Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

До када траје ова изложба? Морам да одем и видим ово.
Вероватно се ради о идентичном прстену. Ваљда је овај податак да је то прстен цара Душана из мемоара краљице Марије. Не сећам се тачно извора.
Одговори

Може једно мало теже ?

Срце др. Арибалда Рајса је положено знамо сви где. Његово срце на путу ка Кајмакчалану пратила је цела колона од неколико десетина а можда и стотина људи . Питање би било, која су два човека положила срце Арчибалда Рајса у урну на Кајмакчалану ?
Одговори

(29-12-2017, 02:28 PM)Бенито Пише:  До када траје ова изложба? Морам да одем и видим ово.
Вероватно се ради о идентичном прстену. Ваљда је овај податак да је то прстен цара Душана из мемоара краљице Марије. Не сећам се тачно извора.
Затворена је у новембру, овде има више информација, а постоји и виртуелна тура.
https://www.sanu.ac.rs/GalerijaSANU/Gale...px?arg=288,
Сада је у галерији актуелна изложба о Стојану Новаковићу.
Одговори

(29-12-2017, 02:36 PM)ЈВуО-КГ Пише:  Може једно мало теже ?

Срце др. Арибалда Рајса је положено знамо сви где. Његово срце на путу ка Кајмакчалану пратила је цела колона од неколико десетина а можда и стотина људи . Питање би било, која су два човека положила срце Арчибалда Рајса у урну на Кајмакчалану ?

То је лако- инспектор Танасијевић и форензичар Плетикосић.

ЈВуО, немо се љутиш, нисам могао да се суздржим. КидањеКидањеКидање
Одговори

КидањеКидањеКидање

Знаш како се каже "Ко се љути..." Smile

Ајде бре, нека проба неко.

Једног од те двојице су стварно звали Тане, надимак по презимену. Smile Ето мале помоћи. Није Тане из серије. Smile

Пилот Сава Микић и новинар Јован Тановић.

Овде,у овој урни,
на врху Кајмакчалана
Златно срце спава
Пријатеља Срба из најтежих
Дана јунака Правде,
Истине и Права
Швајцарца Рајса
ком' нек је слава.
Одговори

У Србији у средњем веку боја жалости била је бела.
Од када је боја жалости црна и зашто?
Одговори

(28-12-2017, 12:44 AM)Бенито Пише:  Тако је. Швабе сматрају и Корушку и Штајерску својим земљама. То им је , углавном, признато . Али један мали делић Корушке, и доња Штајерска са градом Марибором припале су Краљевини СХС. То је било, пре свега, због добијања логичног, фортификацијски оправданог облика границе, али и због града који је и данас други по величини у Словенији, тадашњој Савској бановини. Такође, најјаче личности, попут генерала Мајстера, били су из Марибора.
Још један елемент је битан, а то је да краљевске власти нису никог изгонили из нове државе. Нормално , а пре свега власти Савске бановине, насељавали су Словенце из сиромашних приморских средина у богату јужну Штајерску. Тиме се добијало изједначавање етничких заједница, а и историјска правда јер је АУ деценијама из уско-аустријских области исељавања Словенце. То су поновили и у ДСР, на истим територијама.
Прочитао сам негде да је принц Александар у доба референдума посетио Марибор и Цеље и био веома добро примљен од локалних Словенаца.
Што се тиче приморских Словенаца, наравно краљевске власти никога нису протерали, ти људи су спонтано пуштали Италију због агресивне фашистичке политике над Словенима, па су их југословенске власти упућивале где је било најпотребније, у доњу Штајерску и друге на Косово и у Македонију. То је разлог можда зато што су касније усташе и хрватски клер причали да је постојао пројект прекрштавања римокатолика, али циљ југословенских власти највероватније није био прекрштавање, мада је било таквих случајева, него појачање словенског елемента у тим крајевима.
Одговори

(29-12-2017, 03:18 PM)ЈВуО-КГ Пише:  КидањеКидањеКидање

Знаш како се каже "Ко се љути..." Smile

Ајде бре, нека проба неко.

Једног од те двојице су стварно звали Тане, надимак по презимену. Smile Ето мале помоћи. Није Тане из серије. Smile

Пилот Сава Микић и новинар Јован Тановић.

Овде,у овој урни,
на врху Кајмакчалана
Златно срце спава
Пријатеља Срба из најтежих
Дана јунака Правде,
Истине и Права
Швајцарца Рајса
ком' нек је слава.

Хвала ти за ово јер си ме подсетио на један важан детаљ.

(29-12-2017, 06:36 PM)Милослав Самарџић Пише:  У Србији у средњем веку боја жалости била је бела.
Од када је боја жалости црна и зашто?

Просветли.
Одговори

Бих, али не знам, надам сам се да неко зна...
Одговори

Нађох неки текст који говори о томе да су Словени користили белу боју као боју жалости због приказа богиње смрти. Ево линка

http://www.newsweek.rs/srbija/71107-izvo...tml?page=2
Одговори

(29-12-2017, 11:16 PM)Бенито Пише:  Хвала ти за ово јер си ме подсетио на један важан детаљ.

Звучиш мистериозно. Кез
Одговори

Ма јокс.Баја
Због овог новинара нешто сам се сетио. Није везано за квиз.
Одговори

(29-12-2017, 11:02 AM)Mitic Пише:  Ово питање је много јако, а на нету сам нашо неки податак да је гуслар Авдо Међедовић имао песму дужу од Хомерових дела.

А професор је Милман Пери

Ево линка где се може прочитати о томе

http://rozajetoday.me/kultura/62-godine-...ededovica/

Запита ли се неко од вас , што Милман Пери није потражио оваквог песника у Грчкој, Турској, Албанији или Бугарској?
Нису се то запитали ни ови са Класичних наука и Старог века, који себе сматрају најобразованијим људима и елитом елите. Није то само код нас тако. Та врста сујете је њима у опису занимања.
Они су овај догађај прећутали, готово, са презиром.
Одговори

(30-12-2017, 12:15 PM)Бенито Пише:  Запита ли се неко од вас , што Милман Пери није потражио оваквог песника у Грчкој, Турској, Албанији или Бугарској?
Нису се то запитали ни ови са Класичних наука и Старог века, који себе сматрају најобразованијим људима и елитом елите. Није то само код нас тако. Та врста сујете је њима у опису занимања.
Они су овај догађај прећутали, готово, са презиром.

Да!

Шиптари су у пар наврата покушавали да својатају Авду Међедовић све до пре неку годину од када се не јављају по том питању.

Један од ретких снимака Авде Међедовића https://www.youtube.com/watch?v=8buaCDlYU2U

Аутор клипа је ставио наслов бошњачке гусле Кидање и испод још блесавији опис у коме стоји бошњачки епски спијев Кез
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: пек., 39 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним