Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

У свом сонету „Греция“ руски песник слави Србију, а Грчку кори због пасивности и двоумљења. Учинио је то као будући војник на руском фронту Првог светског рата. Позван у војску у Петрограду, 25. марта 1916, упућен је у Царско Село и распоређен у посаду санитетског воза број 143.

Настанак сонета „Грчка“ подстицало је и писање руских новина, почетком 1915, о неслози Грка да ступе у рат: једни су за сарадњу са Немцима, други наклоњени Антанти. У свом сонету у московском часопису („Огниво, 1915), за подстрек Грцима, овај песник поменуо је славне из њихове древне историје – јунаке Тројанског рата и Хомерове „Илијаде“. А у последњој строфи, упутио је Грчкој јарке речи охрабрења: „Бритак мач извуци. Буди сестра српска“.

О ком руском песнику се ради?
Одговори

У питању је Сергеј Јесењин. Он је позивао Грчку да се угледа на Србију.

Погледати следећи линк

http://www.rasen.rs/2019/09/sergej-jesen...W9WdNQS-Hs
Одговори

Пуковник Миливоје Стојановић Брка у балканским ратовима био је командант Дванаестог пешадијског пука "Цар Лазар" у Великом рату командовао је Другим пешадијским пуком "Књаз Михаило" познатијим као Гвоздени пук. Којом је јединицом командовао оних непуних годину дана након завршетка балканских ратова до почетка Великог рата?
Одговори

Краљевом гардом.
Одговори

Тако је, може даље...
Одговори

Ко се као пилот аустроугарског ваздухопловства,1915. године срушио или био оборен,изнад Александровца.Авион му је пао у непосредној близини данашње Пољопривредне школе.Преживео је и касније евакуисан за Италију.Доста значајна личност за једну земљу која се такође распала после пада берлинског зида?
Одговори

Можда Манфред фон Рихтхофен, познатији као Црвени барон. Мислим да није он, али рекох да покушам са неким одговором
Одговори

(05-09-2019, 08:33 AM)Mitic Пише:  Можда Манфред фон Рихтхофен, познатији као Црвени барон. Мислим да није он, али рекох да покушам са неким одговором

Неки Чех или Словак прије.
Одговори

Бенеш?
Или онај шти је измислио хеликоптер?
Одговори

Игор Сикорски је радио на пројектовању и развоју хеликоптера. Можда је Сикорски
Одговори

Ви сте играчи квиза за златну медаљу,али овај пут нисте у праву. Smile

Храбро срце је био најближи,погодио националност. Smile

Ради се о Милану Растиславу Штефанику (1880-1919),али нисте ви криви ,можда би сте и знали него сам ја направио грешку катастрофалну. Smile

Не знам шта ми би да напишем да је припадник аустроугарског ваздухопловства кад је био француског али је био из Аустроугарске.Извините на овој грубој грешки.Ради се о великом пријатељу нашег народа који је сам тражио прекоманду за Србију.

Ја се извињавам још једном,неће да се понови овакав пропуст. Ако неког интересује ова тема више о њој може сазнати у књизи Жупа и Жупљани у ПСР,аутора Ивана Брборића.

Да не пишем роман о Штефанику,рећи ћу само да се и дан данас,сваке године,у Словачкој одржава маратон,у дужини од 120км,у знак сећања на дистанцу Александровац-Приштина,коју је у усиљеном маршу прешао Милан Растислав Штефаник како би сустигао главнину српске војске.Организовао је долазак добровољаца из Америке у току 1917 док је 1918. године постао министар војске Чехословачке.О Штефанику смо доста тога сазнали захваљајући америчком новинару Фортијеру Џоунсу који је извештавао из Србије у то време.

Тужно је што о овом пријатељу Срба,у Србији мало ко нешто зна.Један од многих.

Терај даље.
Одговори

Никад чуо за то.
Хајде једно лако у вези те Пољопривредне школе. Који је њен најпознатији ђак? Smile
Иначе у ту зграду сма ишао једно време у школу, само тада није била пољопровредна.
Одговори

(05-09-2019, 05:21 PM)Милослав Самарџић Пише:  Хајде једно лако у вези те Пољопривредне школе. Који је њен најпознатији ђак? Smile

Можда ваша маленкост у то време кад није била пољопривредна ? Кез

Трик питање или још неко од значаја,што би се рекло,бejaше ученик у тој школи?
Одговори

Хаха.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 29 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним