Оцена Теме:
  • 12 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Цитат:Ко је у Другом светском рату наредио примену Српског бурета, под тим именом?
Наравно, где је била епидемија тифуса.

Под тим именом, вјероватно Дража или неко из ВК, у Босни 44/45.
Одговори

(17-11-2019, 01:12 PM)Бенито Пише:  Да додам да, колико је мени познато, ни Ваљево ни Србија нису одали дужно поштовање лекарској мисији пуковника Хантера, нити "Српском бурету" мајора Стамерса.

Ми у Крагујевцу јесмо. Код нас др.Елизабета Рос има своју улицу.Радила је у Првој резервној болници у Крагујевцу.Сама је радила већину посла док јој у помоћ нису стигле земљакиње из Шкотске-Scottish Women's Hospital-.

Докторка Рос је и сама оболела од тифуса,о њој су бригу водиле управо Шкотланђанке.Није дуго боловала.Умрла је и сахрањена у фебруару 1915. године у Крагујевцу.Сахрана је обављена уз све војне почасти,ту су били и представници и Краља и Владе и ко зна колико високих официра ВКС и страних аташеа као и велики број грађана Крагујевца. Сахрањена је на,како га ми зовемо,старом варошком гробљу или главном градском гробљу. Свеједно.

п.с. Једна допуна само.За Елизабету Рос се наводи да је у Србији боравила под покровитељством владе Русије док би ове Шкотланђанке требало да буду из горе наведене лекарске мисије.
Одговори

Да ли је Милан Недић и пре напада на Краљевину Југославију радио за Абвер или неку другу немачку обавештајну службу?
Одговори

(18-11-2019, 02:11 AM)Бенито Пише:  Да ли је Милан Недић и пре напада на Краљевину Југославију радио за Абвер или неку другу немачку обавештајну службу?

Колико се сјећам, негде је Милослав у општој наводио неке претпоставке да да.
Одговори

(18-11-2019, 02:11 AM)Бенито Пише:  Да ли је Милан Недић и пре напада на Краљевину Југославију радио за Абвер или неку другу немачку обавештајну службу?

Ко зна...Драги Јовановић је код комуниста изјавио да је то тачно.Има много њих пре Недића који су довођени у везу са немачким службама.Најпре комунисти. Кез После оне интернације из шпанског грађанског рата говоркало се да су Коча и екипа постали сарадници неке од швапских служби.Они су у Краљевини Југославији имали велики број сарадника.Највише из редова сопственог народа који је живео на тлу Југославије.У мејнстрим историји од Срба се,као агенти немачких служби,највише помињу новинар Грегорић,Љотић,Милан Аћимовић онда Динић који је помињан раније на више тема...У војним круговима Пантелија Јуришић и Никола Христић,краљев ађутант.Јуришић је био и начелник Обавештајног одељења Главног генералштаба а и војни изасланик у Италији 1921—1923.Што би значило да је имао ко зна колико контаката у обавештајном свету па се и пређашња тврдња не чини као немогућа.За Христића су то тврдили сами Немци,не скроз директно већ у некој увијеној форми.Недић није крио да је германофил али то не значи аутоматски и да је радио за њихове службе,као што рекох на почетку...ко зна...
Одговори

(15-11-2019, 11:47 AM)Вукашин Петковић Пише:  Николи Тесли

Тако је.

"Правићемо нови Севастопољ,
браниће нас булава и топољ!"
Одговори

Да се надовежем на ЈВУО, и ја сам чуо тврдње да је Коча Поповић био агент Абвера, али не знам колико је то тачно.

Али, може се рећи да су комунисти били агенти СОЕ још пре него што је почео Други св. рат код нас. То сам прочитао у чланку британске историчарке Су Онслоу.

"42 Преко Теренса Гленвила (кодно име НЕРОН), Лоренсона и Мекроџерса
који су формирали „тријумвират“ радећи на северу, СОЕ је основао малу
мрежа саботера и организација под покровитељством Хрватске, користећи словеначке,
хрватске и чешке агенте. Словеначки шеф Медвен организовао је тимове комуниста и демократа у разним деловима земље како би извршили индустријске саботаже малих размера. TNA PRO HS5/166, Report on SO Organisation and Plans in the Balkans, Most Secret SC/44/12 Attachment. Taylor to Dalton, 26 Feb. 1941.

Извор: SUE ONSLOW, "Britain and the Belgrade Coup of 27 March 1941 Revisited", eJournal of International History (March 2005), стр. 18-19 (погледати фусноту 42)


"СОЕ је такође имао везе са 'споредним групама комуниста у Хрватској и Словенији' које су изводиле саботаже малих размера, прикупљање обавештајних података и пропаганду, међутим, СОЕ никад није открио имена лидера. 51

51 TNA PRO HS5/935, NERO Report, 27 Sept. 1941.

Извор: SUE ONSLOW, "Britain and the Belgrade Coup of 27 March 1941 Revisited", eJournal of International History (March 2005), стр. 20-21


Овај чланак се може погледати на једном од два линка

https://www.researchgate.net/publication..._revisited

https://core.ac.uk/download/pdf/112802.pdf
Одговори

ЈВуО и Митићу, хвала на доприносу, али нисам питао за све те личности, него само за Милана Недића. Баја
Одговори

(18-11-2019, 02:46 AM)ХраброСрце Пише:  
(18-11-2019, 02:11 AM)Бенито Пише:  Да ли је Милан Недић и пре напада на Краљевину Југославију радио за Абвер или неку другу немачку обавештајну службу?

Колико се сјећам, негде је Милослав у општој наводио неке претпоставке да да.
Милослав Самарџић наводи као извор књигу Сергија Живановића Трећи српски устанак. Нико други сем њега не помиње да је Недић радио за Абвер и пре рата.
Одговори

Као што рече ЈВУО, Драги Јовановић је код комуниста изјавио да је Недић био немачки агент пре рата. То је рекао ознашима током ислеђења, али ко зна да ли је тачно.

То је све под знаком питања, али да пренесем део сведочења Драгија Јовановића. "Недељник" је то објављивао

"Iako je naoko izgledalo da Nedića predlaže Aćimović, jasno je da je on od ranije određen od Nemaca. Njegove veze datiraju iz doba kada je kao ministar vojni u štampariji ministarstva vojske štampao tada ilegalni Ljotićev 'Bilten'. Od tada potiče i poznanstvo s generalnim konzulom Kroncholcem, direktorom 'Šunkera' u Beogradu, koji je u stvari bio šef zagranične obaveštajne službe nemačkog ministarstva spoljnih poslova. Jer sve ekspoziture 'Šunkera' na celom svetu bile su povezane u tu obaveštajnu službu, koja je išla paralelno sa zvaničnom službom nemačkog ministarstva. Kronholc je služio kao lični čovek za Nedića, a smatram da je bio i njegova lična veza. Kod obrazovanja Nedićeve vlade u Beogradu se kao jedan od savetodavaca te 'Šunkerove' službe javlja Veslmajer, koji je nazivan 'otac Hrvatske', jer je kumovao stvaranju NDH. Taj isti čovek postao je kasnije poslanik u Mađarskoj, i 1944. srušio je Hortija i doveo Salašija. Pored toga poznato je da je Nedić od dana formiranja vlade bio direktno pod tutorstvom Ljotića i Kronholca. Sam Aćimović mi je jednom prilikom rekao da smo bili mnogo glupi i naivni kada smo onoliko moljakali Nedića, jer je on bio još pre rata pripremljen od Nemaca da odigra jednu ulogu u Jugoslaviji, pa kad nije uspeo onda je bar sada došao do punog izražaja.

https://arhiva.nedeljnik.rs/nedeljnik/po...me-srbiju/


Има још неколико чланака о Недићу, али га не карактеришу као агента Абвера

https://chdr-ns.com/pdf/documents/Golubi...0heroj.pdf

http://kpolisa.com/KP33/KP33-III-1_Gavrilovic.pdf
Одговори

Ово саслушање Драгог Јовановића је сасвим неупотребљиво. Наравно, за правог и посвећеног историографа. За ове копипејст историчаре који су задивљени архивима озне то је фантастичан извор. Било какво полицијско саслушање, а поготово тако репресивне организације као што је била озна, не може се узети као релевантно, јер саслушани не говори својом слободном вољом. Осим тога, из различитих разлога онај који саслушава или његови шефови имали су неограничене могућности да додају или одузимају у записнику оно што је саслушани рекао. И треће, а што је најважније, овде се ради о школованом полицајцу који је до танчина познавао технику испитивања јер их је сам извршио на стотине пута. Такође, имао је важну политичку улогу у једном моменту, а што је њега разликовало од других, до танчина је познавао своју средину, а посебно Београд. Могућности којима је он располагао да манипулише ознашима који су сви одреда у Београд дошли са стране су несагледиве. Другим речима, обавеза је, а не могућност, да историчар одбаци овај исказ као озбиљан.
Што се тиче друга два рада које си навео- један говори о данашњој перцепцији Недићеве владавине, а други о самој владавини. Обашка што наведене ствари ми углавном знамо, то није тема мог питања.
Питам нешто друго:
Да ли је Милан Недић још пре рата сарађивао са неком немачком обавештајном службом?
Одговори

Логично би било да јесте, али нисам наишао на доказ за то.
Одговори

(18-11-2019, 02:11 AM)Бенито Пише:  Да ли је Милан Недић и пре напада на Краљевину Југославију радио за Абвер или неку другу немачку обавештајну службу?
Ево о чему се заправо ради.
Добривоје Божић је остао познат у српској историји као човек који је конструисао најсавременији и најбољи систем кочења железничких вагона. То га је обогатило, али и неповратно обележило. Писали смо о томе на квизу.
Међутим, Добривоје Божић је био један од највећих иноватора и конструктора у српској историји. Практично, он је био пионир аутоматике. Имао је 36 до сада потврђених патената, као и неколико тзв поновљених.
Средином тридесетих година двадесетог века, Божића је опседало само једно питање- како бити технолошки супериорнији од Немаца за које је био сигуран да ће поново војно напасти Србију.
Конструисао је млазни пулсирајући мотор и сасвим га заокружио и припремио за израду средином 1939. године. Пројекат је предао министру војном генералу Милану Недићу и члановима главног ђенералштаба, 06.11. 1939. године. Чекао је неколико месеци на одговор, а када је он стигао, могао је да прочита "прескупо и неизводљиво". ОВАЈ ДОКУМЕНТ ЈЕ НЕДАВНО ПРОНАЂЕН У АРХИВУ ЈУГОСЛАВИЈЕ.
Добривоје Божић одлази у Француску почетком 1940. године и у тамошњем институту за патенте подноси захтев за одобрење патента млазног пулсирајућег мотора. Патент му је одобрила тек Вишијевска влада 02.04. 1941. године.
Дуго година после рата догодила се једна изложба у Торонту, на којој је представљен V1, или ФАУ 1 ракета, претеча крстареће ракете коју су Немци користили у јуну 1944. године када су бомбардовали Енглеску овим пројектилом. Том приликом, Добривоје Божић, који је тада живео у Канади, посетио је изложбу и рекао да се мотор ФАУ1 од његовог пројекта разликује само у томе што су дуплирали мотор.
Да се вратимо на 1939. годину: 6. новембра је Божић предао пројекат министарству војном у Београду. Већ 9. новембра 1939. године, случајно или не, Луфтвафе је одобрио истраживања у области млазних мотора. Резултатима нису били задовољни. Међутим, немачке авио-компаније су наставиле истраживања, користећи и ресурсе Луфтвафе и остатка Вермахта и пробале разне врсте млазних мотора на простору Норвешке. Онда се појавио нови конструктор у Хенкелу, инжењер Роберт Ласер и наводно дошао сам до решења млазног пулсирајућег мотора. Тада је Луфтвафе и одобрио пројекат и почела је израда ФАУ1.
Дакле, очигледно је да су Немци били одлично упознати са пројектом Добривоја Божића. Он их њима није сигурно дао. По свој логици ствари, они су дошли до тог пројекта окупацијом Француске или окупацијом Краљевине Југославије.
Међутим, датум када је Божић предао пројекат млазног пулсирајућег мотора министру војном владе Краљевине Југославије, генералу Милану Недићу, односно 06.11.1939. године, и датум када је Луфтвафе одобрио даља истраживања на изради сличне летелице, односно 09.11. 1939. године, доводе у сумњу сва досадашња веровања.
Треба подсетити да је генерал Милан Недић у том периоду доживљавао најблиставије тренутке своје војно-политичке каријере, уважен и поштован од политичког врха. Тачно годину дана касније, у новембру 1940. године, генерал Милан Недић је смењен са места министра војног у време италијанског напада на Грчку. Тада је Недић и оптуживан од многих лица, а нарочито официра, да ради за Немце и Силе Осовине.
На жалост, српска историографија као да не осећа потребу да овако важно питање обради на прави начин и то тако што би се консултовали немачки архиви, а нарочито архив Абвера.
Зато и немамо одговор да ли је Милан Недић за време Другог светског рата био "српска мајка" или је био стара, предратна немачка шпијунчина.
Одговори

Како да реагује српска историографија на ово, кад је Недић за њу позитиван.
Уосталом, хајде наведи билонкоје велико откриће српске историографије - службене - послњдњих деценика...
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним