Поруке: 2,160
Теме: 21
Придружен: Aug 2013
Углед:
342
Кажу да је током посете Немачкој јануара 1938. године, обећао да ће штитити немачку националну мањину, а одмах по повратку у земљу је наредио "да се најенергичније примене најстроже законске мере како би се и најмањи покрет национал-социјалиста уништио".
Поруке: 14,514
Теме: 307
Углед:
3,054
У сваком случају ради се о изразито доминантном броју. Прича о војницима- просјацима је надувана измишљотина " Прве Србије", односно кругова око Добрице Ћосића, како је то Филиповић приметила у критици серије Сенке над Балканом. Та прича је потребна српским комунистима да би се етаблирали као интелектуална елита Срба и предводили тај исти народ, тј да му се никад не скину са грбаче.
Поруке: 16,986
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,870
100% инвалида је добијало помоћ, дакле сви, рече ми један човек који истражује тај период.
Али реч је о српским инвалидима, док инвалиди аустроугарске војске нису били обухваћени овим програмом.
Поруке: 3,876
Теме: 103
Придружен: May 2017
(18-03-2018, 05:15 PM)Бенито Пише: У сваком случају ради се о изразито доминантном броју. Прича о војницима- просјацима је надувана измишљотина " Прве Србије", односно кругова око Добрице Ћосића, како је то Филиповић приметила у критици серије Сенке над Балканом. Та прича је потребна српским комунистима да би се етаблирали као интелектуална елита Срба и предводили тај исти народ, тј да му се никад не скину са грбаче.
Ја мислим да се не ради о "доминтном броју" збринутих богаља ветерана из Великог рата. Такво збрињавање је постала традиција. Ко ми не верује нека погледа ветеране из 1998-1999.
Углед:
3,054
Написао ти је човек изнад. А ти мисли шта мислиш да треба да се мисли.
Углед:
3,054
Треће:
И овај трећи лекар није био Србин. Дошао је у Србију и био један од само 37 лекара у земљи тог доба. Имао је развијен смисао за учење језика, па је поред још 7-8 језика, српски говорио као матерњи. Нарочито је помогао један мали градић у Србији, који је тек излазио из вишевековног турског ропства. Поред медицине бавио се и повртарством и пчеларством. Продао је сву очевину у родној земљи и у овом српском градићу подигао прву болницу. Ништа жени и деци није оставио , осим часног и великог имена кога се мештани данас ретко сете.
Ко је био овај српски лекар?
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(18-03-2018, 09:31 PM)Бенито Пише: Треће:
И овај трећи лекар није био Србин. Дошао је у Србију и био један од само 37 лекара у земљи тог доба. Имао је развијен смисао за учење језика, па је поред још 7-8 језика, српски говорио као матерњи. Нарочито је помогао један мали градић у Србији, који је тек излазио из вишевековног турског ропства. Поред медицине бавио се и повртарством и пчеларством. Продао је сву очевину у родној земљи и у овом српском градићу подигао прву болницу. Ништа жени и деци није оставио , осим часног и великог имена кога се мештани данас ретко сете.
Ко је био овај српски лекар?
Вилијам Хантер?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
3,054
Није, овај је пореклом био Словенац, а личним избором Србин.
Углед:
459
(18-03-2018, 11:58 PM)Бенито Пише: Није, овај је пореклом био Словенац, а личним избором Србин.
Онда Фрања Кошпа?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
3,054
Јесте, родом из Идрије, а живот посветио Србији, а нарочито Врању.
Може даље, Еро!!
Углед:
459
Није тешко али ред је да се помене.
Једно певачко друштво основано је крајем 19-ог века на БУ. Чинили су га нејугледнији музичари тога времена. Након доласка комуниста ово друштво добија име по једном народном хероју и шпанском борцу. 90-их година прошлог века враћа свој стари назив.
О ком друштву или хору је реч?