Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(21-03-2025, 02:06 PM)Бенито Пише:  Ових нормалног или широког колосека, нема ниједна, јер је и била само једна, а она би требало да је замењена. Можда има нека уског колосека...

На те пруге уског колосека сам баш и мислио кад сам рекао да су размонтиране за време СФРЈ.

Сад читам лист "Политика" из јула 1930. године и један француски стручњак за железнице каже да је задовољан како наша железница ради, да су му утисци повољни, да је све на завидном нивоу и да возови раде правилно.
Одговори

Тачно ниједна Аустријанци су у Босни, за разлику од Војводине, Хрватске и Словеније, градили само уске пруге (Мађари нису дали да се праве пруге нормалног колосека), а оне су све укинуте седамдесетих година. Једину пругу нормалног колосека у Босни изградили су још Турци.
Одговори

(21-03-2025, 02:23 PM)Митић Пише:  
(21-03-2025, 02:06 PM)Бенито Пише:  Ових нормалног или широког колосека, нема ниједна, јер је и била само једна, а она би требало да је замењена. Можда има нека уског колосека...

На те пруге уског колосека сам баш и мислио кад сам рекао да су размонтиране за време СФРЈ.

Сад читам лист "Политика" из јула 1930. године и један француски стручњак за железнице каже да је задовољан како наша железница ради, да су му утисци повољни, да је све на завидном нивоу и да возови раде правилно.

И... Радили су правилно док их нису преузели црвени.
Одговори

(21-03-2025, 06:29 AM)пек. Пише:  Колико аустроугарских пруга у Босни се и даље користе?

Да знам, 
Вишеград - Вардиште (граница са Србијом) , туристичка атракција.
Одговори

(21-03-2025, 09:45 PM)luka.luke Пише:  
(21-03-2025, 06:29 AM)пек. Пише:  Колико аустроугарских пруга у Босни се и даље користе?

Да знам, 

Тако је. Иде до Шаргана.
Одговори

(21-03-2025, 09:58 PM)Милослав Самарџић Пише:  

Да знам, 

Тако је. Иде до Шаргана.
Ту пругу није радила Аустро-Угарска.
Одговори

(21-03-2025, 10:43 PM)Бенито Пише:  
(21-03-2025, 09:58 PM)Милослав Самарџић Пише:  

Да знам, 

Тако је. Иде до Шаргана.
Ту пругу није радила Аустро-Угарска.
Јесте до границе ондашње. Била је и нека несрећа у тунелу, око Мокре Горе, обрушио се тунел, велики број погинулих, око 100, колико се сећам.
Одговори

(21-03-2025, 06:35 PM)Милослав Самарџић Пише:  И... Радили су правилно док их нису преузели црвени.

Да, радили су правилно и несметано за време Краљевине.

Само се надам да комунисти неће да потегну онај аргумент да су сви ишли на море за време СФРЈ.

За време Краљевине су ишли и средњошколци и сиромашна деца. Један пример, Краљица Марија купи капутиће за децу и издвоји 10.000 динара за летовање ове деце.

А гимназијалци су ишли на феријалне колоније на мору и тамо су боравили месец дана.
Одговори

Возови су у краљевини брже ишли него код комуниста, једино су комунисти имали бесплатну радну снагу па су могли да праве пруге за које краљевина никако да скупи паре.
Одговори

(21-03-2025, 11:57 PM)Митић Пише:  
(21-03-2025, 06:35 PM)Милослав Самарџић Пише:  И... Радили су правилно док их нису преузели црвени.

Да, радили су правилно и несметано за време Краљевине.

Само се надам да комунисти неће да потегну онај аргумент да су сви ишли на море за време СФРЈ.

За време Краљевине су ишли и средњошколци и сиромашна деца. Један пример, Краљица Марија купи капутиће за децу и издвоји 10.000 динара за летовање ове деце.

А гимназијалци су ишли на феријалне колоније на мору и тамо су боравили месец дана.
За време Краљевине (виша) средња класа и богати  су више практиковали да годишњи одмор проведу у бањама него на мору.
Одговори

(22-03-2025, 04:07 PM)пек. Пише:  Возови су у краљевини брже ишли него код комуниста, једино су комунисти имали бесплатну радну снагу па су могли да праве пруге за које краљевина никако да скупи паре.

Пре 1941. било је 9.000 километара пруга у Краљевини, црвени нису изградили ни приближно толико.
Одговори

Трећину од тога https://www.zeleznice.in.rs/forum/viewtopic.php?t=739
Одговори

Да се надовежемо на Босну...

Када се након много вапаја страдлнога народа, Србија 1876. године коначно дигла на оружје противу Турске, српска војска имала је условно речено два главна фронта: на Дрини и према југу. 

Иако нас срећа није послужила у том рату, на једном од ова два фронта сутација је по Србију била ипак знатно боља што се огледало у извесним мањим војним успесима и ентузијазмом локалног становништва. 

На којем фронту је српска војска имала иницијативу и како?
Одговори

На Дрини.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 20 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним