14-10-2018, 04:00 PM
Квиз- Српска историја
14-10-2018, 04:15 PM
Тако је, Константинова бања, или по турском Ћустендил.
По Константину Драгашу....
Ајде даље....
По Константину Драгашу....
Ајде даље....
14-10-2018, 04:54 PM
А пре тога Велбужд.
Бугари иначе мисле да је Константин био Бугарин. Као и Марко Краљевић, итд.
Бугари иначе мисле да је Константин био Бугарин. Као и Марко Краљевић, итд.
14-10-2018, 07:28 PM
Наш Нимбус, звани Ђорђе, пронађе неког веселог руменог омладинца
, како коментарише песму Морем плови једна мала барка.
Поред осталих " генијалности", у својој анализи, он посебно обраћа пажњу на задњи стих " чувају га српске бајонете" наглашавајући да су Кинг Питера д Секунд " заправо чувале британске бајонете".
Питање:
Како у оригиналу гласи заправо задњи стих ове песме и шта он говори?

Поред осталих " генијалности", у својој анализи, он посебно обраћа пажњу на задњи стих " чувају га српске бајонете" наглашавајући да су Кинг Питера д Секунд " заправо чувале британске бајонете".
Питање:
Како у оригиналу гласи заправо задњи стих ове песме и шта он говори?
14-10-2018, 08:41 PM
"Чуваш ли му златне еполете?"
14-10-2018, 08:47 PM
Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
14-10-2018, 09:05 PM
(14-10-2018, 08:41 PM)Вукашин Петковић Пише: "Чуваш ли му златне еполете?"
Златне еполете су сама суштина наше државности. Када је један део српских комуниста одлучио да треба да дође до " историјског помирења" није заборавио да укине златне еполете и претвори их у " српске бајонете" и тако мало, али суштински промени смисао ове песме и саме борбе ђенерала Михаиловића и његових војника.
Све у смислу " два антифашистичка покрета".
(14-10-2018, 08:47 PM)смедерево Пише:
Смедерево, наравно, следи и задња строфа са Дражиним одговором да је краљ већ у Каиру.
15-10-2018, 11:27 AM
(13-10-2018, 05:21 PM)Бенито Пише:(12-10-2018, 10:04 PM)Бенито Пише: А да ли је постојао случај да је неко провео рат у концентрационом логору Дахау, а по повратку је ухапшен под оптужбом да је " сарадник окупатора" и по кратком поступку осуђен и стрељан?
Неко од Словенаца, али не могу да се сетим ко је у питању. Мислим да сам код Бајта прочитао, али нисам сигуран. Знам и да су после " демократских промена" Словенци прикривали овај случај, јер је човек убијен као "просрпски" оријентисан. Познат је био, чини ми се спортиста, можда и олимпијац. Ако неко нешто нађе нека постави на овој теми.
Вероватно не причамо о истом човеку.
Указујем ипак на сличан случај: у јесен 1945. у Ријеци комунисти су ликвидирали човека по имену Анђело Адам и са њим нестају без трага и његова жена и кћерка.
Тај Адам је био повратник из Дахауа, не знам тачно дал је био антифашиста или Јеврејин.
15-10-2018, 09:07 PM
(15-10-2018, 11:27 AM)ЛукаЛоко Пише:Није тај случај, али, свеједно, хвала Вам. Очигледно има више случајева да су комунисти убијали или одводили на робију бивше логораше нацистичких логора сумњичећи их да су били сарадници окупатора.(13-10-2018, 05:21 PM)Бенито Пише:(12-10-2018, 10:04 PM)Бенито Пише: А да ли је постојао случај да је неко провео рат у концентрационом логору Дахау, а по повратку је ухапшен под оптужбом да је " сарадник окупатора" и по кратком поступку осуђен и стрељан?
Неко од Словенаца, али не могу да се сетим ко је у питању. Мислим да сам код Бајта прочитао, али нисам сигуран. Знам и да су после " демократских промена" Словенци прикривали овај случај, јер је човек убијен као "просрпски" оријентисан. Познат је био, чини ми се спортиста, можда и олимпијац. Ако неко нешто нађе нека постави на овој теми.
Вероватно не причамо о истом човеку.
Указујем ипак на сличан случај: у јесен 1945. у Ријеци комунисти су ликвидирали човека по имену Анђело Адам и са њим нестају без трага и његова жена и кћерка.
Тај Адам је био повратник из Дахауа, не знам тачно дал је био антифашиста или Јеврејин.
16-10-2018, 06:44 PM
Како су се звали прва петорица лекара војног санитета српске војске?
17-10-2018, 08:31 AM
Да покушам да погодим двојицу: Владан Ђорђевић би био један, а други би био Емерих Линденмајер. За Линденмајера ево неких података
https://pdfs.semanticscholar.org/c590/2a...e4a717.pdf
https://pdfs.semanticscholar.org/c590/2a...e4a717.pdf
17-10-2018, 07:15 PM
Не, првих пет доктора медицине који су примљени у срску војску са намером да се модернизује српски војни санитет, а у оквиру опште модернизације српске војске, су примљени у војску за време док је њу предводио Француз и пуковник српске војске.
То су били: др Херман Краус, др Карл Кик, др Стефан Недок, др Сава Димитријевић и др Максим Мишковић. То је било у априлу 1867. године.
То су били: др Херман Краус, др Карл Кик, др Стефан Недок, др Сава Димитријевић и др Максим Мишковић. То је било у априлу 1867. године.
17-10-2018, 07:46 PM
Која јединица је прва ступила у борбу на Солунском фронту?
17-10-2018, 07:55 PM
« Старије Теме | Новије Теме »
Корисника прегледа ову тему: 41 Гост(а)