Поруке: 1,173
Теме: 7
Придружен: Feb 2019
Углед:
250
Пронашао сам Небојша Ђокић пише да је митрополит Петар после хиротоније у Цариграду дошао у Пожаревац код кнеза Милоша у децембру 1833. и ту остао до краја јануара кад је прешао у Крагујевац где је остао до 1835. кад је прешао у Београд. Не знам где је седео митрополит Мелетије који је био пре њега али једног пожаревачког попа је рукоположио у Београду а другог у Пожаревцу.
Поруке: 17,005
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,872
Значи ово што пише на Википедији могло би бити тачно само за тих месец дана:
Crkva je bila saborni hram Srpske pravoslavne crkve u kneževini. Pored toga što je podigao crkvu knjaz je, zajedno sa svojom porodicom i uglednim gostima, često posećivao i prisustvovao liturgijama koje su se u njoj održavale. Kasnije se sedište Srpske pravoslavne crkve preseljeno u Beograd, a crkva zadržava samo značaj za Požarevac i okolinu
Поруке: 5,856
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,534
Не сећам се да ли смо расправљали о овоме, али...
Постоји ли могућност да је Светозар Прибићевић, током Првог светског рата, био у 25. домобранском пуку где је био и Броз?
(Последња измена: 22-08-2020, 09:06 AM од
Митић.)
Поруке: 17,005
Теме: 632
Углед:
1,872
Јеремија пали топа,
Затресла се сва Јевропа...
У којој бици?
Поруке: 2,490
Теме: 19
Углед:
950
Ево још једног питања из „Ужичке Републике“. Како се звао човек који је пренео партизанском Врховном штабу да ће четници напасти Ужице, па су захваљујући тим информацијама спремили адекватну одбрану:
а) Радоје Вукчевић (адвокат)
б) Ранко Брашић (новинар)
г) Момчило Смиљанић (поручник)
д) Ратко Сотировић (новинар и рез. поручник)
Поруке: 14,527
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,065
Ранко Брашић је био агент НКВД и код њега је била једина радио-станица коју су имали партизани у то доба. Требало би да је он.
Мада је и Ратко Сотировић био мутна личност.
Смиљанић није сигурно, али не знам откуд Радоје Вукчевић у овом друштву.