Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Озбиљно питам. Која је главна карактеристика те Србије? Наглашавам да су већ 1719. године урадили озбиљну анализу.
Одговори

Био је попис неки колико се сјећам, па.су Бг подијелили на српски и њемачки (и цигански). Вјероватно је било расуло, кнежеви су доста малтретирали народ. А већ сам постављао питање о оном Виртембергу, за вријеме његове владе само је настављено поменуто расуло, мито итд.
Одговори

Тачно, прво су урадили попис. Запрепастили су се колико је људи напустило Србију усред рата Аустрије и Турске.
Друго питање:
Које мере се прве предузели да се санира стање?
Одговори

Населили су Јевреје, Влахе, Нијемце итд? И то баш оне Нијемце чији су потомци протјеривани 1945. У то вријеме су се исушивала мочварна подручја како би се добила плодна земља.
Одговори

Колонизовали су Србију, али паралелно на два начина. На село су насељавали Србе из Турске ( јужне Србије и Старе Србије), а градове Немцима. То је поента.
Осим тога, градови су били подељени на немачки и српски део. Срби су држали занатство и унутрашњу трговину.
Почели су да раубују руднике, нарочито Авалу и Рудник, па и Бор. Почела је масовна сеча шуме, нарочито у Шумадији.
И, што је најважније: увели су круте фискалне законе за сељаштво; системом повећавања пореза, ако се повећава производња сеоских производа. С тим да су задржали обавезе сељака из турског периода, дакле, обавезан десетак и кулук при грађењу државних и војних инфраструктурних објеката.
Једном речју, сва окупациона војна управа у Србији била је на терет сељаштва, а све што су извлачили из Србије била је чиста зарада.

И треће питање:
Које су три главне тековине аустријске управе над Србијом за две деценије у 18 веку?
Одговори

(05-12-2017, 06:37 PM)Бенито Пише:  И треће питање:
Које су три главне тековине аустријске управе над Србијом за две деценије у 18 веку?
Тада су у народно предање убацили лажне митове о издаји Вука Бранковића, о јерининим градовима, и сл.
Одговори

Одлично си се тога сетио. Више пари очију види боље од једног пара. Тада смо већ били изложени промени свести.
Али, нисам на то мислио:
1.Београд од тог доба постаје главни културни, економски и политички центар Срба
2. Први пут почиње да се формира српско грађанство у европском , западно-средњевропском смислу
3. Срби први пут у историји, озбиљно почињу да се одвајају од својих вишевековних веза са својим културним, политичким и трговачким центрима на топлим морима и премештају свој интерес на Дунавски басен. Тај тренд је сачуван до данас, осим периода када су генерације везане за владавину краљева Петра и Александра Карађорђевића покушале и успеле да такву политику преокрену.
То су три главне заоставштине аустријске окупације Србије у периоду 1718-1739.
Одговори

Дакле, готово бесплатно коришћење српских природних добара, велика пореска оптерећења за производњу, велики порез на имовину, преувеличана и скупа администрација, домаћа " грађанска" класа отуђена од народа, унутрашња трговина у рукама те домаће " елите", неспремност сеоског становништва да ратује за такву земљу, исељавање даље у Европу....
Подсећа ли ово на нешто?Ваистину!Smile
И после кажу да историја није учитељица живота. Smile
Једина је разлика што АВ није Вук Исаковић.Сирома'
Одговори

Где ти стаде ја ћу поћи...

Наведите једног ађутанта краља Петра II за време рата.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Воја Лукачевић
Одговори

Наведите једног ађутанта краља Петра II после рата. Smile
Одговори

(06-12-2017, 07:21 PM)Романија Пише:  Воја Лукачевић

Њега сам се прво сетио.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(06-12-2017, 07:22 PM)Милослав Самарџић Пише:  Наведите једног ађутанта краља Петра II после рата. Smile
Кент?
Одговори

Чеcто cе међ нашим народом шири глупоcт како cмо ми ушли у државу cа Хрватима 1918. јер ''ниcмо знали какви cу они''.
1. Који догађај у 19.вијеку је највише допринео да Cрби и Хрвати поcтану непријатељи?
2. Кадa је дошло до врхунца антиcрпcког раcположења међу Хрватима у 19.вијеку које је довело и до наcиља?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 52 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним