(04-02-2025, 12:37 PM)Шумадинац Пише: (03-02-2025, 12:38 PM)Бенито Пише: Прво:
"Код многих наших људи, племенска свест била је јаче развијена него национална - а национална свест јаче него државна. То је била обична ствар, да се интереси појединих делова Српства стављају изнад интереса српске државе или да се интереси Словенства стављају изнад интереса Српства."
Ко је ово написао?
Мислим да је то кључно за разумевање југословенства у Србаља, али не оног титоистичког.
И не само то.
Двојако је ово тумачење. Дакле, не само да су Срби интерес свог краја или завичаја, како год га перципирали, схватали јаче него опште национално српско, него су, са друге стране, што је заиста невероватан парадокс, оно општије, дакле Словенство, ближе разумели него Српство. Двојако тумачење је у томе што је у том интерегнуму, државни интерес, односно reson de ta, а то је Српска држава или српски државни интерес био код Срба у другом плану у односу на регионални интерес са једне стране и опште словенски са друге стране. Овде он критикује не само основне поставке Народне радикалне странке, него и либерала. На неки начин правда краља Милана, односно његов разлог за рат са Бугарском.
Могу да кажем да је не само минуциозно, него и генијално. Поготово то сагледати у оно доба.
Апсолутно сам сагласан са његовим мишљењем.
Иако се доста од овога изгубило у простору од неких 120-130 година, још увек ми осећамо да је код неких Срба знатно или слабије, али јачи осећај регионалног него ли опште српског. Можда зато, или можда пре свега зато што национални идентитет није успостављен, односно није васпостављен. А није ни због онога да због тог општег словенства, неки Срби занемарују чисто српска питања, у словенско, односно пре свега руско поимање света (Пример са Енглезима је убедљиво најбољи).
Дакле, није далеко од истине да су Срби, и данас, народ који појам државе схвата на врло специфичан начин, различито од других народа и нарочито младих нација, који су своје државне концепте готово дословце преписали по немачком или ређе француском моделу.
То има много мана, али има и својих врлина, што је најбоље показао 20 век у српској историји.