Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Пензионисан је неколико дана након Мајског преврата. Крајем 1912. године "Правда" је писала да ће бити реактивиран и унапређен у чин ђенерала, ипак од тога није било ништа. Умро је у Београду двадесетак година након Мајског преврата, тачније 01. јануара 1924. године у 72. години живота.
Одговори

Знаш ли да ли је учествовао у ратовима од 1912-1918?
Одговори

Није учествовао.
Одговори

"Он, који је за себе умислио да је отац нације, њен водећи ум и савест, присуствовао је сопственом неславном крају. Сахранио га је монструм кога је он сам, Добрица Ћосић, створио и удахнуо му живот и идеје. Јер, и Милошевић и Шешељ и српски комунизам били су ругобе произишле из Ћосићеве главе."
Речи су ког српског историчара?
Одговори

Ст. Протић?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Тако је. Изволи даље...
Одговори

Био је богослов, школски друг владике Николаја и високи Недићев функционер. Најпознатији је по делу коме је послетио владици у коме се говори о мистичним појавама, веровањима, пророчанствима у нашем народу. Он је?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Радован Казимировић?
Одговори

(27-01-2019, 05:10 PM)Вукашин Петковић Пише:  Радован Казимировић?

Да, ово је било лако. Ајде даље.

Одговори

Док је нама () капетана,
Не бојте се Срби партизана

Који капетан се помиње у песми?

Одговори

Кондор? Smile
Одговори

(27-01-2019, 08:50 PM)Милослав Самарџић Пише:  Кондор? Smile

Није али јесте његов класни друг.

Одговори

Тешко питање. Ево једно лакше.
Маја 1945. Енглези су из Аустрије вратили натраг све јединице састаљене од југословенских држављана - изузев једног батаљона.
Који је то батаљон био, зашто није враћен и шта је било с њим?
Одговори

(27-01-2019, 09:11 PM)Перун Пише:  
(27-01-2019, 08:50 PM)Милослав Самарџић Пише:  Кондор? Smile

Није али јесте његов класни друг.

Вучка капетана.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 46 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним