Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(01-02-2019, 01:13 AM)Вукашин Петковић Пише:  Ево рецимо указ из 1936. године, још увек је био пешадијски пуковник за ђенералштабне послове. [Слика: Ukaz.jpg]

Као што ти рекох оно,требало би да је био у том својству све док није постао командант свих снага у отаџбини.

А за хемијску сам те питао јер она стиже код нас, у масовну употребу, тек после ДСР.Зато ми је сумњиво ово прецртавање. Видим ја да је ово војни/официрски евиденциони картон само не знам где се тај картон налазио све време и коме је био при руци.

Постојало је пре ДСР нешто налик хемијској оловци какву знамо али не знам је ли постојала у разним бојама или је била црна или тамно плава...како су већ изгледале, небитно.
Одговори

(31-01-2019, 11:58 PM)Вукашин Петковић Пише:  Хвала.
Је л' можемо бар да утврдимо када је Дража прешао у ђенералштабне официре, пошто му је и у персоналном картону стајало "пешадијски за ђенералштабне послове", што је прецртано, па дописано "ђенералштабни"?
[Слика: 27858469_1520059971376165_90121106888556...e=5CBA4EBF]

Ајде данас ћу да погледам па ти јављам.

Ако ми је логика добра ђенералштабни је онај који је служио у ђенералштабу а за ђен. послове је онај који је по потреби службе из ђенералштаба послат нпр. у Бугарску.

Тачније податке јављам ти данас.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(01-02-2019, 08:06 AM)Перун Пише:  Ако ми је логика добра ђенералштабни је онај који је служио у ђенералштабу а за ђен. послове је онај који је по потреби службе из ђенералштаба послат нпр. у Бугарску.

Није ти најбоља логика, нема то везе са иностранством.

Поставите неко питање.
Одговори

(01-02-2019, 04:45 PM)ЈВуО-КГ Пише:  
(01-02-2019, 08:06 AM)Перун Пише:  Ако ми је логика добра ђенералштабни је онај који је служио у ђенералштабу а за ђен. послове је онај који је по потреби службе из ђенералштаба послат нпр. у Бугарску.

Није ти најбоља логика, нема то везе са иностранством.

Поставите неко питање.

Нисам ни рекао да има везе са иностранством него да је послат на службу ван ђенералштаба па макар то била и Бугарска.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Ђенералштабни официр је онај који има ђенералштабну струку или школу, па служио он у том тренутку у ђенералштабу или ван њега.
Официр за ђенералштабне послове је онај официр који служи у том тренутку у ђенералштабу, а може, а и не мора у том тренутку имати ђенералштабну школу.
Одговори

Управо читам нови број листа "Одбрана" (званично гласило Министарства одбране), тачније специјални додатак посвећен 140-годишњици војне штампе у Србији. Моје питање гласи: шта мислите, да ли је поменут и неки лист ЈВуО из периода Другог светског рата?
Одговори

Слушао сам недавно неког официра како хвали Карађођа, Мишића и Кочу Поповића као најбоље стратеге новије историје, тако да тешко да се и у листу помиње шта друго Smile
Одговори

У праву си, не помиње се ниједан лист ЈВуО, али зато су ту место нашли: Билтен Врховног штаба, Борба и Фронт.
Одговори

Ајде онда, наведите ви часописе које је издавао само Први равногорски корпус и ко су били уредници.
Одговори

Почетком 1941, у кључним тренуцима око приступања Пакту, сви Енглези су брујали како Југословени морају ово морају оно...Међутим, један странац се обратио преко BBC-а искључиво Србима, и рекао како су Срби јуначки народ, и зашто би сад препустили славу Грцима, и сврстали себе међу Бугаре и Румуне, кад могу да сачувају своју славу ратујући са Хитлером. Онда је поменуо и Косово и цара Лазара, и како је важније царство небеско од земаљског.. Ко је то рекао?
Иначе, његов син је био нациста, и као такав објешен 1945.
Одговори

Леополд Емери, британски министар за Индију.

(02-02-2019, 01:20 AM)Бенито Пише:  Ајде онда, наведите ви часописе које је издавао само Први равногорски корпус и ко су били уредници.
Рецимо Равногорска мисао, не знам ко је уређивао.
Одговори

јесте
Одговори

Лорд Емери је стајао иза финансирања Земљорадничке странке пред ДСР, односно неких њених првака, после смрти председника странке ЈЈ Пижона. Ти прваци су били: Милан Гавриловић, председник странке, Милош Тупањанин и Лазар Тркља. Преко те линије је и Чича за време рата требало да буде заврбован, али их је он прозрео, рекавши:" Видело се да нешто лове у мутном."
Тај син лорда Емерија је био у КЈ пред новембарске изборе 1938. године и подржавао Уједињену опозицију, а пре свега Земљораднике.
Одговори

(02-02-2019, 01:51 AM)Вукашин Петковић Пише:  Леополд Емери, британски министар за Индију.

(02-02-2019, 01:20 AM)Бенито Пише:  Ајде онда, наведите ви часописе које је издавао само Први равногорски корпус и ко су били уредници.
Рецимо Равногорска мисао, не знам ко је уређивао.
Ајде да цитирам мало и Милослава:Smile
1. Гружа, изашла најмање два броја током 44
2. Равногорац, од октобра 43, излазио једном месечно
3. Равногорска мисао, почев од 1.марта, заменила лист Равногорац
4. Слобода, изашло 5 бројева, закључно са 9.септембром
5. Таково, гласило среског РО среза таковског , излазио од јула 44
Уредник је био Димитрије Лазаревић, а поред осталих радио је и др Радоје Вукчевић.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 23 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним