Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Између Крагујевца и Лапова.
Одговори

(03-04-2020, 05:29 PM)Милослав Самарџић Пише:  едиште општине.
Баш по око 55 страдалих имају три села у околини Крагујевца: Гунцати, Влакча и Блазнава. Намам времена да проверавама, али ту су негде бројке. Страдали као четници, већином у Босни.

Мислим да је мање. Нека се укључи Мића, јер он сигурно има прецизне податке. Мислим да је Дренова водећа.
Рачунајући и затечене цивиле, највише је погинуло из Криве Реке.
А партизана је највише страдало из Црне Траве.
Одговори

Ево још једног занимљивог питања. Све до доласка трупа Црвене армије, партизани су покрај једног села на територији Србије, убили највише немачких војника (од почетка окупације). Дакле, ради се о губицима у једној борби. Које село је у питању и када се то догодило?
Одговори

Тема је грешком била закључана. Сада је све ОК.

"Ствар је била врло проста. Потребан је био само бескрајан низ победа над својим памћењем.", Џорџ Орвел - "1984"
Одговори

(03-04-2020, 11:34 PM)Унук "Народног непријатеља Пише:  Тема је грешком била закључана. Сада је све ОК.

Хармоника
Одговори

(03-04-2020, 11:34 PM)Унук "Народног непријатеља Пише:  Тема је грешком била закључана. Сада је све ОК.
Хвала!
Одговори

(04-04-2020, 12:28 AM)Јеремија Пише:  

Хармоника
Тоже!
Одговори

(03-04-2020, 07:37 PM)Александар Динчић Пише:  Ево још једног занимљивог питања. Све до доласка трупа Црвене армије, партизани су покрај једног села на територији Србије, убили највише немачких војника (од почетка окупације). Дакле, ради се о губицима у једној борби. Које село је у питању и када се то догодило?
Бојник, Лебане...?
Одговори

Милославе, ти си темељно проучавао партизанске губитке. Требало би да знаш.
Одговори

Динча, нешто Милослав није расположен изгледа.
Ајде да ово разрешимо, видиш да нико не зна.
Одговори

Како се назива и које године је донет први пропис од стране београдске (српске) власти којима се регулише грађански поступак?
Одговори

(03-04-2020, 07:22 PM)Александар Динчић Пише:  
Баш по око 55 страдалих имају три села у околини Крагујевца: Гунцати, Влакча и Блазнава. Намам времена да проверавама, али ту су негде бројке. Страдали као четници, већином у Босни.

Мислим да је мање. Нека се укључи Мића, јер он сигурно има прецизне податке. Мислим да је Дренова водећа.
Требало би прво видети да ли су стрељани сви ухапшени као ДМ присталице у селу милшевац код Азање. Ухапшено их је и одведено на Бањицу 600, за један дан, током Битке за Африку, тј. саботажа. А у том селу је било губитака и ван тога. Иначе Милошевац је једно од највећих села у Србији, и сада има скоро 5.000 становника.
Одговори

(04-04-2020, 04:35 PM)Александар Динчић Пише:  Милославе, ти си темељно проучавао партизанске губитке. Требало би да знаш.
Знам писао сам о томе, али комунисти су много претерали у извештају. Не сећам се немачког извештаја, јел ти при руци?
То је дакле она немачка школа, којој су партизани поставили заседу при повратку са теренске наставе. Ишли су из Крушевца до обронака Јастрепца и натраг. Овако напамет, чини ми се да се село зове Здравиње.
Одговори

(05-04-2020, 11:32 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(03-04-2020, 07:22 PM)Александар Динчић Пише:  

Требало би прво видети да ли су стрељани сви ухапшени као ДМ присталице у селу милшевац код Азање. Ухапшено их је и одведено на Бањицу 600, за један дан, током Битке за Африку, тј. саботажа. А у том селу је било губитака и ван тога. Иначе Милошевац је једно од највећих села у Србији, и сада има скоро 5.000 становника.

Ако мислите на Милошевац код В. Плане, онда грешите. Има око 3000 становника, веће село је Лозовик и има око 6000 становника.

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 22 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним