Цитат:Васо је Посавац, из Горњег Жабара (Пелагићева) одакле сам и ја. Он јесте био социјалиста, али је несумњиво био и српски родољуб који се борио за очување српског имена, што потврђују његова обраћања Загребу и Бечу. Сулудо је рећи да је био анационалан.
Па да: увек исто негирање.
У реалном животу, Босна и Херцеговина је несхватљиво компликована. Готово листом, њихови народни лидери су "два у један" или "три у један" (нпр поменути Никола Стојановић, заборављен а тако важан у српској историји). Парадоксално, нигде се није тако страшно страдало због српства, а да је истовремено било толико аутошовинизма па и велеиздаје, чак и од истих тих људи. Васо Пелагић је почео као велики родољуб, па је завршио у вражјој матери што се тиче национализма. Слободно провери.
Имаш нпр. Ђорђ
â Чокорила, ултра-националисту, који се одједном отвори са поменутим динарским расизмом.
Испитај случај Косте Мајкића. Невероватно. Што је завршио као вјећник ЗАВНОБИХ и комуниста са 72 године, можда може и да се разуме. Али како су га усташе пустиле на вијећање, у крају где су косили све Србе, некомоли оне виђене (између осталих скоро 100 (сто!) Мајкића из Макића Јапре и Лушци Паланке - још приближно толико Мајкића страдало на Сутјесци и Неретви), никако не може да се разуме, поготово не да се сазна како је то изведено. Бар ја нисам успео да доконам ту ствар.
Порто Душан Кецмановић је од народног трибуна дошао до класичног велеиздајника. Јефтановићи, Бесаровићи... тако редом.
Српско православно свештенство из БиХ је прича за себе.
Младобосанци Принцип и дугови су хероји, али нису српски хероји.
Колико сам ја прекопао, прави српски јунаци без мрље су Петар Кочић и Богдан Жерајић.../Накнадно додато - и Ристо Радуловић - Ринда/.
Можемо ту рачунати мајора Јездимира Дангића (да не цепидлачимо око његове левичарске фазе и спасавања Роћка Чолаковића) и, рецимо, Веселина Миситу, Милорада Поповића... али Доброслава Јевђевића и Стевана Мољевића никако.
Има места која заслужују одликовање као "град-херој" или "село-херој". Такав је Автовац, и то у оба рата. Али има и потпуно контра примера, где свакако спадају Тузла, Бања Лука, Сарајево...
Ево, радо бих прихватио, наведи једно, било које, познатије име из БиХ из периода прва половина ХХ века, па да размотримо случај.
А, да...
"Добро, какве везе има тузланска област са Гаврилом Принципом? Напротив, тај крај је и током рата и после рата био изразито четнички. "
Гаврило Принцип је ишао у тузланску гимназију. Тамо је целу ту генерацију, бар значајним делом, "премунтао" Тугомир Алауповић.
Провери понашање Срба из тузласког региона у првом светском рату. Такође, провери колико је ученика тузланске гимназије завршило у партизанима.