Поруке: 14,507
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,044
Озбиљно питам. Која је главна карактеристика те Србије? Наглашавам да су већ 1719. године урадили озбиљну анализу.
Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Био је попис неки колико се сјећам, па.су Бг подијелили на српски и њемачки (и цигански). Вјероватно је било расуло, кнежеви су доста малтретирали народ. А већ сам постављао питање о оном Виртембергу, за вријеме његове владе само је настављено поменуто расуло, мито итд.
Углед:
3,044
Тачно, прво су урадили попис. Запрепастили су се колико је људи напустило Србију усред рата Аустрије и Турске.
Друго питање:
Које мере се прве предузели да се санира стање?
Углед:
201
Населили су Јевреје, Влахе, Нијемце итд? И то баш оне Нијемце чији су потомци протјеривани 1945. У то вријеме су се исушивала мочварна подручја како би се добила плодна земља.
Углед:
3,044
Колонизовали су Србију, али паралелно на два начина. На село су насељавали Србе из Турске ( јужне Србије и Старе Србије), а градове Немцима. То је поента.
Осим тога, градови су били подељени на немачки и српски део. Срби су држали занатство и унутрашњу трговину.
Почели су да раубују руднике, нарочито Авалу и Рудник, па и Бор. Почела је масовна сеча шуме, нарочито у Шумадији.
И, што је најважније: увели су круте фискалне законе за сељаштво; системом повећавања пореза, ако се повећава производња сеоских производа. С тим да су задржали обавезе сељака из турског периода, дакле, обавезан десетак и кулук при грађењу државних и војних инфраструктурних објеката.
Једном речју, сва окупациона војна управа у Србији била је на терет сељаштва, а све што су извлачили из Србије била је чиста зарада.
И треће питање:
Које су три главне тековине аустријске управе над Србијом за две деценије у 18 веку?
Углед:
3,044
Одлично си се тога сетио. Више пари очију види боље од једног пара. Тада смо већ били изложени промени свести.
Али, нисам на то мислио:
1.Београд од тог доба постаје главни културни, економски и политички центар Срба
2. Први пут почиње да се формира српско грађанство у европском , западно-средњевропском смислу
3. Срби први пут у историји, озбиљно почињу да се одвајају од својих вишевековних веза са својим културним, политичким и трговачким центрима на топлим морима и премештају свој интерес на Дунавски басен. Тај тренд је сачуван до данас, осим периода када су генерације везане за владавину краљева Петра и Александра Карађорђевића покушале и успеле да такву политику преокрену.
То су три главне заоставштине аустријске окупације Србије у периоду 1718-1739.
(Последња измена: 05-12-2017, 10:28 PM од
Бенито.)
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Где ти стаде ја ћу поћи...
Наведите једног ађутанта краља Петра II за време рата.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(06-12-2017, 07:21 PM)Романија Пише: Воја Лукачевић
Њега сам се прво сетио.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
201
Чеcто cе међ нашим народом шири глупоcт како cмо ми ушли у државу cа Хрватима 1918. јер ''ниcмо знали какви cу они''.
1. Који догађај у 19.вијеку је највише допринео да Cрби и Хрвати поcтану непријатељи?
2. Кадa је дошло до врхунца антиcрпcког раcположења међу Хрватима у 19.вијеку које је довело и до наcиља?