Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(08-04-2017, 10:45 AM)Перун Пише:  Ево једно, требао би да није тешко.

Која три Србина, чланови краљевских породица, су била школски (класни) другари у француској, престижној, школи?

Реч је о двојици Карађорђевића и једном Обреновићу. Један од њих тројице, касније, је био краљ.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(07-04-2017, 10:58 PM)Романија Пише:  Тако је. Ево дио чланка ко не зна:

Српска "васићка" - прва савремена ручна бомба

Прву ручну бомбу са ударним упаљачем 1904. конструисао је српски генерал Васић. Личи на бочицу парфема, али то није, јер су од ње гинуле десетине људи. Звали су је "васићка" или "крагујевка".
Прва у свету?
Одговори

(08-04-2017, 01:33 PM)Перун Пише:  
(08-04-2017, 10:45 AM)Перун Пише:  Ево једно, требао би да није тешко.

Која три Србина, чланови краљевских породица, су била школски (класни) другари у француској, престижној, школи?

Реч је о двојици Карађорђевића и једном Обреновићу. Један од њих тројице, касније, је био краљ.

Арсен и Божидар Карађорђевићи
Милан Обреновић
Луј де Гран
Одговори

Tako je. Teraj dalje.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Кафана је многе....Smile
Има један град у Милошевој Србији, кога књаз уопште није волео. Који је то град и који је повод ( не узрок) таквог Милошевог става према том граду?
Одговори

Ово је једно од најлаганијих питања до сада у квизу, баш онако гимназијско. Чувао сам га да буде баш уочи Цвети.
Одговори

Карађорђево Кез
Одговори

Не. Ајде да помогнем.
Формира се много година касније од " повода" прва скупштина у Милошевој Србији. Милош је , наравно, намештао ко ће бити посланик из ког краја. Када су га чауши упитали за овај крај, где се налази град који није волео, рекао им је да оданде узму првог на кога наиђу, јер " каки је први таки је и задњи. Ни повести, ни поћерати."
Одговори

Ja nesto ne volim Obrenovice ali ako je Milos mislio na moje Uzice mozda pocnem da ih i mrzim. Smile

Nismo oduvek bili najgori... Da nije Jagodina?

Одговори

Наравно да није Јагодина.
У готово трогодишњим покушајима да се ослободи тај град, Милан Обреновић је војводовао, а Милош, руку на срце , војевао, и то жестоко. Под тим градом постао је Милош војвода, на зидинама тог града " погоди га куршум изнад саме леве сисе".... Четири седмице био је ни жив, ни мртав... Четири месеца му је требало да се врати на ноге. Чим се опоравио, Милан је Милош поставио за господара вароши и то је Милошева прва државничка функција.
Наравно да је одговор Ужице, а тешка рана била је повод за то што није волео Ужице. Отуда и силан успон Пожеге у његово време.
Може даље, Еро.
Одговори

Znao sam da je Uzice ali nisam hteo da odgovorim. Znam ja te Dobrinjce... Cim malo popiju na njihovom imanju se Milos rodio...

Bio je predsednik vlade... Tokom prvog ustanka njegove su Turci natakli na kolac... Jedan je preziveo i osnovao poznatu lozu nase politike. Ko su oni, jednim i kratkim l prezimenom?

Одговори

(09-04-2017, 01:32 AM)Перун Пише:  Bio je predsednik vlade... Tokom prvog ustanka njegove su Turci natakli na kolac... Jedan je preziveo i osnovao poznatu lozu nase politike. Ko su oni, jednim i kratkim l prezimenom?

I jedan od Pasicevih protivnika. A njegov covek iz stranke. Uvek je bio dosledan sebi, takav mu je i praunuk. Previse sam pojednostavio. Moze dalje.

Одговори

Протић је у питању. Ово је изјавио Милан Ст Протић у емисији коју сам окачио на теми Биографије четника. Ајде следеће ко је заинтересован.

Бенито, јеси сигуран за податак о 34 000 страдалих, устаника и становника, у устанку 41.? Код Пера Симића са прочитао да је бројка страдалих дупло мања.

Одговори

Мислим да је то бројка за септембар - децембар 1941. Око 11 хиљада и нешто "устаника" , и преко 20.000 убијених ван борбе, за одмазду.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 20 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним