27-05-2025, 01:58 AM
Тако је, Митке.
(27-05-2025, 03:53 AM)Бенито Пише: И треће:
Међу руководством Привременог народног представништва, 1919. године, налазио се и човек који ће у Другом светском рату бити члан ЦНК и завршити свој изузетни живот у Босанској Голготи Југословенске војске под командом ђенерала Драже Михаиловића. Данас потпун заборављен.
Ко је био тај човек?
(27-05-2025, 10:09 PM)Митић Пише: Српска војска је ушла у Темишвар 17. новембра 1918. године, гонећи непријатеља од Дунава до Мориша.
Како се звао официр који је тога дана ушао у Темишвар? Касније је овај официр био управитељ Двора.
(28-05-2025, 12:46 AM)Бенито Пише:(27-05-2025, 10:09 PM)Митић Пише: Српска војска је ушла у Темишвар 17. новембра 1918. године, гонећи непријатеља од Дунава до Мориша.
Како се звао официр који је тога дана ушао у Темишвар? Касније је овај официр био управитељ Двора.
Бога ми, супер Ти је питање. Пошто је мајор (после Првог светског рата и ђенерал) Душан Додић ослободио Белу Цркву и Вршац, било ми је логично да је он.
Мада је, можда, неко од команданата у Моравској дивизији, тада још пуковници Панта Грујић или Панта Јуришић.
А испашће да је неко четврти.
(28-05-2025, 01:31 PM)Бенито Пише: Апсолутно браво за ово питање.
Темишвар је био последњи град у Српској Војводовини који је Српска краљевска војска ослободила. Не зато што су га мање ценили или слично, него зато што се у том "џепу", у Влашкој налазило 6 немачких дивизија, а и две су се враћале из Одесе и Молдавије, па је постојала опасност да неће прихватити Споразум о примирју, који су потписали представници немачке и француске војске, 11. новембра.
Српска краљевска војска ишла је према Банату само са две дивизије: Коњичком и Моравском, и њихови команданти имали су изричито наређење Војводе Петра Бојовића да места заузимају уз минималне борбе, како би се сачувало људство.
Зато је ослобађање Темишвара остало некако у запећку, у односу на претходна ослобођења вароши по Војводини.
С тим у вези, да поставим и ја једно питање:
У Темишвару је Српску краљевску војску дочекао, између осталих, и један великан (у правом смислу те речи) српске политичке, културне и националне борбе. За њега је улазак Српске краљевске војске у Војводину био отелотворење идеала којем је посветио читав свој живот.
Ко је био тај човек?