док се Брозова Југославија није распала 1991/92, била највише антититоистичка?
Можете навести више њих, ако знате.
Одговори

(19-03-2024, 03:17 PM)Бенито Пише:  Друго из триптиха:
Која песма је, у време док се Брозова Југославија није распала 1991/92, била највише антититоистичка?
Можете навести више њих, ако знате.

Рибља чорба, "Члан мафије"
Одговори

И мени он први паде на ум, рецимо ''Црни мерцедес''.
Одговори

"Ал Капоне" исто од Боре...
"Ти си био краљ злочина и велика штеточина,
Вуко си на своју страну, негде према Ватикану..."
Одговори

Да наведем једну песму, која је настала крајем 80-их година прошлог века:

Не знам ко је крив

Ко је крив
што нам је земља пропала скроз?
Нисам рекао - Јосип Броз!

Ко је крив
што нам се углед овако сроза?
Нисам алудирао на - Јосипа Броза!

Ко је крив
што нам се братство овако осипа?
Нисам мислио на - друга Јосипа!

Ко је крив
што народ гладује, јер нема новца?
Нисам прозвао
машин-бравара из Кумровца!

Ко је крив
што се на Косову оваква слика пружа?
Нисам алудирао на Јованкиног мужа!

Не знам ко је крив,
ни како му се звала фотеља!
Једино знам да је био паркиран
између Ранковића и Кардеља! 

Ако неко зна ко је аутор ове песме, нека напише....
Одговори

Било је подоста нумера која су ударали по тадашњем естаблишменту. О томе данашња млађарија нема појма. Ево неких....
Параф - Народна песма 1979.
Лајбах - Крава груда 1986.
Шарло Акробата - Мали човек и Печати 1982.
Панкрти - Жив споменик глупости 1982.
Балкан - Тридесет пета шеста 1982.
Па онда 1981. Хаусторима није дозвољено да објави "Радничка класа одлази у рај" с чувеним "Па-па, пролетери"...
Наравно, туна је и поменута Рибља Чорба - Снага опозиције, На Западу ништа ново, Црни мерцедес...
КУД Идиоти - Глупост је неуништива.
Па онда само Џони Штулић има преко 20 песама које су асоцирале на тадашњи режим. Онда плоча "Нови Панк Вал" је сама по себи довољна да се допуни листа. Па имамо и групе Патарени, Отпаци Цивилизације, UBR, CSH... што је тек била посебна прича осамдесетих.
Треба се свакако сетити и колико је проблема имала феноменална група "Булдожер" током целе њихове каријере, а посебно у 70 - им годинама. Имали су гомилу песама у којима су кроз убитачну иронију и сарказам исмевали ригидност, затуцаност и отуђеност владајуће номенклатуре и њене идеологије. Прва два албума су им била де факто забрањена након што су продати први тиражи. Било је "испада" чак и 60 - их и почетком 70 -их, али о томе други пут.

Да смо остали монархистичка и капиталистичка земља били би најјачи у Европи у свету музике, било народне било забавне, и сл.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Интересантно је што сте се одмах дохватили те "примењене" поезије, а не оне озбиљне поезије, као књижевно признате гране уметности. 
Питање се, дакле, односило на сериозну поезију, а не на "тамбураше". Уосталом, и сам Џони Штулић је говорио да на ју-рок сцени нема ниједне групе нити песме која се супротставила комунистичком режиму. Осим њега, наравно.
ПС и песму коју сам овде написао није саставио озбиљан песник, што се и види, већ једна јавна личност. Срећом, родом Шумадинац, па да не буде да су сви само дували у Црвену заставу.
Одговори

(20-03-2024, 12:49 AM)Бенито Пише:  Да наведем једну песму, која је настала крајем 80-их година прошлог века:

Не знам ко је крив

Ко је крив
што нам је земља пропала скроз?
Нисам рекао - Јосип Броз!

Ко је крив
што нам се углед овако сроза?
Нисам алудирао на - Јосипа Броза!

Ко је крив
што нам се братство овако осипа?
Нисам мислио на - друга Јосипа!

Ко је крив
што народ гладује, јер нема новца?
Нисам прозвао
машин-бравара из Кумровца!

Ко је крив
што се на Косову оваква слика пружа?
Нисам алудирао на Јованкиног мужа!

Не знам ко је крив,
ни како му се звала фотеља!
Једино знам да је био паркиран
између Ранковића и Кардеља! 

Ако неко зна ко је аутор ове песме, нека напише....

Милован Илић - Минимакс
Одговори

Одговор на друго питање је једноставан:
Почасно место најбоље антититоистичке поезије у време постојања СФРЈ припада Гојку Ђогу и његовим чувеним "Вуненим временима". Уосталом, и судбина овог дуговечног српског песника најбоље говори о његовом делу. Култура "И после Тита - Тито" никада није престала да влада српским културним простором и дозволила да се Ђогово дело афирмише у јавној сфери.
Одговори

(22-03-2024, 11:59 AM)Бенито Пише:  Одговор на друго питање је једноставан:
Почасно место најбоље антититоистичке поезије у време постојања СФРЈ припада Гојку Ђогу и његовим чувеним "Вуненим временима". Уосталом, и судбина овог дуговечног српског песника најбоље говори о његовом делу. Култура "И после Тита - Тито" никада није престала да влада српским културним простором и дозволила да се Ђогово дело афирмише у јавној сфери.
Да, добро си ово уочио, како крију и њега и његове песме.
Одговори

И остаје, наравно, треће питање из овог трилинга:
Који роман из доба СФРЈ се може сматрати највећом критиком титоистичког режима?
Одговори

(22-03-2024, 12:50 PM)Бенито Пише:  И остаје, наравно, треће питање из овог трилинга:
Који роман из доба СФРЈ се може сматрати највећом критиком титоистичког режима?

Тешко питање. Упамтио сам роман "Господ над војскама" као неку врсту прекретнице. Али он је из 1990. и неке.
Потом је дошао "Ослободиоци и издајници".
Али пре тога... Једино ако не мислиш на "Дервиш и смрт". Ту је питање колико се знало да су тема заправо комунисти.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: sagus, 42 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним