Оцена Теме:
  • 14 Гласов(а) - 4.21 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Док Вукашин не постави своје питање,да улетим са једним.

Зна ли неко када је Француска први пут показала војно интересовање за Србију?
Одговори

Мислим да је то било почетком 19. века кад се Француска војно заинтересовала за Србију. Или боље рећи, против Србије.

Током Првог српског устанка, Наполеон је слао своје војнике у помоћ Турцима, па су наши, после Мишарске битке, нашли мртве француске војнике на бојишту.

То сам први пут чуо од историчара Јована Пејина, а има нешто о томе да се нађе на интернету

"MEĐU turskim artiljercima na Mišaru bilo je i Francuza, Napoleonovih vojnika, otkriva Branko Bogdanović. - Napoleon ih je poslao u pomoć Turcima, koje je smatrao saveznicima u pohodu na Rusiju. Karađorđe, koji neposredno pre toga tražio pomoć od Napoleona, veoma se razočarao kad je posle bitke video mrtve francuske vojnike među janičarima. Još više se razočarao Napoleon koji je planirao da preko Srbije krene svojim trupama prema Rusiji. Shvatio je da bi ga to isuviše koštalo i promenio je plan - kaže Bogdanović."

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/rep...ili-Evropu
Одговори

Карађорђе је помоћ од Наполеона тражио 1810. а пре мишарске битке не знам како је могао да нађе везу са Французима једино ако се Петар Ичко састао са француским амбасадором у Цариграду.
Одговори

Е па браћо моја српска,овога пута нисте у праву. Smile

Какав Наполеон ,какви бакрачи,право прво и озбиљно војно интересовање за Србију почиње неколико година пре Кримског рата. Не могу баш тачно да кажем датум и годину, али може се комотно рећи четрдесетих година 19. века или око 1850. године.Први руководилац Тополивнице у КГ данас познате као Застава оружје,био је Шарл Лубри,постављен је 1851. године.Пар година после њега стиже и Иполит Монден,инжењерски капетан.Он је израђивао неку топографију овде а уједно је и испитивао да ли би Србија могла да скупи 100.000 војника а све је то радио из антируске перспективе.Монде је иначе и први министар српске војске, он је извршио ону реформу или организацију по француском систему још за време Кнеза Михаила, само тад више није био капетан него пуковник.Он је утро пут ка школовању у Француској многима из наше земље нпр. Блазнавцу који је био ученик Артиљеријске школе у Мецу а касније ће наследити на месту министра војног и самог Мондена.


Ајде нешто лакше,кад се на ово није одговорило тачно. Smile

Која два рода Војске Србије су прославиле свој дан овога месеца и зашто баш тад?
Одговори

Опет да искористим сајт Војске Србије:

Дан авијације – 2. август. – Тог дана 1893. године издато је Наређење краља Србије Александра I Обреновића, којим је предвиђено да се у свакој дивизији образују ваздухопловна одељења, а то су биле прве ваздухопловне јединице у српској војсци. Традиционално је до 1941. године тај дан прослављан као слава свих пилота и летача.

Дан речних јединица – 6. август. – Тог дана 1915. године, на Чукарици код Београда, поринут је први српски речни ратни брод „Јадар“, чиме је званично отпочело формирање српске речне флотиле.

http://www.vs.rs/sr_cyr/o-vojsci/tradici...i-praznici

А не бих знао да одговорим зашто баш тада
Одговори

Тачан одговор.

Чисто пар ситница да допишем којих нема на сајту.

Три официра и три подофицира су 1912. године отишли су на школовање у пилотске школе Блерио и Фарнам,најбољи је био артљеријски наредник Михаило Петровић. Ондашња влада одредила је и суму од 500.000 динара у злату за куповину осам авиона и још неке ваздухопловне опреме у Француској.

Што се речних јединица тиче,ретко кад се помене да су у одбрани Београда 1915. године учествовали и француски морнари под командом капетана фрегате Пикоа.Тукли су се на Дунаву са Аустроугарима.

Потенцирање Француза у питањима која сам постављао произилази из неких идиотских бљувотина изречених на рачун Француза,у јавном простру, од стране неких познавалаца.

Такође се и ретко кад помене да је маршал Франше д'Епере ,у септембру 1921. године уручио орден Легије части Београду а да је одмах након тога посетио и фабрику оружја у Крагујевцу.

Може даље.
Одговори

Рођен је 1865. у селу Боровцу у Струшком Дримколу. Завршио Светосавску школу и након тога постављен је 1889. за учитеља у селу Јабланици. Рукоположен је 1900. за свештеника у Боровцу, а истовремено је вршио и дужност учитеља.Од 1900. све до ослобођења крајем 1912. био је управник српских основних школа у Дримколу, западномакедонској области око Дрима, на граници са Албанијом.

Управљао је не само просветно-црквеним активностима, него и питањима националне одбране у време експанзије активности Бугарске ехзархије. Први атентат на њега покушала је неуспешно да изведе 1901. године група од шест Арнаута.Тај атентат наручили су бугарски егзархисти, понудивши за његову главу 100 златника наполеондора. Прота је био веома важан за опстанак српске свести на тим просторима, па су на њега бугарски егзархисти и ВМРО пет пута неуспешно покушали да изведу атентат.

О коме се ради?
Одговори

Не вреди Митке, све ми је ово познато,али имена не могу да се сетим.
Одговори

У питању је прота Матеја Шуменковић.

Ове податке сам покупио из неке групе или са неке Фејсбук странице. А кад се погледа Википедија, прота је био и четник:

"Оснивач је прве српске четничке чете у Старој Србији 1903. године и пре стварања Српске четничке организације. Радио је на српској четникој организацији, заједно са Митром Ђеровићем из Јабланице, који је међутим погинуо од бугарске руке. Чета је штитила неколико српских села у Дримколу: Лабуништа, Бороец, Јабланицу и Подгорце.[6] Након стварања и централизовања српске четничке организације прота улази у састав Дримколског четничког одбора."

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%9C%D0...0%B8%D1%9B

Може даље
Одговори

,,Ко су они од Хришћана, што се боре као лавови?"

Ко је ово рекао? И на кога се ово односи?
Одговори

(31-08-2019, 12:12 PM)Mitic Пише:  ,,Ко су они од Хришћана, што се боре као лавови?"

Ко је ово рекао? И на кога се ово односи?

Монголски Кан турским саборцима. Јок

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(31-08-2019, 01:02 PM)Шумадинац Пише:  
(31-08-2019, 12:12 PM)Mitic Пише:  ,,Ко су они од Хришћана, што се боре као лавови?"

Ко је ово рекао? И на кога се ово односи?

Монголски Кан турским саборцима. Јок

Да, то је рекао кан Тамерлан. А ти турски саборци су војници деспота Стефана Лазаревића који су се борили у бици код Ангоре 1402. године
Одговори

Која организација је била носилац кошаркашких активности и развоја кошарке у Краљевини Југославији? Које године су постављени први кошеви у Београду?
Одговори

"Соколи" су били главни носиоци развоја кошарке у Краљевини Југославији, а 1922. или 1923. године подигнути су први кошеви у школском дворишту у Основној школи „Краљ Петар Први” поред Саборне цркве. На том месту постоји табла на којој је записано да су то били први кошеви у Београду, тек касније постављени су и на Малом Калемегдану.

Ови подаци се могу наћи на следећим линковима

http://www.politika.rs/scc/clanak/148032...d-obrucima

http://www.kss.rs/istorijat/istorija-kos...angcir=lat

http://scindeks.ceon.rs/article.aspx?que...sue%3D9032
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним