Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Ево једнио баш лако пошто журим.

Једног четничког команданта, са почетка ДСР, упоређују са јунаком који је учествовао у оба устанка и настрадао у ДСУ. Ко су они?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Јован Дерок и Танаско Рајић су погинули зато што нису хтели да напусте своје топове.
Одговори

Рекох да је лако. Ајде следеће, ту сам још мало.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Стефан Немања, Страцимир и Мирослав су у више наврата неуспешно опседали Дубровник. Изгледа, ипак, да је Стефан Немања ушао и похарао део града, али да га је појава Нормана , као нових заштитника Дубровника, понукала да се окрене дипломатским решењима. Но, имао је он и других идеја које је у вези овога и остварио.
Шта је радио Стефан Немања да би остварио утицај Рашке на приморју и тако разбио дотадашњу равнотежу снага која се базирала на моћи римокатоличког Дубровника?
Одговори

(11-04-2017, 09:01 PM)Бенито Пише:  Стефан Немања, Страцимир и Мирослав су у више наврата неуспешно опседали Дубровник. Изгледа, ипак, да је Стефан Немања ушао и похарао део града, али да га је појава Нормана , као нових заштитника Дубровника, понукала да се окрене дипломатским решењима. Но, имао је он и других идеја које је у вези овога и остварио.
Шта је радио Стефан Немања да би остварио утицај Рашке на приморју и тако разбио дотадашњу равнотежу снага која се базирала на моћи римокатоличког Дубровника?

Дозволио Дубровчанима слободну трговину по рашкој ?
Одговори

Тачно је да је дозволио трговину по Рашки, као што је заузврат добио слободу трговине својих људи унутар града. Али, нисам мислио на то.
Урадио је још нешто што је и саме Дубровчане терало да иду на сарадњу са њим, која се касније само проширивала и повећавала.
Одговори

(11-04-2017, 11:17 PM)Бенито Пише:  Тачно је да је дозволио трговину по Рашки, као што је заузврат добио слободу трговине својих људи унутар града. Али, нисам мислио на то.
Урадио је још нешто што је и саме Дубровчане терало да иду на сарадњу са њим, која се касније само проширивала и повећавала.

Неки споразум против његове браће. Они су покушавали да освоје Дубровник.

Одговори

Основао је или уздизао конкуренте- градове. Рецимо, Стон, Рисан, Котор, Будву, Петровац, Улцињ....
Ово сам питање поставио, јер ми паде на памет да погледам шта се пише код братије Милогораца о историји ових градова. Видех оно што сам и очекивао. Бришу се Немања и Немањићи из те историје.
Може следеће.
Одговори

Ако пођемо од претпоставке да су Лужички Срби - Срби, овај човек је пореклом био Србин. Како се осећао у националном смислу, то заиста не бих знао да вам кажем. Био је философ и математичар, између осталог. Смислио је инфинитезимални рачун, гле чуда, у исто време кад и Њутн. Сматрао је да је овај свет најбољи од свих могућих светова. Како се звао овај генијални Србин?

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Lajbnic. Ajde jos jedno.

Одговори

Два наша песника, два мангупа, у Атини шетају улицом. Падала је киша и песници су били под једним кишобраном. Примете две младе даме. Приђу им. "Да се представимо, ово је кишобран, а испод кишобрана је половина данашње српске поезије." Један од њих звао се Иво Ћипико. Како се звао други?

Одговори

(12-04-2017, 08:44 AM)Vlad Alekš Пише:  Два наша песника, два мангупа, у Атини шетају улицом. Падала је киша и песници су били под једним кишобраном. Примете две младе даме. Приђу им. "Да се представимо, ово је кишобран, а испод кишобрана је половина данашње српске поезије." Један од њих звао се Иво Ћипико. Како се звао други?

Је ли Милан Ракић?

Одговори

(12-04-2017, 11:32 AM)Перун Пише:  Је ли Милан Ракић?

Није, он је спадао у ону другу половину српске поезије, то би био неки други кишобран. Smile
Ко је из тих генерација био велики песник, а притом је имао и највише самопоуздања? А богами и успеха код жена? Smile

Одговори

Дучић? Нема ко други.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 38 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним