Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(20-02-2018, 08:29 PM)Милослав Самарџић Пише:  Робијаши.
Наиме, у збег су поведени и робијаши из ваљда свих затвора. Они су најслабије подносили напоре и масовно су се убијали.
Ово је занимљиво, поред осталог, и у вези оног мита да су најбољи тада изгинули, а шљам остао.
Иначе извор је Растко Петровић, који је то гледао.
Занима ме ко је од вас овде на форуму читао ''Време смрти'', а ко ''Дан шести''?
Одговори

(22-02-2018, 05:41 PM)Милослав Самарџић Пише:  Занима ме ко је од вас овде на форуму читао ''Време смрти'', а ко ''Дан шести''?

Читао сам "Дан шести".

Ћосића нисам читао.Имам скоро цео комплет његових књига али ми фале "Корени".Мој отац је некоме дао још пре 30 година а тај никада није вратио. Нисам нашао за сходно да купим други примерак у међувремену. Једном сам хтео да почнем са ишчитавањем Ћосића међутим како сам отворио неку од тих књига на првој страници је писало нешто у вези четничког ножа и неких глупости па сам је моментално заклопио и никада више нисам ни узео у руке. Вероватно ћу проживети овај живот без да сам читао Ћосића. А читао сам свакакве будале.
Одговори

(22-02-2018, 05:34 PM)Перун Пише:  Био је немачки универзитетски професор, слависта и српски зет. Са српском војском и цивилима повлачи се преко Албаније одакле бежи из нама непознатих разлога. Након рата остао је упамћен по превођењу и објављивању наших рпскиј песама у иностранству.

Ко је он?

Био је супруг познате плесачице и једне од најславнијих жена-новинара. Родом је Ужичанка.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Герхард Геземан, немачки слависта. Мислим да је било ово питање.
Ајде још једно.

(22-02-2018, 05:41 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(20-02-2018, 08:29 PM)Милослав Самарџић Пише:  Робијаши.
Наиме, у збег су поведени и робијаши из ваљда свих затвора. Они су најслабије подносили напоре и масовно су се убијали.
Ово је занимљиво, поред осталог, и у вези оног мита да су најбољи тада изгинули, а шљам остао.
Иначе извор је Растко Петровић, који је то гледао.
Занима ме ко је од вас овде на форуму читао ''Време смрти'', а ко ''Дан шести''?

А шта су нам давали да читамо??? Нама су Ћосића претпостављали и Црњанском.
Остало је све било ствар личног интересовања.
Зато није ни чудо како размишљају данашње генерације и интелигенција.
Одговори

Јесте Герхард. И ја мислим да је било питање, касније се тек сетих.

Нека настави ко жели.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Како се звао човек који се супротставио начину вођења политике митрополита Симеона Перовића према аустријским властима у Босни и Херцеговини? Он је врло млад почео да се бави националним радом у Босни , брзо је стекао поверење Срба, и стигао је када је већ одлазила генерација на челу са митрополитом Симеоном. Дакле, почетком 20 века.
Био је првооптужени и осуђен на смрт у велеиздајничком процесу у Бањалуци. Спасио га је шпански краљ, својом интервенцијом. Имао је два позната шурака.
Како се звао овај Херцеговац, родом из Гацка?
Одговори

Грђић?
Шпански краљ Алфонсо спасао је свих 16, изгледа да је у Шпанији то остало у сећању, па је тамо пре неколико година снимљен филм о Гаврилу Принципу.
А који близак Дражин сарадник је осуђен на овом процесу 1915-1916?
Одговори

Јесте, Васиљ Грђић.
Требало би да је Кујунџић.
Одговори

Не, Мољевић.
Одговори

Ваљево је , 1915. године, био град-болница. Све зграде у вароши су биле препуне пацијената. Али ни ти капацитети нису били довољни. И улице и паркови били су " отворена болница", где су лежали тешки и лаки рањеници. Осим српске војске, ту је било и много заробљеника. На питање команде града шта да раде са њима, Живојин Мишић је наредио да се према њима понашају као према сваком нашем рањенику.
Никад није утврђено како је дошло до епидемије тифуса. Вероватно је клица ове болести стигла преко рањеника из аустроугарске војске. Почело је масовно умирање. Ни данас се не зна тачан број умрлих од тифуса и рана, за време епидемије. Број умрлих сигурно није био мањи од 10000 људи.
Читаву ову пошаст, у Ваљеву је дочекало свега 29 лекара.
Питање гласи:
Колико лекара ваљевске болнице је остало живо по завршетку епидемије тифуса?
Одговори

(23-02-2018, 12:01 PM)Бенито Пише:  Ваљево је , 1915. године, био град-болница. Све зграде у вароши су биле препуне пацијената. Али ни ти капацитети нису били довољни. И улице и паркови били су " отворена болница", где су лежали тешки и лаки рањеници. Осим српске војске, ту је било и много заробљеника. На питање команде града шта да раде са њима, Живојин Мишић је наредио да се према њима понашају као према сваком нашем рањенику.
Никад није утврђено како је дошло до епидемије тифуса. Вероватно је клица ове болести стигла преко рањеника из аустроугарске војске. Почело је масовно умирање. Ни данас се не зна тачан број умрлих од тифуса и рана, за време епидемије. Број умрлих сигурно није био мањи од 10000 људи.
Читаву ову пошаст, у Ваљеву је дочекало свега 29 лекара.
Питање гласи:
Колико лекара ваљевске болнице је остало живо по завршетку епидемије тифуса?
7

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Имам податак-само 6. Али, могуће је да си у праву. На жалост, овим јунацима- лекарима, од којих су многи били добровољци, као ни медицинским сестрама, ни Србија, ни Ваљево се нису одужили достојним спомеником.
Смедерево, постави питање.

Оде Град, док не дође:
Који официр српске војске је своју јединицу превео преко Албаније готово у стопостотном капацитету?
Одговори

(23-02-2018, 12:32 PM)Бенито Пише:  Имам податак-само 6. Али, могуће је да си у праву. На жалост, овим јунацима- лекарима, од којих су многи били добровољци, као ни медицинским сестрама, ни Србија, ни Ваљево се нису одужили достојним спомеником.
Смедерево, постави питање.

Оде Град, док не дође:
Који официр српске војске је своју јединицу превео преко Албаније готово у стопостотном капацитету?
http://velikirat.vigimnazija.edu.rs/?page_id=181

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Аустро-Угарска водила биолошки рат против Србије. Тако стоји у овом интервјуу

http://www.kurir.rs/zabava/pop-kultura/2...ade-arsica
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 25 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним