Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(04-10-2019, 06:35 AM)Вукашин Петковић Пише:  Вистад

Зар то није у Вишеграду?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Да. Ко је био власник и шта је било с њим?
Одговори

(04-10-2019, 11:44 AM)Перун Пише:  

Зар то није у Вишеграду?

Да, па онда и у Ваљеву, па у Крагујевцу. Ширили се.
Одговори

(04-10-2019, 11:50 AM)Милослав Самарџић Пише:  

Никола Станковић, чини ми се да је умро у иностранству
Одговори

Колико је побуна против турске власти било у Босни између Карађорђевог рата и 1918. године?
Одговори

(04-10-2019, 04:43 PM)Бенито Пише:  Колико је побуна против турске власти било у Босни између Карађорђевог рата и 1918. године?

Зависи како рачунаш пошто су често избијале у исто време неповезане побуне у различитим деловима Босне. Прве побуне су биле у време Карађорђа па 1826.и 1834.после је било неколико побуна између 1852.и 1858.и задња 1875.
Одговори

Сад сам видео да сам погрешно написао, вероватно лапсус.
Ево праве формулације питања:
Колико побуна је било у Босни и Херцеговини према централној власти од Карађорђевог рата до уједињења 1918. године?
Одговори

(04-10-2019, 12:36 PM)Mitic Пише:  
(04-10-2019, 11:50 AM)Милослав Самарџић Пише:  

Никола Станковић, чини ми се да је умро у иностранству
Да, проглашен је за непријатеља народа и све му је отето. Као одличан инжењер и велики иноватор, нашао је посао у Америци, али разболео се и умро негде 1957. Рехабилитован је решењем Вишег суда у Београду, с образложењем да је осуђен само да би се нашао разлог да му се све отме. Не знам да ли наследници потражују имовину.
Одговори

(04-10-2019, 06:35 PM)Бенито Пише:  Сад сам видео да сам погрешно написао, вероватно лапсус.
Ево праве формулације питања:
Колико побуна је било у Босни и Херцеговини према централној власти од Карађорђевог рата до уједињења 1918. године?

Можда десетак. Рекох да покушам са неком бројком
Одговори

Тачно 14, од 1806 до 1910 закључно.
У просеку на сваких 7,5 година по једну.
Пописао академик Милорад Екмечић и таксативно их навео у делу Стварање Југославије 1790-1918.
Тиме доказао две ствари:
1. Православни Срби су дизали буне у Босни истим интензитетом и за време Османлијске и за време Аустроугарске окупације.
2. Срби муслимани су учествовали у бунама само у време Аустроугарске.
Одговори

(02-10-2019, 04:33 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(01-10-2019, 11:45 PM)Mitic Пише:  
(01-10-2019, 06:43 PM)Милослав Самарџић Пише:  Два партизанска авиона, у Бици на Зеленгори, а трећи је био оштећен, димио се, али се вратио.
Колико немачких авиона су оборили четници?

Између пет и десет немачких авиона
Знам за онај што га је оборио потпоручник Бодирога у Херцеговини и за још један што су га оборили Кесерови, у атару села Ботуња код Бруса.
Дајте неке детаље, датум итд, за ова два немачка авиона.

За Зеленгору постоје прецизни подаци шта и кад је летело. Прво је било око 50 летова са трофејним авионима, а затим нешто мање са Ил-2.
Два авиона Ме-109 су изгубљена, пилоти су се изгубили у магли и остали без горива. Принудно су слетели на неко пољанче и запалили авионе.
Других губитака није било.
Одговори

Онда су та два изгубљена у питању, ако треба да верујемо да су тачно записали.
Имам документ за два оборена немачка, али документ је четнички.
Одговори

Овај код Бруса, дајте датум из тог четничког документа, ако може и тип авиона.
Одговори

(05-10-2019, 05:11 PM)Милослав Самарџић Пише:  Онда су та два изгубљена у питању, ако треба да верујемо да су тачно записали.
Имам документ за два оборена немачка, али документ је четнички.

Нису то ти, за ове из четничког документа се наводи да су транспортни авиони.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 6 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним