Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(29-11-2017, 06:30 PM)Бенито Пише: Браво, нисам на то обратио пажњу. Или сам заборавио.
Друго питање из триптиха:
Ово место знамо по изузетној поеми српског песника Скендера Куленовића- Стојанка мајка Кнежопољка и по масакру над њена три сина.
Али,
Кнешпоље испод Козаре је родно место највећег јунака кога је страдални и миленијумски Београд икад видео у историји великог броја јунака и небројених јуначких дела.
Ко је тај изузетни јунак који је рођен у Кнешпољу подно Козаре?
Ђакон Авакум.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
459
Који познати политичар је једно време боравио у вили академског сликара Михаила Миловановића у близини Ужица?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
459
Тако је!
Ком архитекти су комунистичке власти срушиле највише пројектованих објеката и споменика? Ако неко зна број нека напише.
(Последња измена: 29-11-2017, 10:31 PM од
Перун.)
Углед:
459
По једном извору 13. Требало би да је он, нисам сигуран. Ево неких његових радова који су уништени:
https://m.facebook.com/permalink.php?sto...9454407298
Свети Гаврил?
(Последња измена: 29-11-2017, 11:03 PM од
Перун.)
Поруке: 14,506
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,044
Момир Коруновић је највећи српски архитекта 20 века. Постављао сам неколико питања у вези њега у квизу.
Иначе, тачан ти је одговор.
Трећи српски светитељ рођен у пољу је Свети Гаврил Лесновски.
Ај даље.
Углед:
459
Која је прва фабрика у Србији у којој је, за погон машина, коришћена електрична енергија добијена из ХЕ? Ко је био њен власник? Ко је највише опустошио фабрику током ДСР?
Право за Поручника.
Поруке: 14,506
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,044
ХЕ Ужице, фабрика оружја Ужице, акционарско друштво, највише је унаказили и покрали комунисти у октобру и новембру 41.
Углед:
459
Није то баш тако. Наставите па ћу сутра детаљно одговорити.