Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Никола Новаковић, алијас Новица Милетић.
Потомци враћају старо презиме Новаковић.
Одговори

Друго: како је и зашто Аранђеловац добио баш то име?
Одговори

Књаз Милош је дао то име по Светом Архангелу Михаилу. Тако барем мислим, а то што мислим, не значи да је тачно Smile
Одговори

Гаврила, а не Михаила. Јесте књаз Милош, али зашто?
Одговори

Једна категорија становништва Србије нарочито тешко је подносила Албанску голготу, толико да су се масовно убијали, скоковима низ литице.
Ко су били они?
Одговори

(19-02-2018, 03:20 PM)Бенито Пише:  Гаврила, а не Михаила. Јесте књаз Милош, али зашто?

Можда је Милош у том граду примио лепе вести као Марија од Арханђела Гаврила.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Шта се, уопште, у српској историји и у Милошевом животу догодило на тај дан?

Затекне се књаз Милош у путу са тадашњим епископом шабачким Михаилом, негде 1857. године. У ноћ, пред Светог Архангела Гаврила, удари олуја као да ће небо да се преврне. Летели су кровови, стабла ишчупана из корена, лом на све стране.... Сав блед књаз Милош упита ученог владику :" Шта ово би?" Епископ му је одговорио да је то Божија воља. Тада му се Милош неочекивано исповедио:" Није то, преосвећени, само воља Божија. То мене прогања Карађорђева глава. Ниједна ноћ за ових 40 година, она- ова ноћ уочи Аранђеловдана, није прошла за мене без овакве олује. Где год сам био ноћ уочи Аранђеловдана, те ноћи је небо преврнуло земљу."
Епископ Михаило се мало размислио, па рекао књазу да неко место назове по Светом Архангелу Гаврилу. Одлука паде на место Врбица у чијој близини је књаз направио летњиковац и прелепу чесму, а убрзо постаде Буковичка бања. Од бање и дела Врбице, идуће 1858. године, настао је Аранђеловац. Књазу се следеће године умири ноћ уочи Аранђеловдана, први пут за 40 година. Од тада и књаз поче да копни, док се и сам не представи.
Одговори

Како се звао/ла последњи јавно познати потомак Николе Новаковића и по чему је познат/а?
Ово је треће и последње питање у вези убица Карађорђа, пошто видим да овде има доста фанова Милоша, па да их не нервирам. Smile
Одговори

У београдском биоскопу "20 октобар", 13. јула 1968. године, експлодирала је бомба у којој је погинуо радник биоскопа Сава Чучуревић, а преко 80 људи је теже или лакше повређено. Бомбу је подметнуо усташки терориста Миљенко Хркач. Постоје мишљења да бомбу није поставио он него његов брат који је био познати усташки емигрант у Немачкој. Миљенко је ухваћен тек пошто се вратио из Немачке и поставио још једну бомбу која је експлодирала у одељењу за пртљаг железничке станице у Београду. Тада је рањено око 20 људи. Хркачу је три пута одбијана жалба на пресуду и стрељан је 1978. године, готово 10 година после терористичког акта.
Међутим, сви који памте експлозију бомбе у биоскопу, прво се сете неке девојке која је изгубила ноге. То је била Магдалена Новаковић, студенткиња коју је њен младић извео у биоскоп. По несрећи , сели су ред иза оног места на који су им биле нумерисане карте. Младић је , такође, био тешко повређен. После извесног опоравка, младић је понудио брак Магдалени, али је она то одбила.
Магдалена Новаковић је последњи познати потомак онога Николе Новаковића, који је убио Карађорђа. Што је занимљиво, још је жива и нема пуних 70 година. Живи у једном засеоку код Опарића.
Причало се да јој је Оливер Драгојевић посветио своју чувену песму "Магдалена", али је он то демантовао. Песму " Писмо за Магдалену" посветио јој је тада јако популарни певач и кантаутор из Загреба, Ивица Перцл.
Одговори

(19-02-2018, 06:09 PM)Милослав Самарџић Пише:  Једна категорија становништва Србије нарочито тешко је подносила Албанску голготу, толико да су се масовно убијали, скоковима низ литице.
Ко су били они?

Одговори ово , видиш да нико не зна.
Одговори

Робијаши.
Наиме, у збег су поведени и робијаши из ваљда свих затвора. Они су најслабије подносили напоре и масовно су се убијали.
Ово је занимљиво, поред осталог, и у вези оног мита да су најбољи тада изгинули, а шљам остао.
Иначе извор је Растко Петровић, који је то гледао.
Одговори

Био је један од најборбенијих монаха и великодостојника српског православља. Обишао је свет тражећи помоћ, али и због протеривања из завичаја. Када се коначно вратио и при крају живота постављен на највишу столицу од свих на којима је био, дошао је у сукоб са својим народом и паством. Тај сукоб није био споља очигледан, и огледао се у игнорисању и чак напуштању српске цркве због његових ставова.
Ко је био овај митрополит и око чега се сукобио са својим народом?
Одговори

Митрополит захумско-херцеговачки Серафим Перовић, је за време свог управљања митрополијом стао на страну Бењамина Калаја, који га је користио у својој идеји о преумљењу српског националног елемента у нову босанску нацију. Због тог његовог понашања, српски народ није окретао леђа само њему, него и самој цркви.
Одговори

Био је немачки универзитетски професор, слависта и српски зет. Са српском војском и цивилима повлачи се преко Албаније одакле бежи из нама непознатих разлога. Након рата остао је упамћен по превођењу и објављивању наших рпскиј песама у иностранству.

Ко је он?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 33 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним